Tulekahjus hukkunud pere naaber: nad alles soojustasid oma maja

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Traagiline tulekahju Ihaste elurajoonis võttis kahe täiskasvanu ja kolme lapse elu.
Traagiline tulekahju Ihaste elurajoonis võttis kahe täiskasvanu ja kolme lapse elu. Foto: Margus Ansu

Tartus Ihastes öösel süttinud elumaja põlengus hukkus viieliikmeline perekond – naine, mees ja nende kolm poega. Naabrite sõnul oli tegemist tubli perega, kes alles soojustasid oma maja. 

«Nad olid ju meie naabrid. Me käisime nendega läbi. Suvel küll tihemini kui nüüd talvel, aga siis istusime palju koos aias,» rääkis Ihastes traagilises tulekahjus hukkunud perekonna naaber Ly Heinonen Elu24-le.

Naaber meenutas, et nende pere lapsed mängisid ka naabrite lastega. «Nende lapsed olid nagu lapsed ikka. Elurõõmsad ja toredad. Suurem neist oli kaheksane. Ta läks alles sel sügisel kooli. Keskmine oli nelja-aastane, teda hüüti Aleksiks,» rääkis Heinonen.

Pere kõige pisem oli Heinoneni sõnul umbes pooleteiseaastane. «Aga temaga puutusime me väga vähe kokku,» lisas Heinonen.

Tulekahjus hukkunud 27-aastane pereema Karolina töötas kaupluses müüjana, 38-aastane pereisa Sergei oli aga praegu tervislikel põhjustel kodune. «Ta pidi minema õlaoperatsioonile. Aga ma ei teagi nüüd, kas ta jõudis operatsioonil ära käia,» rääkis Heinonen.

Heitonen meenutas, et nägi tulekahjus hukkunud pereema viimati 7.detsembril, kui nad poes kohtusid. «Rääkisime põgusalt ja ta ütles mulle, et abikaasa oli käinud meie pool, sest tahtis minu abikaasalt akutrelli laenata, et maja soojustusplaate üles panna. Aga meid ei olnud siis kodus. Olime jõuluturul,» rääkis naine murtud häälega.

Päästeametisse helistas tema sõnul hukkunud pere kõrvalmaja elanik. «Meie maja on nende omast diagonaalis. Saime juhtunust aimu siis, kui tuletõrje oli kohal ja vilkurid ning sireenid meid äratasid,» kirjeldas Heinonen.

Naise sõnul on kogu naabruskond šokis. «Meile kõigile alles hakkab see kohale jõudma,» sõnas Heinonen ja lisas, et pidev meeldetuletus traagilisest sündmusest jääb neid kõiki saatma ilmselt väga pikaks ajaks. «Sõidame ju igal hommikul sealt mööda, et tööle minna ja õhtul sama teed tagasi koju.»

Heinoneni sõnul olid enamus naabritest öösel väljas ja vaatasid abitult pealt. «Ega meil ei olnud midagi muud teha. Ka kohale tulnud päästeamet ei saanud neid ju aidata. Nad ei saanud isegi majja sisse minna,» kirjeldas Heinonen öösel toimunut.

Tulekahjus hukkunud pere sai Ihaste maja omanikuks alles tänavu aprillis. «Meie kolisime siia kolm aastat tagasi, meil oli kõik juba korras. Aga nemad ju alles kolisid siia,» selgitas Heinonen põhjuseid, miks ei olnud naabrite pere veel soojustustöödega ühele poole jõudnud. «Eks nad pidid tihti kütma.»

Tegemist on endise suvilarajooniga, kus inimesed maju aastaringseks kasutuseks ümber ehitavad. Tartlaste sõnul on tegemist vaikse ja hinnatud piirkonnaga. 

10. detsembril kell 23.58 teatas Ihaste elanik häirekeskusele, et Tartus Koidutähe tänaval põleb tema naabermaja. Põlengu avastamise ajal oli maja tuld ja suitsu täis ning leegid ulatusid osaliselt ehitisest välja. Tulekahjust teataja pidi aiavoolikuga ka enda maja kaitsma.

Kuue minutiga kohale jõudnud Annelinna komando päästjad leidsid eest lausleekides põleva maja, kuhu päästetöödeks sisenemine oli esialgu võimatu. Kustutustöid alustati väljast ja suitsusukeldujad sisenesid järk-järgult söestunud ruumidesse, kust leiti hukkunud mees, naine ja kolm last.

Tulekahjus hävis täielikult maja sisustus ning  päästetööde käigus toodi ruumidest välja ka lekkiv gaasiballoon. Põlengu põhjust alles uuritakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles