Teadlased leidsid merevaigust 44 miljoni aasta vanuse tõugu

Inna-Katrin Hein
Copy
Tõuk. Pilt on illustreeriv
Tõuk. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Saksamaal Münchenis asuva Baieri zooloogiliste uuringute keskuse teadlaste sõnul leidsid nad merevaigust 44 miljoni aasta vanuse tõugu.

See 5,08 millimeetri pikkune tõuk oli suure liblikaliigi Eogeometer vadens vastne, teatab newsweek.com.

Tõuku uurinud teadlastegruppi juhtinud Axel Hausman sõnas, et tegemist on esimese suure liblikaliigi fossiilse vastsega, mis on leitud Läänemere äärest pärit merevaigus.

«Sellised tõugud on väga haruldased, kuid nüüd leitud tõuk on üliharuldane, kuna ta on Läänemere merevaigus. Võimalik, et ta sattus merevaiku oma eluviisi tõttu,» sõnas teadlane.

See tõuk jäi tõenäoliselt puuvaigutilka lõksu ja sellest vaigust sai miljonite aastate jooksul merevaik. Teadlaste arvates oli kõrgema temperatuuri tõttu puuvaik vedelam ja tõuk sattus sinna, jäädes kleepuvasse ainesse kinni.

Merevaik. Pilt on illustreeriv
Merevaik. Pilt on illustreeriv Foto: Caro / Bernhard Pries/Caro /Scanpix

Uurijad selgitasid, et mida vedelam vaik on, seda suurem on tõenäosus, et sinna jääb mõni ebatavaline olend kinni. Kuid öisel, ajal, mil tõugud on aktiivsed, on temperatuurid madalamad ja puuvaik on tahkem. Seega on mõistatus, millal see tõuk puuvaiku kinni jäi. 

Liblikad ja nende vastsed ei säili merevaigus hästi, sest nad on õrnad ja kerged.

Saksa teadlaste sõnul kuuluvad Eogeometer vadens liblikad perekonda Geometridae (vaksiklased), mille esindajaid ei ole varem Läänemere merevaigust leitud.

Selle perekonna liblikate tõugud on teiste liblikate tõukudega võrreldes ebatavalised, kuna neil on viie jalapaari asemel kaks kuni kolm jalapaari.

Väiksem jalgade arv tähendab, et nende liikumine on tavapärasest erinev, nad liiguvad vaksates.  

Geometridae on üks suuremaid liblikaperekondi, millesse kuulub üle 23 000 erineva liblikaliigi. Selle perekonna esindajad elavad puudel ja põõsastel.

Teadlaste sõnul aitab nende nüüdne leid heita pilku evolutsiooniprotsessile, mis toimus eotseenis 56–33,9 miljonit aastat tagasi.

See ei ole viimaste kuude esimene kord, kui teadlased on teatanud merevaigus säilinud uue liigi avastamisest.

Möödunud kuul teatati, et tehti kindlaks mikroskoopilised eelajaloolised loomad, mis olid 30 miljoni aasta vanuses merevaigus.

Eksemplarid, mille teadlased leidsid, ei ole ainult uue liigi, vaid täiesti uue selgrootute perekonna esindajad.

Mais tuvastasid teadlased Kagu-Aasias Myanmaris 99 miljonit aastat vanast merevaigust uue pisikese tuhatjalgse.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles