Pildid ja video: Pompeis saab näha erootilist freskot, millel luigeks muundunud Zeus rasestab Leda

Inna-Katrin Hein
Copy
Pompei jõuka kaupmehe maja magamistoas saab näga erootilist freskot, millel on Leda ja luik
Pompei jõuka kaupmehe maja magamistoas saab näga erootilist freskot, millel on Leda ja luik Foto: Napolipress/IPA/SIPA/Scanpix

Itaalia arheoloogid leidsid 79. aastal Vesuuvi vulkaani purske tagajärjel tuhakihi alla mattnud Pompeis väljakaevamisi tehes erootilise fresko, mis nüüd esmakordselt avati külastajatele.

Pompei avastati juhuslikult 1748. aastal ja alates sellest on 9 meetri paksusest vulkaanilisest tuhast jõutud kaevata välja vaid natuke üle veerandi linnast, teatab news.sky.com.

Sel nädalal teatasid Pompei arheoloogiaala esindajad, et erootiline fresko asub Via del Vesuviol jõuka kaupmehemaja magamistoas.

Pompei kaupmehemaja erootiline fresko, millel on Leda ja luik
Pompei kaupmehemaja erootiline fresko, millel on Leda ja luik Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Scanpix

5. linnajaos asuvat kaupmehemaja ja sealset freskot hakati välja kaevama aasta tagasi.

Itaalia arheoloogid leidsid 2018 Pompeis väljakaevamisi tehes kaupmehemajast erootilise fresko Leda ja luigega.
Itaalia arheoloogid leidsid 2018 Pompeis väljakaevamisi tehes kaupmehemajast erootilise fresko Leda ja luigega. Foto: CESARE ABBATE/AP/Scanpix

Via del Vesuvio tänav ja selle lähedal asuv saunakompleks avati sel nädalal külastajatele esimest korda. Kuldse Cupido maja avatakse detsembris pärast renoveerimist.

Itaalia arheoloogid kaevasid välja Pompei Via del Vesuvio tänava majad, mis on nüüd külastajatele avatud.
Itaalia arheoloogid kaevasid välja Pompei Via del Vesuvio tänava majad, mis on nüüd külastajatele avatud. Foto: Napolipress/IPA/SIPA/Scanpix

Arvatakse, et Leda müüdil põhineva fresko oma tuppa joonistada lasknud kaupmees oli oma aja kohta haritud ja tundis müüte. Arheoloogide sõnul on freskol Leda, kes Vana-Kreeka mütoloogia kohaselt oli Aitoolia kuninga Thestiose tütar ja Sparta kuninga Tyndareose abikaasa.

Arheoloog puhastamas 2018 Pompeis asuva kaupmehemaja seina, millel on Leda ja luigega fresko.
Arheoloog puhastamas 2018 Pompeis asuva kaupmehemaja seina, millel on Leda ja luigega fresko. Foto: AGF/SIPA/AGF/SIPA/Scanpix

Müüdi kohaselt armub peajumal Zeus Ledasse ja võrgutab ta luigeks kehastununa. Samal ööl, kui Leda seksib luigega, magab ta ka oma mehega. Müüdi järgi Leda rasestub ja muneb kaks muna. Ühest munast kooruvad Zeusi lapsed Polydeukes ja Helena, kellest saab maailma ilusaim naine.  

Sparta kuninga Tyndareose lapsed on Kastor, Timandra, Phoebe, Philonoe ja Klytaimnestra.

Antiikkunstis on Leda ja luige teema populaarne, seda on kajastatud nii freskodel, mosaiikides, reljeefidel, gemmidel ja savinõudel.

Pompeis saab näha erootilist freskot, millel on Leda ja luik.
Pompeis saab näha erootilist freskot, millel on Leda ja luik. Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Scanpix

Legendi järgi lõi Zeus Leda mälestuse jäädvustamiseks Luige tähtkuju. Leda järgi on nimetatud ka Jupiteri kuu ja asteroid 38 Leda.

Brüssel on viimastel aastatel andnud suuri summasid Pompei väljakaevamiseks ja uurimiseks. Arheoloogide sõnul on alust loota, et huvitavaid leide tuleb ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles