Juba nädalaid lennujaamas «vangis» istuv Iraani iluduskuninganna kardab, et kodumaal lüüakse ta maha

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Bahareh Zare Bahari
Bahareh Zare Bahari Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Manila rahvusvahelises lennujaamas peaaegu kaks nädalat «vangis» istunud Iraani iluduskuninganna taotleb Filipiinidel varjupaika. Naise sõnul tapetakse ta, kui ta peaks Iraani naasma.

 

2018. aastal Miss Intercontinentali iludusvõistlusel Iraani esindanud Bahareh Zare Bahari väidab, et Teherani võimud soovivad teda vaigistada, kuna kaunitar astus avalikult valitsuse vastu välja, kirjutas CNN.

Filipiinide Immigratsioonibüroo teatas eelmisel nädalal, et Interpol on Bahari kohta välja andnud ülemaailmse vahistamiskäsu ehk red notice’i (sellise käsu eesmärk on lisaks asukoha tuvastamisele ka isiku kinnipidamine tema hilisema väljaandmise eesmärgil – toim). 

Teates ei täpsustatud, mis riigist vahistamiskäsk tuli, kuid Bahari rääkis CNNile, et Iraan taotles tema arreteerimist juba 2018. aastal.

«Ma olen siin elanud juba 2014. aastast ega ole selle aja jooksul Iraani tagasi läinud. Olen korduvalt küsinud, kuidas on võimalik, et minu suhtes on Iraanis algatatud kriminaalasi, kui ma elan hoopis siin (Filipiinidel - toim),» rääkis naine telefoni teel antud intervjuus.

Bahari sõnul on ta Dubaist saabumise järel veetnud viimased 12 päeva Manila Ninoy Aquino rahvusvahelise lennujaama kolmanda terminali reisijateruumis. 

Manila lennujaam Filipiinidel
Manila lennujaam Filipiinidel Foto: AP/Scanpix

«See mõjutab juba mu vaimset tervist,» rääkis naine ja lisas, et teadmatus kurnab teda. 

Bahari usub, et on sattunud rünnaku alla, kuna toetab eksiilis elavat Reza Pahlavi, kes on 1979. aasta revolutsiooni ajal troonilt kukutatud Iraani šahhi poeg.

Iluduskuninganna süüdistab tekkinud olukorras Iraani võime, öeldes, et kogu teema kerkis päevakorda pärast seda, kui ta kasutas 2018. aasta iludusvõistlusel rekvisiitidena Pahlavi pilti ja endise Iraani monarhia lippu. 

Bahari enda kinnitusel tegi ta seda, kuna «soovis esindada rahva häält».

Naine arvas, et üks põhjustest, miks ta on tagaotsitav, on veel see, et ta oli Iraanis sotsiaalselt üsna aktiivne. 

Bahari sõnul sai temast seal õpetaja, kuna ta tahtis, et tüdrukud õpiksid, et «nad ei ole esemed, nad ei ole mänguasjad, nad on inimesed ja neil on poistega samad õigused». 

Bahari kolis Filipiinidele umbes viis aastat tagasi, et õppida hambaarstiks. Ta on seal elanud õppeviisaga, mis uueneb igal aastal. 

Naise praegune viisa on kehtiv 2020. aasta jaanuarini.

Lennujaama reisiterminalis redutaval iluduskuningannal ei lubatud Filipiinidele siseneda 17. oktoobril pärast seda, kui ta naasis reisilt Lähis-Idast. Kohe taotles naine ka asüüli. 

Filipiinide immigratsiooniametnike sõnul süüdistatakse Baharit muuhulgas Dagupani linnas toimunud kallaletungis. 

Siiski ei kinnitatud, kas see on põhjus, miks naine on kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja kas käsk on pärit Iraanist. 

Interpoli pressibüroo sõnul ei kommenteeri nemad konkreetseid juhtumeid ega isikuid, «välja arvatud erijuhtudel ja asjaomase liikmesriigi nõusolekul».

Süüdistuste kohta ütles Bahari, et need on «suur vale» mille eesmärk oli sundida teda naasma Iraani. 

Naine lisas, et Filipiinidel pole tema vastu ühtegi pooleliolevat kohtuasja.

«Korduvalt on ette tulnud juhtumeid, kus Lähis-Ida riigid on kuritarvitanud (Interpoli) protsessi, et proovida sundida teisitimõtlejaid välismaalt tagasi pöörduma,» kommenteeris juhtunut inimõiguste organisatsiooni Human Rights Watch direktori asetäitja Phil Robertson.

Robertsoni sõnul on organisatsioon mures müstilise vahistamiskäsu asjaolude pärast, eriti, kuna Interpoli reeglite kohaselt kaotab red notice kehtivuse, kui tagaotsitav on pagulane, kes põgeneb selle väljastanud riigist. 

Dramaatiline vahejuhtum Manila lennujaamas

Bahari sõnul naasis ta Dubaist, kui Manila lennujaama julgestustöötajad tal riiki siseneda ei lubanud.

Mis täpselt sellele järgnes, on segane, kuid nii Bahari kui ka tollitöötajate sõnul oli tegemist pingelise ja dramaatilise olukorraga. 

Iluduskuninganna rääkis CNNile, et pärast kinnipidamist viidi ta ruumi, kus ametnikud selgitasid talle, et naise viisaga on probleeme.

Pärast mõningast ootamist öeldi naisele, et tal tuleb Iraani tagasi sõita. Seejärel kutsus naine endale sõbra appi. 

Bahari sõnul proovisid lennujaama ametnikud teda jätkuvalt veenda tagasi Iraani minema. Naine istus selle asemel hoopis põrandale ja keeldus lahkumast. 

Bahari kartis, et teda sunnitakse lahkuma, mistõttu hakkas ta karjuma. 

10 minutit hiljem jõudis sündmuskohale iluduskuninganna sõber, kes püüdis lennujaama ametnikele selgitada, et Iraanis Bahari vahistatakse ja tõenäoliselt hukatakse.

Bahari sõber vahistati, kuna mees hakkas lennujaamas karjuma ja nutma.

Filipiinide sisserändebüroo sõnul oli Bahari sõber «ülekohtune» ja rikkus lennujaama turvareegleid, et oma kaaslast aidata. 

«Välismaalased peaksid austama meie riigi seadusi, kui nad siin viibivad. Ebaviisakas käitumine ja halvustavad märkused andsid ametnikele täiendavaid põhjuseid Zare Bahari riiki sisenemise keelamiseks,» ütles immigratsioonivolinik Jaime Morente oma avalduses. 

Bahari sõnul karjus ta, kuna soovis saada inimeste tähelepanu, sest kartis, et ta saadetakse tagasi Iraani. 

Naine lootis, et Jeesuse nime hüüdes püüab ta võimalikult paljude inimeste tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles