Video: iirlannast «Islamiriigi pruut» arreteeriti Dublini lennujaamas

Inna-Katrin Hein
Copy
Mosleminaine. Pilt on illustreeriv
Mosleminaine. Pilt on illustreeriv Foto: Martina Kovacova/PantherMedia /Scanpix

Möödunud pühapäeval 1. detsembril arreteeriti Dublini lennujaamas Lisa Smith, kes saadeti Türgist koos oma 2-aastase tütrega kodumaale tagasi.

Türgi alustas äärmusrühmitusega Islamiriik seotud isikute tagasisaatmist nende kodumaale juba novembri alguses, kuid on Euroopa riike, mis ei ole soovinud džihadistideks hakanud kodanikke tagasi, teatab cnn.com.

Iiri politsei teatel võeti 38-aastane «Islamiriigi pruut» Dublini lennujaamas vahi alla, ta pandi politseiautosse ja viidi ülekuulamisele. Ta tütar anti lastekaitsjate hoole alla. 

Politsei teatel kahtlustatakse seda Iiri kodakondsusega naist terroristlikes kuritegudes, kuid Smith eitab seotust Islamiriigi sõjategevuse ja džihadistide koolitamisega. 

Uurijate teatel on neil fotod, millel see naine poseerib Süürias asunud laagris koos Islamiriigi võitlejate ja relvadega.

Iiri valitsus oli Smithi Iirimaale tagasitoomise vastu, soovides vaid ta lapse tagasi tuua, kuid lõpuks langetati otsus lubada mõlemad riiki ning anda tütar ajutiselt ta pere hooldada.

Otsuse, kes saab Smithi tütre lõplikuks hooldajaks, langetavad lastekaitsetöötajad.

«Tegemist on keerulise juhtumiga, millesse on kaasatud mitu ametkonda,» selgitas Iirimaa justiitsminister Charlie Flanagan.

Iiri meedia andmetel sündis Smithi tütar Süürias, kuid oma ema järgi on tal Iirimaa kodakondsus. Enne Türki minemist elasid Smith ja ta tütar Süürias asuvas põgenikelaagris.

Iiri meedia andmetel lahkus Smith Iiri kaitseväest 2012 ja pöördus islami usku. Ta abiellus samal aastal alžeerlasega, kellest ta lahutas vaid paar nädalat hiljem.

Siis abiellus Smith iraaklasega, kuid see abielu lõppes pärast Türgis veedetud mesinädalaid.

Smith lendas 2013 Iirimaalt Süüriasse koos ameeriklase John Georgelasiga, kes kannab hüüdnime Islamiriigi Goebbels. USA luure andmetel vastutab Georgelas Islamiriigi netipropaganda eest, olles selles ekstermistlikus rühmituses kõrgel positsioonil.

Paul Joseph Goebbels (29. oktoober 1897 Rheydt – 1. mai 1945 Berliin) oli Saksamaa poliitik, Adolf Hitleri üks lähimaid kaastöölisi, olles 1933 – 1945 rahavavalgustuse ja propaganda riigiminister.

Natsi-Saksamaa propagandaminister Joseph Goebbels
Natsi-Saksamaa propagandaminister Joseph Goebbels Foto: akg-images/Scanpix

Goebbels, kes oli ka Riigikultuurikoja (Reichskulturkammer) president, andis iga päev ajakirjandusele juhendeid, valitsedes pärast massimeedia tasalülitamist Saksamaa vaimu- ja kultuurielu üle.

Umbes sama taktikat kasutas Islamriik Süürias ja Iraagis vallutatud aladel. 

Süürias abiellus Smith Ahmedi nime kandva Islamiriigi võitlejaga. Paar põgenes Süüriast Türgi kaudu Tuneesiasse, kus nad mõnda aega vaikselt elasid.

Ahmed ei soovinud enam minna Süüriasse Islamiriigi juurde tagasi ja Smith jättis ta 2014 maha, lennates tagasi Iirimaale. Iiri luurel ja politseil jäi selle naise saabumine siis kahe silma vahele.

Smith jätkas kodumaal olles Islamiriigi džihadistidega internetis suhtlemist ja lõpuks lendas ta Süüriasse, kus töötas koos ameerikasest propagandaguru Georgelasiga.

Smithi lapse isa on oletatavalt ta neljas abikaasa, Pakistani-Briti päritolu Islamiriigi võitleja Sajid Aslam.

Smith ja ta tütar jäid Türgi võimudele silma juba siis, kui nad pärast Islamiriigi kalifaadi kukutamiseni viinud Baghuzi lahingut jõudsid Süürias asuvasse põgenikelaagrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles