Ühendkuningriigis hukkus kummalistel asjaoludel vene miljardär

Inna-Katrin Hein
Copy
Autod. Pilt on illustreeriv
Autod. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Ühendkuningriigis Surreys Oxshottis  kaotas elu Venemaalt pärit miljardär, kes oli oma koeraga jalutamas.

Briti politsei teatel jäi 49-aastane Dmitri Obretetski 25. novembril kolme auto kokkupõrkes auto alla, ta viidi haiglasse, kus ta mõni aeg hiljem suri, teatab dailymail.co.uk.

Politsei pidas kolm autojuhti kinni ja küsitles neid, lisaks vaadati üle nende autode pardakaamera videod.

«Uurime seda kolme autoga liikusõnnetust, milles kaotas elu inimene ja tema koer,» sõnasid politsei esindajad.

Meedia andmetel oli venelase koera nimi Oscar.

Obretetski sõbra, ärimees Pavel Borovkovi arvates ei olnud tegemist õnnetusjuhtmi, vaid mõrvaga.

Borokov lisas, et jalgpallifännist Obretetski elas juba aastaid Suurbritannias, kuid käis vahel Venemaal äriasju ajamas, olles oma euroopaliku äristiiliga seal pinnuks silmas.  

«Ühendkuningriigi autojuhid sõidavad väga ettevaatlikult. Selles õnnetuses ületati meelega kiirust, Dmitri oli sihtmärk. Ta kaotas elu väga kummalistel asjaoludel,» teatas sõber.

Obretetski oli pärit Venemaalt Volgogradist, kus ta hakkas pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist äri ajama. Hiljem migreerus miljardäriks saanud mees koos naise ja kolme lapsega Ühendkuningriiki, kus tal oli lihtsam äri teha kui Venemaal.

Obretetskil oli Ühendkuningriigis firma LLC Advant, mille esindajate sõnul teavad nad juhtunust vähe. Venelasele kuulus ka firma Magnat Trade Enterprise, mis on Marsi, Nestle ja Procter & Gamble ametlik esindaja Venemaal.

Ärimehe sõprade sõnul lõi ta Venemaal firmad, mis olid euroopalikud ja kus tehti äri ausalt.

Venemaa opositsiooni ja vandenõuteoreetikute arvates ei olnnud Obretetski surm juhus, vaid ta «koristati teadlikult ära».

Nad lisasid, et Ühendkuningriigis on aastakümnete jooksul kaotanud elu mitmed tuntud ja jõukad, kuid Venemaa riigijuhtide vastased venelased.

2008 kaotas Suurbritannias kummalisel viisil elu Gruusia juurtega vene ärimees Badri Patarkatšišvili, 2012 hukkkus Aleksander Peripilitšnõi ja 2013 Boriss Berezovski.

Boriss Berezovski 2013
Boriss Berezovski 2013 Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

2006 mürgitati Londonis polooniumiga endine KGB agent Aleksander Litvinenko ja siis arvati, et eksagendi tapmiskäsu andis Venemaa president Vladimir Putin.  Litvinenko suri kuus päeva pärast mürgitamist.

Aleksander Litvinenko 2004 Londonis
Aleksander Litvinenko 2004 Londonis Foto: MARTIN HAYHOW/AFP/Scanpix

2018 kukkusid Salisbury pargis kokku Venemaa endine agent Sergei Skripal ja ta tütar Julia. Uurimine näitas, et neid üritati tappa tugevatoimelise närvimürgiga Novitšok.

Sergei Skripal 2006 Moskva ringkonnakohtus, kus ta Suurbritannia heaks spioneerimises süüdi mõisteti
Sergei Skripal 2006 Moskva ringkonnakohtus, kus ta Suurbritannia heaks spioneerimises süüdi mõisteti Foto: YURI SENATOROV/AFP/Scanpix

Nii isa kui tütar jäid ellu. Briti võimude sõnul olid selle mõrvakatse taga Vene võimud.

Sergei Skripali tütar Julija Skripal 2018
Sergei Skripali tütar Julija Skripal 2018 Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix

Obretetski hukkus ajal, mil lääne ja Venemaa suhted ei ole just head. Saksamaa saatis hiljuti grusiin Zemlikhan Khanošvili mõrva eest välja kaks Vene diplomaati.

Saksa prokuratuuri teatel on neil piisavalt tõendeid, et selle mõrva taga on Venemaa riigijuhid või Venemaa haldusüksuse Tšetšeeni vabariigi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles