Vietnamis vahistati kaheksa Inglismaa surmaveoki juhtumiga seotud inimest

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Inglismaa surmaveok
Inglismaa surmaveok Foto: PA images/Scanpix

Vietnami politsei vahistas eelmise nädala reedel kaks ja küsitles ülejäänud kuute inimest, keda arvatakse olevat seotud 23. oktoobril Suurbritannias Essexis veokist leitud 39 surnuks külmunud inimese riiki smugeldamises, vahendas The Sun.  

«Kahtlustatavatelt saadud info põhjal alustame aktiivset uurimist, et võidelda ja likvideerida need grupeeringud, mis smugeldavad inimesi Suurbritanniasse,» ütles politseiülem Nguyen Huu Cau.

«Parim asi, mida nüüd teha saame, on tegeleda juhtunu tagajärgedega ja aidata pereliikmetel surnukehad kätte saada,» lisas politseiülem.

Vietnami välisministeeriumi pressiesindaja nimetas juhtunut laupäevases avalduses «tõsiseks humanitaartragöödiaks».

Pühapäeval Suurbritanniasse saabunud Vietnami ametnikud tõid endaga kaasa arvatavate ohvrite DNA-proovid. 

«Ministeerium pani paika ülesanded, mille peamiseks prioriteediks on ohvrite isikute väljaselgitamine,» kommenteeris Vietnami avaliku julgeoleku minister To Lam.  

«Kui tuvastatakse mõni Vietnami kodanik, siis proovime ta (surnukeha - toim.) võimalikult kiiresti koju tuua,» lisas minister.

Uudised Vietnami vahistamistest tulid pärast seda, kui Briti parlamendiliikmed ütlesid, et traagilised surmad peaksid olema «äratus valitsusele», et nad mõtleksid, kuidas muuta ebaseadusliku rändega võitlemist.

Välisasjade erikomisjon hoiatas, et piiride sulgemisele keskenduv poliitika on just see, mis viib inimesed ohtlikule teele ja surub nad salakaubavedajate kätte.

Essexi politsei andis reedel teada, et nende hinnangul on kõik 39 ohvrit Vietnami päritolu. 

Veok ja selle kohutav koorem

* 23. oktoobril kell 01.40 kutsus veokijuht Mo Robinson politsei Essexis asuvasse Wateglade'i tööstusparki.

* Sündmuskohale saabunud Essexi politsei leidis veoautost 39 surnuks külmunud inimest.

* Hukkunutest 31 olid mehed ja kaheksa naised. Hukkunute seas oli üks teismeline. 

* Algselt arvati, et kõik 39 ohvrit on Hiina kodanikud. Hiljem teatas Essexi politsei, et neile teadaolevalt on kõik ohvrid Vietnami päritolu. 

* Suurbritannias baseeruv kogukonnaühendus VietHome sai fotosid umbes kahekümnest kadunuks jäänud Vietnamist pärit isikust vanuses 15-45.

* 25-aastasele Põhja-Iirimaalt pärit veokijuhile Maurice «Mo» Robinsonile esitati süüdistus 39 inimese tapmises. Lisaks esitati veokijuhile inimkaubanduse, ebaseaduslikule immigratsioonile kaasaaitamise ja rahapesu süüdistused. Mo Robinson ilmus kohtusse 28. oktoobril videosilla vahendusel.

* Surmaveoki looga seoses vahistati Suurbritannias veel kolm inimest. Inimkaubanduses ja 39 isiku mõrvas kahtlustatavatena vahistas politsei veel Thomas Maheri (38) ja tema abikaasa Joanna (38), kes olid teadaolevalt veoki viimased omanikud.

* Mahler, tema abikaasa ja kolmas kahtlustatav lasti hiljem kautsjoni vastu vabaks. 

* Maurice «Mo» Robinson astub järgmisel korral kohtu ette 25. novembril. Siis algab esimene istung Old Baileyse kohtumajas.

* Oktoobri lõpus käivitus Vietnamis ulatuslik politseioperatisoon, et tabada inimkaubanduse grupeeringu liidrit, keda teatakse härra Truongina. 

* 1. novembril ilmus Dublinis, Iirimaal 39 inimese tapmises kahtlustatavana kohtu ette 22-aastane Eamonn Harrison.

* 2. novembril vahistas Vietnami politsei mitu inimkaubandusega seotud inimest, keda arvatakse Inglismaa surmaveoki juhtumiga seotud olevat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles