Mihkel Raud tõdeb isadepäeval: ma ei ole alati kõige parem isa olnud

Elu24
Copy
Mihkel Raud.
Mihkel Raud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kirjanik ja muusik Mihkel Raud (50) vestles tänasel isadepäeval saates «Hommik Anuga» värskest raamatust «Isa» , milles Raud kirjutab ilustamata isaks olemisest.  

Raua sõnul otsustas isaduse teemal kirjutada, sest see on teema, millest ta teab nii mõndagi, mida lugejatega jagada. 

Raual on kolm last: 22-aastane poeg Kaarel-Eno, 6-aastane tütar Mirjam ja 4-aastane poeg Joosep.

Raud tõdeb raamatus, et on kolm abielu tuksi keeranud, kahes abielus olid ka väikesed lapsed. Mehe enda sõnul on ta isana kolm korda läbi kukkunud, kuid ta leiab, et isadus ei saa läbi lahutusdokumentide vormistamisega.

Selle aasta juulis teatasid Mihkel ja Liina lahkuminekust, kuid paar on tänaseks üksteist taas leidnud. 

Raamatu viimases peatükis lahkab Raud lahkuminekut abikaasast Liinast, mis on tema sõnul isaks olemise üheks oluliseks tahuks. «Kuna mul niisugune periood seda raamatut kirjutades elus oli, siis mulle tundus, et ma võiksin sellest kirjutada.» Raud loodab, et see peatükk inspireerib ja abistab inimesi, kes leiavad end sarnasest olukorrast. 

«Üks võimalus on nendest teemadest mitte rääkida, kuid mulle, kirjastajale ja Liinale tundus, et nendest teemadest vaikimine oleks ebaaus.»

Raua sõnul on tema lapsedkõige rohkem proovile pannud tema kannatlikkust ja ka laste peale vihastamine ei ole mehele võõras teema. 

«Ma ei ole väga vihastaja, minu keemistemperatuur võtab väga kaua aega enne kui ma jõuan plahvatuse punktini. Aga nad on võimelised, mind selleni viima,» rääkis Raud.

Klassikalise näitena tõi Raud välja selle, et väikesed lapsed segavad end vanemate vestlustesse vahele ja kirjanik tõdes, et tal pole seetõttu tihti võimalik abikaasaga korralikult omavahel rääkida. «Me Liinaga saadame päeva lõpus teineteisele memod ja suhtleme meili vahendusel.»

«Peale selle raamatu kirja panemist saan ma aru, kui ebatäiuslik isa ma tegelikult olen. Ma tean mida ma peaksin tegema, aga ei, läheb ikka nagu alati, läheb silme ees mustaks,» kirjeldas Raud.  

Raua sõnul on ta oma väikestele lastele öelnud, et on neist raamatu kirjutanud, kuid nad ei saa aru, mida see täpselt tähendab ja vanem poeg pole raamatut veel lugenud. Raud lisas, et tema ema ja abikaasa Liina on siiski tema teosega tutvunud.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles