Pildid ja video: Dresdeni politsei avalikustas, milliseid hindamatuid aardeid sajandi kunstivargad kaasa viisid

Inna-Katrin Hein
Copy

Esmaspäeval viisid vargad Saksamaa Dresdeni lossi Rohelisest võlvist hinnalisi ehteid ja vääriskive, kaasa arvatud kollektsiooni kõige eksklusiivsemad esemed.

Politsei teatel oli muuseum hästi valvatud, seal oli palju valvekaameraid, kuid sellest hoolimata õnnestus kurjategijatel klaasvitriinid lõhkuda ja hinnalised juveelid kaasa viia, teatab dw.com.

Politsei esindajad lisasid, et kuigi vargad tekitasid elektrikatkestuse, jäi osa turvakaameraid tööle ja videotel on näha, kuidas nad seal tegutsesid. Kahel musta maskiga mehel olid taskulambid, haamrid vitriinide katki löömiseks ja kotid, kuhu nad varastatud kraami ladusid. 

Turvakaamera kaader, millel on näha varast Dresdeni Rohelises võlvis vitriine lõhkumas ja hinnalisi esemeid kaasa viimas.
Turvakaamera kaader, millel on näha varast Dresdeni Rohelises võlvis vitriine lõhkumas ja hinnalisi esemeid kaasa viimas. Foto: SAXONY POLICE DEPARTMENT/via REUTERS/Scanpix

Dresdeni politsei avaldas kaasa viidud hinnaliste esemete fotod. Varaste kätte langes näiteks 770 teemandiga mõõk, Saksimaa pärlikee, kalliskividega rinnaehted, aumärgid, Poola Valge Kotka orden ja juukseehteid.

Vargad viisid Saksamaa Dresdeni lossi Rohelisest võlvist palju hinnalisi ehteid.
Vargad viisid Saksamaa Dresdeni lossi Rohelisest võlvist palju hinnalisi ehteid. Foto: Polizeidirektion Dresden/via REUTERS/Scanpix

Saksimaa kunstikollektsioonide juhi Marion Ackermani sõnul ei oska ta varastatud esemete täpset hinda öelda, sest need esemed ei ole müügis, kuid oletatavalt võib nende hind olla kuni 2 miljardit eurot.

Ackerman lisas, et tema ja muuseumi töötajad uurisid pärast vargust, kui palju hinnalisi esemeid alles on, ja nende rõõmuks jäi neid üsna palju.

Politsei sõnul tegutesid vargad 25. novembri varahommikul kella 5 paiku kohaliku aja järgi. Nad lõhkusid lossi akna, mille kaudu pääsesid sisse, ja jäid ka turvakaamerate vaatevälja.

Dresdeni politseijuhi Jörg Kubiessa teatel oli hinnaliste esemete vargus professionaalselt planeeritud ja korraldatud, seega võib olla tegemist elukutseliste varastega. Ta lisas, et selle taga võib olla ka kuritegelik gäng, kes müüb ajaloolisi esemeid mustal turul.

Uurimine näitas, et vargad viisid saagi kaasa ja sõitsid minema Audi A6ga. Korrakaitsjad leidsid hiljem selle auto Dresdeni Piescheni piirkonnast põlenuna.

Saksimaa peaminister Michael Kretchmer oli vargusest vapustatud. «Need kurjategijad ei varastanud museaale ainult muuseumilt, vaid ka meilt, saksidelt. Tegemist on ajalooliste esemetega, mis on mänginud meie ajaloos tähtsat rolli,» lausus Kretchmer.

Dresdeni Roheline võlv on Saksamaa üks kuulsamaid muuseume, millele pani 1723. aastal aluse Saksimaa kuurvürst August II Tugev (1670–1733).

Saksimaa kuurvürst Augustus II Tugev (1670–1733).
Saksimaa kuurvürst Augustus II Tugev (1670–1733). Foto: akg-images/Scanpix

Lisaks ehetele ja vääriskividele on Dresdeni lossis ka relvapalat ning palju ajaloolisi dokumente.

Roheline võlv sai nime selle järgi, et seal on malahhiitrohelisi seinamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles