Miks 44 aastat hiljem? Roman Polanskit süüdistatakse järjekordses vägistamises

Elu24
Copy
Filmirežissöör Roman Polanski.
Filmirežissöör Roman Polanski. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse näitlejanna Valentine Monnier rääkis väljaandele The Parisien, kuidas filmirežissöör Roman Polanski (84) teda väidetavalt 44-aastat tagasi vägistas, vahendab Daily Mail

84-aastane Polanski on hetkel käivitamas uut filmiprojekti «I accuse» («Ma süüdistan») ja filmiga kaasnev silmakirjalikkus olevat ka põhjuseks, miks Monnier otsustas loobuda anonüümsusest ja avalikult Polanksit süüdistada.

USA kohus mõistis Polanski 1977. aastal süüdi alaealisega, 13-aastase Samantha Geimeriga seksimises, kuid ta põgenes USAst enne kui ta süüdi mõisteti ja karistus määrati. Polanski on Ameerikas endiselt tagaotsitavate nimekirjas. 

Prantsuse ajalehe The Parisien'is avaldatud üksikasjalikus ohvriavalduses väidab Monnier, et Polanski ründas teda 1975. aasta alguses suusareisil. 

Filmidirektori advokaat vastas Monnieri poolt esitatud väidetele:«Roman Polanski eitab kindlalt kõiki vägistamissüüdistusi.»

Valentine Monnier aastal 1977:

Monnier ütles selgesõnaliselt: «Roman Polanski vägistas mind 1975. aastal. Mul polnud temaga tol ajal mingit seost, ei töö- ega eraelulisel pinnal ja ma vaevalt tundsin teda.»

Naise sõnul kutsus teda suusareisile kaasa Polanskit tundnud sõbranna. Polanski olevalt Monnierilt küsinud suusatõstukil mägedesse sõites, kas ta oleks huvitatud temaga seksimisest. 

Monnier ütles väljaandele, et vastas Polanskile: «Ei», kuid sel samal õhtul tuli alasti Polanksi neiu tuppa ja ründas teda.  

«See juhtus äärmiselt vägivaldselt, kui olime jõudnud mägedest tagasi Polanski Šveitsis, Gstaadis asuvasse suvilasse,» rääkis naine väljaandele.

«Ta lõi mind, peksis mind, kuni ma järele andsin ja siis ta vägistas mind. Ma olin just saanud 18-aastaseks,» meenutab Monnier koletut seika.

Monnieri sõnul kartis ta aastaid, et ta tapetakse, sest maailmakuulus Polanski ei võtaks riski, et tema kuritegu paljastataks. 

Prantsuse-Poola juurtega režissööril on linastumas film «J'accuse» («Ma süüdistan»), mis räägib süüdi mõistetud juudi ohvitseri Alfred Dreyfuse eluloo. Mees vangistati 19. sajandi lõpus Prantsusmaal võltsitud tõendite alusel.

Dreyfust süüdistati prantsuse armee saladuste müümises sakslastele ja tegemist on  kurikuulsa antisemitismi juhtumiga. Hiljem võeti mehe vastu esitatud süüdistused tagasi.

Hetkel New Yorgis elav prantslanna Monnier ütles väljaandele, et otsustas 44 aastat hiljem suu avada Polanski silmakirjalikkuse pärast. 

«Kas on mõtet filmi ettekäändel ja ajaloo katte all lasta inimesel, kes on sinu ellu jätnud unustamatu jälje, kuulutada maailmale «ma süüdistan», kuid samal ajal püüab see inimene takistada ohvreid teda süüdistamast?»

Monnier kirjeldas vägistamiskuritegu kui «ajapommi» ja ütles väljaandele, et «traumaatiline mälestus,» mille Polanski talle tekitas ei kao tema elust kunagi.

Monnoier lisas ka väljaandele, et Polanski olevat peale juhtunut pisarais tema ees vabandanud ja teised puhkemajas viibinud külalised julgustasid noort naist vaikima. 

Monnieri sõnul tundis ta end juhtunu pärast aastaid süüdi ja oli liiga hirmul, et ametivõimude poole pöörduda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles