Norra kroonprintsess Mette-Marit suhtles seksuaalkurjategija Jeffrey Epsteiniga

Inna-Katrin Hein
Copy
Norra kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprintsess Mette-Marit Foto: Oern E. Borgen/NTB scanpix/Scanpix

Seksuaalkurjategudes süüdistatud ja karistada saanud ameeriklasest miljonäri Jeffrey Epsteini tuttavate hulka kuulus ka Norra kroonprintsess Mette-Marit.

Norra meedia teatel kinnitas kuningakoda, et Mette-Marit kohtus Epsteiniga mitmel korral nii Epsteini New Yorgi kodus kui ka Norra pealinnas Oslos.

Kohus määras 2008 Epsteinile ühe aasta pikkuse vanglakaristuse selle eest, et ta seksis alaealistega ja maksis neile selle eest. Kohtumised Mette-Maritiga leidsid aset pärast seda, kui ta oli karistada saanud.

Norra kroonprintsess palus avalikult vabandust selle eest, et suhtles seksuaalkurjategijaga, kuid ta lisas, et ei teadnud Epsteini kuritegudest ega vanglakaristusest toona midagi.

Jeffrey Epstein vanglafotol
Jeffrey Epstein vanglafotol Foto: /AP/Scanpix

«Ma ei oleks sellise mehega suhelnud, kui oleks teadnud tema tausta ja milliseid tõsiseid kuritegusid ta toime pani. Oleksin pidanud enne temaga suhtlema hakkamist uurima, kes ta on ja millega tegeleb. Kahetsen, et ma seda ei teinud,» teatas Mette-Marit.

Norra õukonna teatel kohtus kroonprintsess Epsteiniga ühiste tuttavate kaudu. Nad kohtusid mitu korda avalikel sündmustel ning enamik neist sündmustest leidsid aset USAs, kaks ka Norras.

Mette-Marit rõhutas, et on pikka aega tegelenud heategevusprojektidega, millega aidatakse naisi ja lapsi, keda on seksuaalselt ära kasutatud. «Meie kõik saame anda oma panuse võitlemaks seksuaalse ärakasutamise ja seksuaalvägivalla vastu ning toetada ohvreid. Avaldan sügavat kaastunnet ja toetust Jeffrey Epsteini ohvritele,» teatas Norra kroonprintsess.

USA võimud vahistasid 65-aastase Jeffrey Epsteini selle aasta juuli alguses ja ta pandi New Yorgi vanglasse, kus ta alguses oli enesetapujärelevalve all.

New Yorgi vangla, kus Jeffrey Epsteini kinni hoiti ja kus ta enesetapu tegi.
New Yorgi vangla, kus Jeffrey Epsteini kinni hoiti ja kus ta enesetapu tegi. Foto: Mary Altaffer/AP/Scanpix

Hiljem käisid valvurid teda iga poole tunni tagant ta kongis kontrollimas, sellest hoolimata üritas kinnipeetu juuli lõpul teha enesetappu, kuid ta elu päästeti.

10. augustil hommikul leidsid valvurid Epsteini surnuna, ta oli end linade abil üles poonud. Kohtuarsti teatel tegi mees enesetapu, kuid on neid, kelle arvates ta tapeti, et ta ei lobiseks kohtus välja midagi sellist, mis võiks kahjustada ta tutvusringi kuulunud kuulsaid mehi.

Epsteini tuttavate hulka kuulusid näiteks endine USA president Bill Clinton ja praegune president Donald Trump.

Norra meedia andmetel lendas Clinton koos Epsteiniga viimase eralennukis 2003 Oslosse.

Epsteini sõprade hulgas oli ka Briti prints Andrew, kelle kohta on andmeid, et ta külastas Epsteini ta USA kodudes, kus ta seksis noorte tüdrukutega. Üks prints Andrew süüdistajatest on Virginia Giuffre, kelle sõnul oli ta 17-aastane, kui Epstein sundis teda mitmel korral prints Andrew’ga seksima.

Virginia Giuffre süüdistab Briti prints Andrew'd enda seksuaalses ärakasutamises.
Virginia Giuffre süüdistab Briti prints Andrew'd enda seksuaalses ärakasutamises. Foto: /AP/Scanpix

Giuffre andis BBC-le intervjuu, milles süüdistas Andrew’d enda seksuaalses ärakasutamises ja vägistamises.

Prints on seni öelnud, et ei tunne Giuffret, ei ole temaga mitte kunagi kokku puutunud ega temaga seksinud.

Mette-Marit Tjessem Høiby abiellus 25. augustil 2001 Norra kroonprintsi Haakoniga. Ta hakkas kandma tiitlit Tema Kuninglik Kõrgus kroonprintsess Mette-Marit (Hendes Kongelige Højhed kronprinsesse Mette-Marit, H.K.H. kronprinsesse Mette-Marit).

Mette-Marit Tjessem Høiby ja Norra kroonprints Haakon abiellusid 25. augustil 2001.
Mette-Marit Tjessem Høiby ja Norra kroonprints Haakon abiellusid 25. augustil 2001. Foto: Espen Sjšlingstad Hoen/VG/SCANPIX/90028/Scanpix

Neil on kaks last: 21. jaanuaril 2004 sündinud printsess Ingrid Alexandra ja 3. detsembril 2005 sündinud prints Sverre Magnus.

Perre kuulub ka Mette-Mariti varasemast suhtest sündinud poeg Marius Borg Høiby.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles