Tallinna tervishoiuasutuses lasti vana inimene surnuks mädaneda (14)

Elu24
Copy
Traagilise saatusega vanaproua Laine
Traagilise saatusega vanaproua Laine Foto: Kuvatõmmis videost / Kuuurija / Kanal 2

«Tänases «Kuuuurijas» uuriti lugu, kus ühes Tallinna tervishoiuasutuses lasti vana inimene väidetavalt elusast peast mädanema minna ja asi lõppes enneaegse surmaga. 

Saate tegijatega võtsid ühendust kaks Tallinnast pärit õde, kelle 91-aastane ema oli veetnud oma elu viimased päevad Hiiu ravikeskuses, kus vanur jäeti hooletusse. 

Naisel oli tekkinud nekroos, mis väljendus seljale tekkinud hiiglaslikus augus, millest paistist ühe tütre sõnul välja kont. Naine piinles ka valude käes ja tütred üritasid ema piinasid koheselt leevendada viies ta haiglasse, kuid ponnistused osutusid tulutuks ja naine suri haiglas kaks päeva hiljem. 

Foto: Kuvatõmmis videost / Kuuurija / Kanal 2

Tütarde sõnul oli Laine töökas naine, kes jäi kõigest 30. aastasena leseks ja kasvatas üksinda üles kuus last, ta oli tubli inimene ja vääris paremat nende sõnul vaatab arstiabi vanainimeste hädadest mööda.

2018. aastal sai Laine kaks ajuinfarkti 24 tunni jooksul ja tütred kutsusid naisele kiirabi, esimesel korral ei viidud naist haiglasse, tütarde sõnul toonitati naise kõrget vanust ja mainiti, et haiglad on inimestest pilgeni täis.

Foto: Kuvatõmmis videost / Kuuurija / Kanal 2

Teisel korral, kui Laine oli teise infarkti tõttu kukkunud, viidi naine siiski haiglasse. Tütarde sõnul ütlesid arstid, et nad peaksid olema valmis kõige halvemaks. 

Haiglast viidi naine Sõle tänava hoolduskeskusesse, kus tütarde sõnul hoolitseti Laine eest väga hästi. Tütred otsustasid ema saata lisaraha eest ka Hiiul asuvasse ravikeskusesse, kus Lainele tehti ajuinfarkti järelravi. «Esialgu oli kõik väga hästi ja talle endale ka meeldis seal,» rääkis üks tütardest.

Lainel hakkas parem ja ta sai isegi koju, kuid siis sattus ta südamerütmihäiretega uuesti haiglasse ja sealt uuesti Hiiul asuvasse ravikeskusesse. 

25. septembril suri Laine põliste mändide vahel asuvas Hiiu ravikeskuses. Viimastel nädalatel enne Laine surma läks naise olukord tema tütarde sõnul väga hulluks. Tütarde sõnul oldi nende ema jäetud hooletusse. «Ema oli pooleldi omas maailmas, ma tõmbasin mähkmed alt ära ja nägin ema selgroogu.»

Tütardele öeldi, et nende emal on nekroos. Nekroos on rakkude närbumine. Laine nekroos oli nii süvenenud, et tütred nägid oma ema selgroo konti.

Mitte keegi haigla personalist ei maininud, et emal on sedavõrd raskes järgus lamatised. Naisel oli nekroos, millest lapsed ei oleks teada saanud kui nad ei oleks olnud kohal kui emal mähkmeid vahetati.

Meeleheitel vanaproua tütred võtsid ühendust «Kuuuurija» saatega. Naised kahetsevad, et viisid ema Hiiu Ravikeskusesse. Nad loodavad, et raviuuringute ekspertkomisjon teeb nende ema juhtumiga tööd.

«Kuuuurija» palus Hiiu Ravikeskuselt kommentaari, aga sellest loobuti.

Üks vanaproua tütardest otsustas minna raviasutuse juhtidega rääkima, et teada saada, miks lasti emal haiglas elusalt mädaneda, aga videomaterjali sellest tänases «Kuuuurijas» näidata ei olnud võimalik.

Vaata täispikka Kuuurija lugu siit!

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles