Vabaduse väljaku populaarne kohvik vandus üürisurvele alla ja pani uksed jäädavalt kinni (2)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Tallinna ühes kõige magusamas kohas tegutsev kohvik Wabadus riputas oma Facebooki seinale uue nädala lõunamenüü, kuid seda uut nädalat ei tulnudki. Vabaduse väljaku ääres asuva kohviku aknad on pimedad ja omanik kinnitab, et nende jaoks ongi kõik läbi.

Wabaduse kohvikut pidava Vabaduskohvik OÜ juhatuse liige Birgit Tapner kinnitas Elu24-le, et kohvik sulges uksed, sest üürileping ruumide rentimiseks saab oktoobri lõpus läbi ja uut ei sõlmita. 

«See tähendab, et linnale tuleb lepingu lõppemisel, mis on juba järgmisel nädalal, üle anda vabad ja korras ruumid,» ütles ta. 

Samas levisid alles hiljuti kuuldused, et kohvik ikkagi pikendas linnaga üürilepingut ning seda lausa seitsme aasta võrra.

Mis juhtus?

Kui septembris toimus Tallinna linna enampakkumine uue üürilepingu sõlmimiseks, siis tegi oma pakkumise ka Vabaduskohvik OÜ. Kusjuures, nad olid ka ainsad pakkujad, kuid lepinguni ei jõutud.

Tapner selgitas, et nad tegid lisaanalüüse ja leidsid, et konkursil pakutud uus üüriihind ja neile kohustuseks pandud muud tingimused (näiteks kulutused remondile) oleksid pinna rentimise senisest palju kallimaks teinud ja nad loobusid.

Uuest üürisummast Tapner ei rääkinud. «Tuleb arvestada, et kogu üüripind on 575,5 m2 suur, millest umbes pool asub eraldi sissepääsuta keldrikorrusel, mida on väga keeruline tulu toovalt majandada,» märkis ta. 

Tapner ei soostunud varasemat lepingujärgset üürisummat avaldama, kuid Tallinna linna kodulehelt selgub, et uue üürilepingu järgi oleks Vabaduskohvikul tulnud igakuiselt linnale maksta kokku 9062 eurot.

Sellest 7430 eurot I ja II korruse kohviku ja restorani ruumide eest ning ülejäänud 1632eurot kasutuseta keldri eest.

Tallinna linnavalitsuse pressiesindaja Toomas Pirn ütles, et lähiajal kuulutatakse välja uus konkurss. 

Seni üüris Pirni kinnitusel linnalt kõnealuseid ruume AS Impala.

Mis sai Wabaduse kohviku töötajatest?

«Töötajate osas lähtume töölepingu seadusest ning teeme koostööd töötukassaga, et töölepingute lõpetamise protsess oleks igati seaduslik ja valutu,» kommenteeris Tapner. 

Kohvikus oli kokku 21 töötajat. 

Meedias levis kuuldus nagu oleks eelmise nädala reedel kohviku töötajatele peetud lõpupidu. Tapner lükkas aga selle kuulduse ümber. 

«Sellist pidu ei ole toimunud ja seda ei ole ka plaanis, kuna tegemist ei ole tähistamist vääriva sündmusega. Soovin siiski tänada kogu kollektiivi suure pühendumise eest!»

Viimasel hetkel enne sulgemist tekis ettevõttel riigi ees 2337 eurone maksuvõlg. Tapneri sõnul on see plaanis tasuda esimesel võimalusel.  «Hetkel toimub revisjon, et täpsustada kõik ettevõtte varad ja kohustused ning kohelda kõiki huvitatud osapooli õiglaselt ja vastavalt seaduse nõuetele,» sõnas ta.

Kohvik Moskva aastal 2005, kui ruume jagati kasiinoga.
Kohvik Moskva aastal 2005, kui ruume jagati kasiinoga. Foto: Toomas Huik

Wabaduse kohviku ajalugu ja kultuslikud eelkäijad

Esimene kohvik avati Vabaduse väljaku äärses endise majaomanike Panga maja ruumides juba 1937. aasta 2. veebruaril. 

Kohviku asutas Nikolai Kultas, kes pani sellele nimeks Kultas. Kohvikust kujunes Eesti kohvikukultuuri musternäidis. 

Kohvikus valmistati 70 sorti torte ja erinevat kohvi oli lausa 12 liiki. Klientide käsutuses olid Euroopa riikide tähtsamad lehed ning võimalik oli kirja ja telegrammi saata. 

Toonases kohvikus sai isegi oma ülikonda pressida ja ise kohviku poolt antavas hommikumantlis hõrgutisi nautida. Ainus, mida kohvikus ei pakutud oli alkohol. 

Kultase kohvik elas läbi mitmeid segaseid aegu. Kohvik tegutses edasi ka pärast natsionaliseerimist ja Saksa okupatsiooni. 

Isegi Tallinna pommitamise eelõhtul oli kohvik avatud, orkester mängimas. 

1951. aastal avati Kultase ruumides Moskva kohvik. Väga paljude külastajate jaoks ilmestas Moskva kohviku meeleolu salongimuusikaansambel. 

Moskva kohviku ajal musitseerisid salongimuusikakvintetis viiuldajad Boris Kuhlman, Ilmar Põder, Vladimir Sapožnin, Erik Aavik, Mihkel Kranig, tšellistid Kaarel Vallimäe, Paul Purga, kontrabassid Robert Ots, August Marrand, pianisten Valter Roots, Endel Annus, Peeter Kardna, Hans Hindpere jpt.

Moskva kohvikus, nii nagu mitmel pool mujalgi, käis palju veidrikke. 

Oma luuletusi käis kohvikus ette lugemas Mauri Raus.

1996. aastal avati kohviku ruumides Metropoli restoran ja Kuldtassi kohvik. 

Uute kohtade avamine kutsus toona ajakirjanduses esile sõimuvalingu. Arvati nimelt, et Kultas pööraks hauas ümber, kui ta teaks, et pidulik kohviku trepp likvideeriti. 

2009. aasta juunist kuni 2010. aasta septembrini tegutses ruumides Kultuse nime kandnud kohvik. 

Seejärel avati seal Wabaduse kohvik, mis on ka nüüd kinni.

Allikas: Kultuur ja Elu

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles