Greta Thunberg jääb Madridi kliimakonverentsile hiljaks (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Greta Thunberg katamaraanil La Vagabonde
Greta Thunberg katamaraanil La Vagabonde Foto: Rob Ostermaier/AP/Scanpix

Rootsi noor kliimaaktivist Greta Thunberg ei jõua õigeks ajaks Hispaanias Madridis alanud ÜRO kliimakonverentsile, kuna halva ilma tõttu on üle Atlandi purjetamine võtnud kauem aega.

16-aastane Thunberg tahtis USAst Euroopasse tagasi purjetades vähendada kliimat mõjutavaid süsihappegaasi heitkoguseid, kuid katamaraani La Vagabonde kapten Nikki Henderson pidi Ühendkuningriigist USAsse lendama ja see tekitas heitkoguse, mis oleks tekkinud ka siis, kui Thunberg oleks lennanud Madridi konverentsile, teatab washingtontimes.com.

Headest kavatsustest hoolimata sai kliima ikka kannatada.

Thunberg palus oktoobris sotsiaalmeedias abi pääsemaks USAst kliimat säästvalt Euroopasse. Algselt Tšiilis toimuma pidanud kliimakonverents viidi Hispaaniasse Madridi ja Thunberg on seal aukülaline.

Thunberg alustas teekonda Euroopasse 13. novembril Virginiast Hamptonist katamaraanil La Vagabonde. Lisaks temale on pardal ta isa Svante Thunberg, katamaraani omanikud, austraallastest vlogijad Riley Whitelum, Elayna Carausu, nende poeg ning inglannast kapten Nikki Henderson.

Rootslannast kliimakativist Greta Thunberg lahkumas 13. novembril USAst Virginiast Hamptonist katamaraanil La Vagabonde
Rootslannast kliimakativist Greta Thunberg lahkumas 13. novembril USAst Virginiast Hamptonist katamaraanil La Vagabonde Foto: RYAN M. KELLY/REUTERS/Scanpix

Meeskond teatas sotsiaalmeedias, et Thunberg ei jõua Madridi õigeks ajaks, kuna merel on halb ilm ja tugev lainetus ning Portugali jõudmine võtab aega.

Katamaraan La Vagabonde peaks Portugali Lissaboni Alcantara sadamasse jõudma kas 3. või 4. detsembril.

Portugali meedia teatel on Thunberg ja ta isa Lissabonis vaid paar tundi. Siis jätkavad kas rongi või Hispaania Extremadura autonoomse piirkonna pakutud elektriautoga teekonda Hispaania pealinna Madridi, mis asub Lissabonist 500 kilomeetri kaugusel. 

Rongiga jõuab Lissabonist Madridi 10–13 tunniga, elektriautoga 6 tunniga.

Lissaboni ja Madridi vaheline rongiühendus ei ole kuigi hea ja vaid osa kahe pealinna vahel kulgevatest rongidest on elektrirongid, ülejäänud on keskkonda saastavad diiselrongid.

Hispaania kliimaaktivistid ei soovita Thunbergil kasutada liitiumakuga elektriautot, sest Caceresi piirkonda plaanitakse rajada liitiumikaevandus, mis looduskaitsjate arvates hävitaks selle piirkonna «kopsud».

Greta Thunberg  sai kuulsaks 2018. aastal, kui hakkas Stockholmis Rootsi parlamendi ees korraldama õpilaste kliimastreike. Nüüd toimuvad need streigid globaalselt ja neil osalevad sajad tuhanded inimesed.

Thunbergi sõnul ei hooli praegu võimul olevad keskealised mehed meie planeedi tulevikust, hävitades praeguste laste ja noorte tulevikuväljavaated elada puhtal ja vähese saastatusega planeedil.

Madridi kliimakonverents kestab 2.–13. detsembrini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles