Kuhu maeti Iisraeli kuulsaim spioon? Süüria endise liidri poeg lubas miljoni dollari eest saladuse avaldada

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Iisraeli spiooni Eli Coheni hukkamise ajal võimul olnud Süüria endise juhi poeg usub, et ta saab aidata Iisraelil Coheni jäänuste asukohta avastada. Selle eest küsib mees aga korralikku «tööraha».

Uus-Meremaal elav Khalid al-Hafidh rääkis kohalikule meediaväljaandele News Hub, kuidas Mossad (Iisraeli luureagentuur) ja Uus-Meremaa julgeolekuteenistus otsisid kaks aastat tagasi tema abi, et leida üles Iisraeli kuulsaima spiooni Eli Coheni säilmed.

Süüria endise presidendi Amin al-Hafizi poeg Khalid al-Hafidh kolis aastaid tagasi pagulasena Uus-Meremaale ja elab nüüd Aucklandi äärelinnas.

Khalid al-Hafidhi isa Amin al-Hafiz jälgis Süüria presidendina Coheni hukkamist ja tema keha salajast matmist.

Khalid al-Hafidh on väidetavalt ainus mees maailmas, kes teab, kus võivad olla Iisraeli spiooni Eli Coheni säilmed.
Khalid al-Hafidh on väidetavalt ainus mees maailmas, kes teab, kus võivad olla Iisraeli spiooni Eli Coheni säilmed. Foto: Ekraanitõmmis Reutersi videost

«Olen sellel planeedil elanud ainsa inimese poeg, kes teadis, kuhu Coheni säilmed maetud on,» rääkis Khalid. 

«Aitasin Uus-Meremaa salajasel luureteenistusel koos Iisraeli Mossadiga leida, õigemini proovida leida, Iisraeli spiooni Eli Coheni säilmeid.» 

Mossad on Iisraeli kurikuulus ja võimas luureagentuur, mille heaks töötas ka Cohen.

Usuti, et Khalidil võib olla infot, mis aitab lahendada Coheni matmispaiga ja säilmete ümber valitseva saladuse. 

Kootöö Khalidi ja luureagentuuride vahel läks hästi, kuni mees sai sõnumi agendilt nimega «Karl», kes teatas: «Olen teie vastuse meie partneritele edastanud ja ootan (vastust). Teie ohutu tuleviku tarbeks on kõik meetmed kasutusele võetud.».

Khalidi sõnul tahtsid spioonid, et ta räägiks oma isa lähedaste sõpradega ja aitaks nende abiga välja selgitada, kuhu Coheni säilmed on maetud. 

Khalid saatis spioonidele sõnumi, kus tahtis alustuseks miljonit dollarit vaevatasuks.

Seepeale vastas spioon: «Saab tehtud, tänud K.»

Kui aga Khalid oma pangaarve numbri neile saatis katkes side spioonidega ja tehing jäi katki.  

Khalidi sõnul ei soovinud ta Coheni matmispaika avaldada raha pärast, vaid tahtis seda teha Eli Coheni naise ja laste heaks. 

Eli Coheni abikaasa Nadia
Eli Coheni abikaasa Nadia Foto: Reuters / Scanpix

54 aastat saladust

Iisrael on Eli Coheni säilmete leidmisel kasutanud läbi aja erinevaid äärmuslikke meetmeid. 

2018. aastal leiti kuulsale spioonile kuulunud kell. 

Iisraeli peaminister Benjamin Netananyu on samuti taotlenud Venemaalt Süüria survestamist, et need Coheni matmispaiga asukoha avaldaks.

Süüria väidab aga, et neile ei ole teada, kus Coheni säilmed asuvad.

Väidetavalt on süürlased Coheni säilmeid korduvalt ümber matnud, et takistada nende Iisraeli jõudmist.

Süüria võimud on ka vaatamata korduvatele Coheni perekonna palvetele eiranud soovi Coheni säilmed kätte saada. 

Coheni vennad Abraham ja Maurice juhtisid tema säilmete tagasisaatmise kampaaniat, kuid pärast Maurice'i surma 2006. aastal asus kampaaniat juhtima Coheni naine Nadia

2007. aastal tegi Türgi valitsus ettepaneku, et võtab säilmete Iisraeli toimetamisel vahendaja rolli. 

Eli Cohen
Eli Cohen Foto: Wikipedia/The State of Israel

Sajandi spioon

Eli Cohen oli Iisraeli luureagentuuri Mossadi spioon. Teda tuntakse kõige paremini 1961-1965. aastal Süürias läbi viidud spionaažitööde järgi, kus tal tekkisid tihedad suhted ja lähedased sõprussidemed Süüria poliitilise ja sõjalise hierarhiaga. Cohenist sai ka Süüria kaitseministri peanõunik.

Süüria vastuluure paljastas lõpuks spiooni vandenõu ja Cohen poodi 1965. aastal avalikul hukkamisel. 

Mossadi spioonina töötanud Coheni ülesandeks oli infiltreeruda Süüria valitsusse, mistõttu loodi talle 1960ndate alguses valeidentiteet. 1961. aastal kolis Kamel Amin Thaabeti nime kandnud Cohen Buenos Airesesse, kus hakkas sidemeid looma kohaliku Araabia kogukonnaga. Kogukonna ees mängis Cohen rikast Araabia ärimeest, kellel ei olnud kahju teha suurannetusi tol ajal veel Süürias ebaseaduslikkule parteile Ba’ath. Partei tuli Süürias võimule 1963. aastal. 

Cohen kolis 1962. aasta veebruaris Damascusesse ning Iisraeli luureameti abiga imbus Thaabeti nime kandnud Cohen Süüria kõrgklassi, kus liikusid riigi kõrged poliitikud, sõjaväelased, diplomaadid ja teised avaliku elu tegelased. 

Cohen jätkas Süürias samasuguse sotsiaalselt aktiivse elu juurutamisega, nagu ta oli Arhgentinas teinud. 

Oma kodus võõrustas ta tihti tähtsaid külalisi, kelle hulgas olid nii Süüria ministreid kui ärimehi. Peod, kus räägiti vabalt töösaladustest, lõppesid tavaliselt meeletute orgiatega, mille käigus Cohen mängis, et on purjus, et infot koguda.

Lisaks laenas Cohen kõrgetele riigiametnikele raha ja nõustas neid valisemisalastes küsimustes.

Aastatel 1961-1965 saatis Cohen Iisraeli luureagentuurile hulgaliselt salajast infot. 

Eli Cohen (keskel) Golani kõrgendikul.
Eli Cohen (keskel) Golani kõrgendikul. Foto: Wikipedia/jspace.com/Syrian military personnel

Tema kuulsaim saavutus oli Golani kõrgendiku tuur, mille käigus ta kogus luureandmeid sealsete Süüria kindluste kohta. 

Muuhulgas tundis Cohen kaasa lõõskava päikese käes olnud sõduritele ja tegi ettepaneku, et varitsuskohtade juurde istutataks puid, et sõdurid nende all päikesevarjus saaksid olla. 

Iisraeli kaitsevägi kasutas puid sihtmärgistajatena Kuuepäevase sõja ajal, mis võimaldas Iisraelil kahe päeva jooksul Golani kõrgendikud hõivata. 

Cohen külastas korduvalt ka Süüria lõunapoolset piiritsooni, edastades seal tehtud fotod Süüria positsioonidest hiljem Iisraelile. 

Süüria uus luurekolonel Ahmed Su'edani ei usaldanud aga kedagi ning talle ei meeldinud Cohen. 

Cohen avaldas oma viimase salajase visiidi ajal Iisraelis 1964. aasta novembris Mossadile, et kardab vahelejäämist ning teatas, et soovib lõpetada oma ülesande Süürias. 

Selle visiidi eesmärk oli edastada luureandmeid ja sel ajal sündis ka Coheni kolmas laps. 

Hoolimata Coheni kahtlustest palus Iisraeli luureamet tal veel viimast korda Süüriasse naasta. 

Enne lahkumist kinnitas Cohen oma naisele, et see on tema viimane reis, enne kui ta alaliselt naaseb. 

1965. aasta jaanuaris suurendasid Süüria ametnikud oma jõupingutusi kõrgetasemelise spiooni leidmiseks, kasutades Nõukogude Liidu toodetud jälgimisvarustust ja Nõukogude ekspertide abi. 

Raadiovaikust jälgides loodeti, et kõik ebaseaduslikud ülekanded suudetakse tuvastada. Süürlased tuvastasid suures koguses raadiohäireid ja leidsid ka selle allika. 

Cohen tabati 1965. aasta 24. jaanuaril, kui Süüria julgeolekuteenistus tungis tema korterisse ajal, mil ta edastas Iisraelile salajast infot. 

Cohen mõisteti sõjatribunalis süüdi spionaažis ja mõisteti surma

Teada on, et korduvate ülekuulamiste jooksul teda ka piinati. 

Iisrael korraldas rahvusvahelise armuandmiskampaania, lootes veenda süürlasi teda mitte hukkama.

Iisraeli välisminister Golda Meir juhtis kampaaniat, milles kutsus Damaskust üles kaaluma tagajärgi, mis Coheni poomisega kaasnevad. Asja sekkusid ka diplomaadid, peaministrid ja paavst Paulus VI.

Meir esitas isegi kaebuse Nõukogude Liidule. Belgia, Kanada ja Prantsusmaa valitsused üritasid Süüria valitsust veenda surmanuhtlust muutma, kuid süürlased keeldusid. 

Cohen kirjutas oma viimases kirjas 15. mail 1965: «Palun sind, mu kallis Nadia, ära kuluta oma aega nuttes mõne juba möödas olnud asja pärast. Keskendu endale, oota paremat tulevikku!».

Cohen hukati Damaskuses Marjeh'i väljakul 1965. aasta 18. mail. 

Süüria keeldus Coheni surnukeha tema Iisraelis elavale perekonnale tagastamast. Coheni abikaasa Nadia saatis 1965. aasta novembris Amin al-Hafizile kirja, milles palus andestust Coheni tegevuse eest ja palus perele saata ka mehe säilmed. 

Cohenist on saanud Iisraelis rahvuskangelane ning tema auks on nimetatud palju tänavaid ja naabruskondi. 

Peaminister Menachem Begin, kaitseminister Ezer Weizmann, staabiülem Mordechai Gur ja mitmed Mossadi operatiivtöötajad käisid kõik 1977. aastal Coheni poja Bar Mitzvahl. 

Cohenile on Jeruusalemmas Herzli mäel asuvasse Kadunud sõdurite aeda püstitatud mälestuskivi. 

Näitleja John Shea mängis Cohenit telefilmis "Võimatu spioon" (1987),  ja Sacha Baron Cohen mängis teda Netflixi miniseriaalis "Spioon" (2019). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles