Pildid ja video: Venemaa tagastas Ukraina laevad, kuid isegi WC-potid olid ära võetud

Inna-Katrin Hein
Copy

Ukraina mereväe teatel arestis Venemaa aasta tagasi kolm nende laeva, tagastades need nüüd väga halvas seisus.

Kaks suurtükilaeva Nikopol ja Berdjansk ning puksiirlaev Tanõ Kaput jõudsid Musta mere äärsesse Ochakivisse 20. novembril, kus neid võttis vastu Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, teatab telegraph.co.uk.

Ukraina admirali Ihor Voronšenko sõnul olid laevad nii kahjustatud, et neid tuli vedada kodusadamasse puksiirlaevadega.

«Venelased lõhkusid meie korralikud laevad ära. Nad eemaldasid valgustid ja pistikupesad ning isegi WC-potid olid minema viidud. Lisaks on osa laevadel olnud relvi kadunud. Uurime, mis on kadunud ja nõuame Venemaalt need tagasi,» teatas laevu uurinud Ukraina president Zelenskõi.

Venemaa poolt Ukrainale tagastatud laevad
Venemaa poolt Ukrainale tagastatud laevad Foto: AP/REUTERS/Scanpix, AFP/EPA/LETA, Itar-Tass/Sputnik/Scanpix

Venemaa julgeolekuteenistus (FSB), mille alluvusse kuulub ka Ukraina laevad konfiskeerinud piirivalveamet, teatas et laevad tagastati Ukrainale tervena ja kahjustamata.

Kolm Ukraina laeva langesid Venemaa kätte möödunud aasta novembris, kui need tahtisd sõita läbi Kertši väina Aasovi merele.

Vene võimude teatel rikkusid need laevad Venemaa piiri, laevad arestiti ning 24 meeskonnaliiget vangistati ja anti kohtu alla.

Ukraina võimude silmis oli see samm sõjakuulutamine ja lepingu, mis võimaldab riikidel ühiselt kasutada väina Musta ja Aasovi mere vahel, rikkumine.

Ukraina presidendi Zelenskõi sõnul oli laevade tagastamine väike samm rahu suunas enne detsembris toimuvat kohtumist Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Ukraina ja Venemaa president kohtuvad 9. detsembril Prantsusmaal Pariisis. Seda kohtumist vahendavad Prantsusmaa ja Saksamaa, eesmärgiks on lõpetada Ida-Ukraina sõjaline konflikt, milles on alates 2014. aastast kaotanud elu umbes 13 000 inimest.  

Septembris vabastas Venemaa Ukraina laevade meeskonnad ning ka Ukraina filmirežissööri ja aktivisti Oleg Sentsovi, kes arreteeriti Venemaa poolt pärast Krimmi anneketeerimist 2014.

Kitsas meretee Krimmi ja Venemaa Tamani poolsaare vahel on Ukraina Mariupoli sadamasse suunduvate ja sealt väljuvate laevade ainus läbipääs. See sadam on ka kolme Venemaa poolt arestitud ja vabastatud laeva kodusadam.  

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi 2014. aastal ja avas 2017. aastal hoolimata Ukraina vastuväidetest silla üle Kertši väina.

Mariupol asub mõne kilomeetri kaugusel rindejoonest, kus Ukraina ja venemeelsed separatistlikud jõud on viis aastat võidelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles