Tähesärast musta auku: lugu sellest, kuidas meeleheitel koduperenaisest Felicity Huffmanist sai Ameerika üks kuulsamaid kelme (3)

Felicity Huffman Los Angelese kohtumajas 12. märtsil 2019. Foto: DAVID MCNEW/AFP/SCANPIX
Elu24
Copy

USA näitleja Felicity Huffman (56) on eestlastele kõige paremini teada teleseriaalist «Meeleheitel koduperenaised». Nüüd jäävad aga paljud Huffmani mäletama kui kelmina eliitülikoolide petuskeemis, kes istus ligi kaks nädalat trellide taga.

Arvatavasti ei osanud keegi «Meeleheitel koduperenaiste» hiigelaegadel arvata, et ühte peategelast kehastava näitlejanna eraelu peegeldab aastaid hiljem teleekraani draamasid. Kuid just selliseks kujunes 2019. aasta Huffmanile.

Huffman on selle aasta märtsist olnud USA ajaloo suurima eliitülikoolidega seotud petuskeemi skandaali keskmes. Väidetavalt maksis Huffman 15 000 dollarit, et tema tütre SAT (standardiseeritud akadeemilise taseme test) tulemused oleks paremad kui tegelikult.

Tänu parematele tulemustele sai Huffmani tütar eliitülikooli sisse. 

Mais tunnistas Huffman oma süüd, vabandas avalikult ning sai septembri alguses oma karistuse - 30 000 dollariline rahatrahv, 250 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd, 14 päeva trellide taga ja aastane katseaeg. 

«Kannan seda patutegu enda tütre ning avalikkuse ees kogu oma elu,» vabandas Huffman New York Timesis ja lisas: «minu soov oma tütart aidata ei ole vabandus minu ebaaususe ja seaduse rikkumisele.»

Hiljem vähendati näitlejanna vanglakaristust ühe päeva võrra ja nõnda läkski Huffman 15. oktoobril trellide taha.

Kaader seriaalist «Meeleheitel koduperenaised». Vasakult paremale näitlejannad Marcia Cross, Eva Longoria, Teri Hatcher ja Felicity Huffman. 
Kaader seriaalist «Meeleheitel koduperenaised». Vasakult paremale näitlejannad Marcia Cross, Eva Longoria, Teri Hatcher ja Felicity Huffman. Foto: Scanpix

Enne skandaali oli Huffmani elu ning karjäär helge. Näitlejanna sündis 1962. aastal Bedford, New Yorgis. Ta õppis lavakunstikoolis ning sai 1988. aastal ka draamakunsti bakalaureusekraadi. Samal aastal tegi Huffman oma esimese rolli filmis «Things change». 

Järgnesid mitmed telerollid nii filmides kui ka seriaalides. Üks neist, «Sports nights» tõi Huffmanile 2000. aastal tema esimese Kuldgloobuse nomintasiooni. Läbimurdvaks rollis Huffmani karjääris võib aga pidada Lynette Scavot, keda naine kehastas ka Eesti teleekraanidel jooksnud seriaalis «Meeleheitel koduperenaised».

Tuntud rolli eest pälvis Huffman kolm Kuldgloobuse ning kaks Emmy nominatsiooni, millest ühe näitlejanna ka 2007. aastal võitis. Aasta varem auhinnati naist Kuldgloobusega filmi «Transameerika» eest, kus Huffman kehastas transseksuaalset naist. Sama rolli eest pälvis ta ka Oscari nominatsiooni.

Felicity Huffman koos oma näitlejast abikaasa William H. Macyga 2017. aastal.
Felicity Huffman koos oma näitlejast abikaasa William H. Macyga 2017. aastal. Foto: Dimitrios Kambouris/AFP/Scanpix

Huffman kohtas oma tulevast abikaasat William H. Macyt 1982. aastal. Viisteist aastat hiljem paar abiellus ning neil on tütred Sofia Grace Macy ja Georgia Grace Macy, kes sündisid vastavalt 2000. ja 2002. aastal.

Macy on samuti hinnatud näitleja, kes sai Oscari nominatsiooni 1996. aasta filmi «Fargo» eest. Lisaks on Macy aastaid mänginud läbipõrunud pereisa Frank Gallagheri teleseriaalis «Häbitu», mille eest on tal kaks Kuldgloobuse ja koguni viis Emmy nominatsiooni.

Kuigi Gallagheri kehastamise eest Macy auhindu võitnud ei ole, võitis ta kaks Emmyt telefilmi «Door to door» eest. Macy mängis peaosa ning oli ka üks filmi stsenaristidest.

Huffman ja Macy said 2012. aastal Hollywoodi tähtede alleele mõlemad oma tähe. Tegu oli erilise hetkega, kuna see oli ajaloos alles teine kord, kui alleel tunnustati abielupaari.

Näitlejanna abikaasa Macy petuskeemist väidetavalt osa ei võtnud.

Felicity Huffman lahku kohtust, kus ta mõisteti petuskeemis osalemise eest 13. septembril süüdi.
Felicity Huffman lahku kohtust, kus ta mõisteti petuskeemis osalemise eest 13. septembril süüdi. Foto: Michael Dwyer/AP/Scanpix

USA suurim eliitülikoolide petuskeem sai alguse 2011. aastal ja sellega oli seotud umbes 50 inimest. Lisaks Huffmanile osalesid skeemi sporditreenerid, rikkad vanemad ja näitlejanna Lori Loughlin. Petuskeemis osalejad maksid altkäemakse, et oma kindlustada oma laste koht eliitülikoolides.

Petuskeemi oli kaasatud kuus eliitülikooli, mille seas olid ka Yale ning Stanford.

Vanemad maksid altkäemakse summades 15 000 kuni 75 000 dollarit ja rohkemgi. Kogu petuskeemi algatajaks on väidetavalt William Singerile, kes teenis sellega 25 miljonit dollarit.

Mõnedel juhtudel aitas Singer muuta SAT vastuseid, kuid teistel juhtudel maksti sporditreeneritele, kes võltsisid õpilaste tulemusi. Mõned õpilased isegi ei mänginud sporti, mille alusel nad eliitülikooli vastu võeti.

Näiteks maksis üks vanem Singerile 1.2 miljonit dollarit, et tema tütar pääseks Yale'i. Sealne jalgpallitreener sai 400 000 dollarit pistist, et ta värbaks tüdruku sportlasena ülikooli, kuigi viimane isegi ei mänginud jalgpalli. Tütarlaps sai Yale'i sisse.

SAT vastused, mille parandamiseks Huffman altkäemaksu maksis, kuulusid näitlejanna vanemale tütrele, Sofia Grace'ile.

Näitleja Felicity Huffman koos abikaasa William H. Macyga pärast süüdimõistmist 13. septembril.
Näitleja Felicity Huffman koos abikaasa William H. Macyga pärast süüdimõistmist 13. septembril. Foto: KATHERINE TAYLOR/REUTERS/Scanpix

Märtsist septembrini kohtu vahet käinud Huffman on praeguseks oma vanglakaristuse ära kandnud. Näitlejanna sai 25. oktoobril, kaks päeva enne ettenähtud aega, vanglast välja ning talle tuli vastu tema abikaasa.

Huffman põrutas pärast vabanemist koos abikaasaga otse lennujaama.

Huffmani toetasid kohtuprotsessi ajal lisaks tema abikaasale ja tütardele ka teised lähedased ning sõbrad. Sealhulgas kirjutasid Huffmani toetuseks kohtule kirjad «Meeleheitel koduperenaiste» kaasnäitleja Eva Longoria ning sarja autor Marc Cherry.

Kui petuskeem avalikuks tuli oli Huffmanil aprillis välja tulemas Netflixi film. Skandaali tõttu lükati selle esilinastus augustisse ja hetkel ei ole näitlejannal ühtegi pooleli olevat projekti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles