Euroopa Komisjoni uuel presidendil tuli noorena põgeneda terroristide eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Ursula von der Leyen ja ta abikaasa Heiko von der Leyen
Ursula von der Leyen ja ta abikaasa Heiko von der Leyen Foto: imago stock&people/imago images / T-F-Foto/Scanpix

Euroopa Parlament kiitis 27. novembril Strabourgis uue Euroopa Komisjoni heaks ja see komisjon alustab tööd 1. detsembril.

Briti meedia teatel saab Euroopa Komisjoni presidendiks esmakordselt naine, 61-aastane sakslanna Ursula von der Leyen. 

Saksa meedia arvates on von der Leyen superema, kellel on edukas poliitiline karjäär. Temal ja ta abikaasal, kardioloogiaprofessoril Heiko von der Leyenil on seitse last. Nad kohtusid meditsiini õppides ja abiellusid 21. septembril 1986. 

Ursula Albrecht ja Heiko von der Leyen abiellusid 21. septembril 1986
Ursula Albrecht ja Heiko von der Leyen abiellusid 21. septembril 1986 Foto: via www.imago-images.de/imago images / localpic/Scanpix

Lapsed ei ole seda sakslannat takistanud karjääri tegemast ja ministriametis olemast.

Ursula von der Leyen oma seitsmest lapsest neljaga
Ursula von der Leyen oma seitsmest lapsest neljaga Foto: via www.imago-images.de/imago images / localpic/Scanpix

Göttingeni ülikoolis majandust õppinud ja 1987. aastal Hannoveri meditsiinikõrgkooli lõpetanud von der Leyen töötas naistekliinikus arstina, kuid siis langetas otsuse poliitkarjääri kasuks.

Von der Leyen oli 17. detsembrist 2013 kuni 17. juulini 2019 Saksamaa kaitseminister.  2009–2013 oli kantsler Angela Merkeli teise valitsuse töö- ja sotsiaalminister ning 2005–2009 Merkeli esimese valitsuse pere-, vanurite-, naisasjade- ja noorsoominister.

Ursula von der Leyen Saksa kaitseministri ametis 2017
Ursula von der Leyen Saksa kaitseministri ametis 2017 Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Saksamaal arvati, et Ursula von der Leyenist võib saada Angela Merkeli järglane kantsleriametis.

Ursula von der Leyen pidi nooremana äärmusvasakpoolse Baader-Meinhofi terroristliku rühmituse eest põgenema Saksamaalt Suurbritanniasse.

Pere kartis, et terrorirühmitus plaanib Ursula röövida ta isalt, tuntud poliitikult Ernst Albrechtilt raha väljapressimiseks.

Ursula von der Leyen (vasakul) koos oma isa Ernst Albrechti, ema Heide-Adele Albrechti ning vendade Bartholdi, Lorenzi ja Donatusega 1978. aastal
Ursula von der Leyen (vasakul) koos oma isa Ernst Albrechti, ema Heide-Adele Albrechti ning vendade Bartholdi, Lorenzi ja Donatusega 1978. aastal Foto: imago stock&people/imago images / STAR-MEDIA/Scanpix

Ursula von der Leyen õppis Londoni majanduskoolis, kasutades salanime Rose Ladson. Ta on suguluses USAs Lõuna-Carolinas elava Ladsonite perekonnaga ja selle tõttu võttis ta sellise varjunime. Scotland Yard hoidis Ursulal kui Saksmaa mõjuka poliitiku tütrel silma peal. 

Ta elas Suurbritannias natuke üle ühe aasta ja tuli Saksamaale tagasi 1979. aastal olles 21-aastane.

Von der Leyen oskab lisaks oma emakeelele, saksa keelele väga hästi prantsuse ja inglise keelt.

Ta sündis 8. oktoobril 1958. aastal Belgias Brüsselis, kus elas oma esimesed 13 eluaastat. Ta isa Ernst Albrecht töötas siis Euroopa Komisjonis.

Ursula von der Leyen astub nüüd oma isa jälgedes, olles Euroopa Komisjoni president. 

Von der Leyeni esindaja teatel ei kavatse poliitik endale Brüsselis korterit üürida, vaid elab oma 25-ruutmeetrises kontoris.

Ursula von der Leyen 27. novembril Strasbourgis
Ursula von der Leyen 27. novembril Strasbourgis Foto: Zhang Cheng via www.imago-images.de/imago images/Xinhua/Scanpix

Sellega säästab töönarkomaanist von der Leyen nii raha kui aega, kuna ta ei pea teise kohta tööle sõitma.   

Ursula von der Leyen on seotud ka Eestiga. Tema vanavanaisa Carl Albrecht ja vanaisa, kelle nimi oli samuti Carl Albrecht, olid Narva Kreenholmi omanikud kuni 1940. aastani.

Euroopa Komisjon on üks seitsmest Euroopa Liidu institutsioonist, olles täidesaatev organ, mille igapäevane töö on Euroopa Liidu poliitika elluviimine ja Euroopa Liidu rahaliste vahendite haldamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles