Pildid ja video: terve maailm on täis Berliini müüri tükke, aga on need kõik ikka ehtsad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Idasakslased lõhkumas 9. novembril 1989 Berliini müüri
Idasakslased lõhkumas 9. novembril 1989 Berliini müüri Foto: Antonello Nusca/Sintesi/SIPA/Scanpix

Sel laupäeval, 9. novembril möödub 30 aastat päevast, mil Saksa Demokraatliku Vabariigi võimud avasid Berliini müüri ja idasakslased said Lääne-Berliini minna. Müür ise lammutati ja selle tükid tassiti laiali.

Berliini müüri, mis eraldas Berliini idaosa selle linna lääneosast, hakkas Saksamaa Demokraatlik Vabariik ehitama 1961. aastal ja see hiiglaslik monstrum püsis 28 aastat.

Berliini müüri hakati ehitama 1961. aastal
Berliini müüri hakati ehitama 1961. aastal Foto: akg-images / Gert Schütz/Scanpix

156,4 kilomeetri pikkune Berliini müür oli Teise maailmasõja järgse Saksamaa lõhestumise ja külma sõja sümbol.

KUi 1949–1962 põgenes Ida-Saksamaalt Lääne-Saksamaale umbes 4 miljonit inimest, siis 1962–1989 suutis Berliini müüri ületades põgeneda ainult 5000 inimest ning üldse Lääne-Saksamaale alla 200 tuhande inimese, mis näitab, et nii Berliini müür kui teised Ida-Saksamaa rajatud piirikindlustused olid väga efektiivsed.

Berliini müüri ületamisel hukkunute nimedega ristid
Berliini müüri ületamisel hukkunute nimedega ristid Foto: akg-images/Scanpix

1989. aastal hakati seda müüri lõhkuma ja nüüdseks on sellest Berliini Mühlenstrassel alles vaid 1,3 kilomeetri pikkune lõik, millele saab jalutades heita pilgu peale 20 minutiga.

Pärast kahe Saksamaa ühinemist kasutati müüri lõhkumisel ja kivide äravedamiseks 65 kraanat, 175 veoautot ja 13 buldooserit.

Berliini müüri lammutustööd kestsid 1990. aasta 13. juunist kuni 30. novembrini.

Lääne-Saksamaa politseinik ulatab käe läbi müüriava tulnud Ida-Saksamaa piirivalvurile. Pilt on tehtud 12. novembril 1989
Lääne-Saksamaa politseinik ulatab käe läbi müüriava tulnud Ida-Saksamaa piirivalvurile. Pilt on tehtud 12. novembril 1989 Foto: THOMAS KIENZLE/AP/Scanpix

1. juulil 1990 lõpetati Ida-Berliini ja Lääne-Berliini vahel piirikontroll.

Berliini müüri rohkem kui 40 000 osa lõhuti väiksemateks tükkideks ja neid kasutati teede ehitamisel, kuid osa tükke võtsid inimesed endale.

Lõhutud Berliini müür augustis 1990
Lõhutud Berliini müür augustis 1990 Foto: Wolfgang Kumm/picture-alliance/ dpa/Scanpix

Üsna kiiresti käivitus Berliini müüri tükkidega suur äri. Selle tabas ära Lääne-Berliini ehitustööline Volker Pawlowski, kes hakkas Berliini müüri osi suveniiridena müüma.

Osa neist tükkidest on autentsed ja kaetud Pawlowski firmas värvi või grafitiga, osad on koopiad.

Sakslased võtmas 1990. aastal endale Berliini müürist tükke
Sakslased võtmas 1990. aastal endale Berliini müürist tükke Foto: Boris Babanov/Sputnik/Scanpix

Väidetavalt teenisid Ida-Saksamaa endised juhid selle müüri müügiga ka ise raha, võttes suuri müüriosi endale ja müües neid Lääne-Euroopasse, USAsse ja Austraaliasse.

Berliini müüri tükke saab osta Amazonist ja eBayst, kuid tõenäoliselt on need koopiad, mitte originaalid.

Amazonis pakutakse müüriosi hinnaga 17 – 37 eurot, eBay umbes sama hinnaga.

Grafiti Berliini müüril 1989
Grafiti Berliini müüril 1989 Foto: akg-images/Scanpix

Selle külma sõja müüri osi on müüdud oksjonitel, annetatud muuseumidele ja mitmetele poliitikainstituutidele.

10 erilist kohta, kuhu Berliini müüri tükid jõudnud on:

USA Las Vegase Main Street Station kasiino WC

Osa Berliini müürist asub Las Vegase Main Street Stasion kasiino meeste WCs, kus see on olnud juba 20 aastat.

Berliini müüri osa Las Vegases Main Street kasiino meeste WCs
Berliini müüri osa Las Vegases Main Street kasiino meeste WCs Foto: John Locher/AP/Scanpix

Urinaalid on kinnitatud suure, grafitiga kaetud betoonplaadi külge. Plaat on 1, 8 meetrit kõrge ja 3 meetrit pikk.

Ei ole teada, kes selle müüriosa sinna kasiinosse tõi.

Selle kasiino omanikfirma Boyd Gaming Corporationi esindajate teatel ostsid nad selle kasiino 1990. aastate keskel ja juba siis oli osa Berliini müürist sealses WCs.

«Kuna külastajad tegid sellele müüritükile oma grafiti, siis tuli meil WCd remontida. Naiskülastajad paluvad turvameestel neid viia meeste WCsse, et nad saaksid seda müüriosa näha,» sõnasid esindajad.

Argentina Buenos Aires Perfil Groupi hoone

Mitu Berliini müüri osa on Argentina meediafirma Perfil Groupi peahoone fuajees. See firma ostis 20 Berliini müüri tükki 1991. aastal.

Firma lehekülje kohaselt tähistavad need müüritükid demokraatia võitu ja sõnavabadust.

«Oleme meediafirma ja meie jaoks on sõnavabadus ülitähtis,» on leheküljel.

Luksemburgi Schengeni küla

Luksemburgi kaguosas asub Schengeni küla, kus elab alla 2000 inimese, kuid seal on olemas Euroopa karmi ajaloo tunnistaja, osa Berliini müürist.

Selles paigas sõlmiti 1985. aastal Schengeni leping, mis võimaldab selle lepinguga liitunud Euroopa riikide kodanikel liikuda ühest liikmesriigist teise viisavabalt ja ilma piirkontrollita.

Nii originaalleping kui osa Berliini müürist on Schengenis asuvas Euroopa muuseumis ja selle juures. 

Berliini müüri osa Luksemburgis Schengenis, sellel on kujutatud Nõukogude Liidu ja Venemaa poliitikut ja ühiskonnategelast Mihhail Gorbatšovi ja Berliini Brandenburgi väravat
Berliini müüri osa Luksemburgis Schengenis, sellel on kujutatud Nõukogude Liidu ja Venemaa poliitikut ja ühiskonnategelast Mihhail Gorbatšovi ja Berliini Brandenburgi väravat Foto: Caro / Bastian/Caro / Bastian/Scanpix

«2,8 meetrit kõrge ja 1,2 meetrit pikk müüriosa on Euroopa muuseumis kui enam mitte eksisteeriva piiri sümbol,» sõnas selle muuseumi esindaja Martina Kneip.

USA Los Angeles Wilshire’i avenüü

USAs asuvatest Berliini müüriosadest kõige suurem on Los Angeleses Wilshire’i avenüül Variety hoone ees. See müüriosa kaalub 25 tonni, on 3,7 meetrit kõrge ja 11,6 meetrit pikk ning koosneb mitmest osast.

Berliini müüri osad USAs Los Angeleses Wilshire'i avenüül
Berliini müüri osad USAs Los Angeleses Wilshire'i avenüül Foto: Richard Vogel/AP/Scanpix

Los Angeleses asuv Wende muuseum, milles on külma sõja aegseid asju, ostis ja pani selle Berliini müüri osa Wilshire’i avenüüle 2009, kui tähistati Berliini müüri langemise 20. aastapäeva.  

Muuseumi teatel on Wilshire’i avenüül olevad müüriosad pärit Berllini Kreuzbergi linnaosas olnud müürilõigust.

Hispaania Madrid Parque Europa

Madridi juures asuvas 233 000-ruutmeetrises Parque Europas on Euroopa 17 paigast pärit objektide koopiad. Seal on ka osa Berliini müürist, mis ei ole koopia, vaid originaal.

 Selle müürilõigu kinkis pargile Torrejón de Ardozi võimud.

Seal oleval betoonosal on alumine pool natuke katki ja sellest paistavad terasvardad ning selle juures on Berliini Brandenburgi värava väike mudel.  

USA Dallas Hilton Anatole hotell

Kaks Berliini müüriosa asuvad Texases Dallases 1606 toaga Hilton Anatole hotellis, mille 27 korrusel on palju hinnalist kunsti.

Seal oleval kahel müürilõigul on saksa kunstniku Jürgen Grosse maaling. Mõlemad osad on 3,6 meetrit kõrged ja 1,2 meetrit pikad.

See hotell sai Berliini müüri osad oma Saksa partneritelt 1990. aastal ja need pandi hotelli aeda. 2011 sai see hotell veel kaks Berliini müüri osa ja need pandi Trinity koridori.

Lõuna-Korea Seoul Cheonggyecheoni jõeäärne

Alates 2005. aastast on kolm Berliini müüri osa Seoulis Cheonggyecheon jõe kaldal. See Seouli läbiv jõgi voolab ida suunas.

Need müüriosad paigutati Seoulis 2005 avatud Berliini väljakule, kus lõunakorealased saavad käia palvetamas ja mõtisklemas kahe Korea üle ja küsimas, et millal need kaks riiki, Lõuna- ja Põhja Korea saavad üheks nii nagu sai Saksamaa.

Seal olevad Berliini müüri osad on 3,5 meetrit kõrged ja 3 meetrit pikad. Üks pool on täis grafitit ja teine osa on tühi.

Müürilõikude juures on saksa stiilis gaasilamp ja karukuju. Karu on Berliini sümbol.  

USA Chicago Lincolni avenüü

Chicagos Lincolni avenüü Westerni metroojaama juures asub 3,6 meetrit kõrge ja 1,2 meetrit pikk osa Berliini müürist, mis pandi sinna 19.jaanuaril 2008.

Selle osa kinkisid Chicagole Berliini linnavõimud ja see panid avalikku paika, et kohalikud elanikud ja turistid saaksid oma silmaga tähtsat ajaloolist objekti näha.

Vatikani aed

Berliini müüri osa on ka Vatikani aias, kus alates 13. sajandist on paavstid ja teised katoliku kiriku tegelased käinud palvetamas ja mõtisklemas.

Tükk Berliini müürist Vatikani aias
Tükk Berliini müürist Vatikani aias Foto: Vincenzo Pinto/AFP/Scanpix

Sellele müürilõigule on maalitud Püha Miikaeli kirik.

See osa Berliini müürist jõudis Vatikani tänu vormel-1 Ferrari meeskonna juhile Marco Piccinile, kes ostis selle 1990. aastal Monte Carlos toimunud oksjonilt ja 1994 Vatikanile kinkis.

USA New Yorgi Madisoni avenüü

Viis Berliini müüri lõiku asuvad New Yorgis Manhattanil Paisley pargis Madisoni avenüü maja 520 lähedal. Need müüriosad on 3,6 meetrit kõrged ja 6 meetrit pikalt.

Selle pargi omanik, kinnisvarafirma Tishman Speyer Properties  ostis need viis müüriosa 1990. aastal Saksamaalt.

Tishman Speyer Properties  on Saksmaal Berliinis asuva ärikompleksi Potsdamer Platz arendaja.

Lisaks neile paikadele on Berliini müüri osi veel rohkem kui 100 maailma kohas ehk põhmõtteliselt on see kunagi Saksamaa kaheks jaganud müür jõudnud kõikjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles