PILDID JA VIDEO ⟩ Briti peaminister Boris Johnson pidas võidukõne, selja taga kummalised tegelased

Inna-Katrin Hein
Copy

Ühendkuningriigi parlamendivalimistel sai võidu Konservatiivne partei, mille esimees, Briti peaminister Boris Johnson pidas võidukõne, samal ajal olid tal selja taga kummalised tegelased.

Johnsoni teatel olid koos temaga «vastaskandidaadid», Lord Buckethead, sarja «Sesame Street» tegelane Elmo ja krahv Binface, teatab theguardian.com.

«Kiidan neid, kes mulle konkurentsi pakkusid. Lord Buckethead, Elmo. Vabandan, kui kellegi ära olen unustanud,» teatas Johnson humoorikalt.

Briti peaminister ja konservatiivide liider Boris Johnson valmistumas võidukõneks. Ta juures on tegelane krahv Binface.
Briti peaminister ja konservatiivide liider Boris Johnson valmistumas võidukõneks. Ta juures on tegelane krahv Binface. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Johnsoni esinemine koos kummaliste tegelastega tekitas mittebrittide seas küsimuse, kas võit pani peaministri katuse sõitma – kuid nii see ei ole.

Briti valimistel on traditsioon, et valimistulemused tehakse teatavaks kõikide kandidaatide juuresolekul ja seega pidas Johnson oma võidukõne nende seltsis, keda tema pidas oma konkurentideks.

Konservatiivide satiiriline tegelane Lord Buckethead ilmus esmakordselt avalikkusse 1987, kui konservatiiv Margaret Thatcher sai valimisvõidu. Tegelane «kummitas» ka hilisemate peaministrite John Mayori ja Theresa May võidu juures.

Ei ole teada, millised näitlejad seda tegelast ja krahv Binface'i kehastanud on. Samas võttis Elmot kehastanud mees Johnsoni võidukõne ajal kostüümi seljast ja tal oli seljas T-särk, millel oli tema nimi – Bobby Elmo Smith.

Mees võttis siis nutitelefoni ja hakkas toimuvat videole jäädvustama.

Ühendkuningriigi parlamendivalimistel sai võidu Konservatiivne partei, mille esimees, Briti peaminister Boris Johnson (keskel) pidas võidukõne, seljataga olid tal aga kummalised tegelased.
Ühendkuningriigi parlamendivalimistel sai võidu Konservatiivne partei, mille esimees, Briti peaminister Boris Johnson (keskel) pidas võidukõne, seljataga olid tal aga kummalised tegelased. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Suurbritannias saab valimistel kandidatuuri üles seada igaüks, maksta tuleb 500 naela (600 eurot) tagatisraha. Kandidaat saab raha tagasi, kui kogub oma valimisringkonnas vähemalt 5 protsenti häältest.

Seda on ära kasutanud riigikorraga mitterahulolijad, kes seavad oma kandidaadi üles tuntud isikute ringkondades. Selliseid oli ka Lääne-Londonis Uxbridge’is ja South Ruislipis, kus Johnson oli põhikandidaat.

Politoloogide sõnul oli konservatiivide võit natuke üllatav, kuna arvati, et Ühendkuningriigi EList lahkulöömise ehk Brexiti pooldajate ja vastaste vahel tuleb tasavägine valimisvõitlus.

Kuid millega selgitada Brexitit pooldavate konservatiivide võitu?

«On inimesi, kelle arvates ei peaks Ühendkuningriik Euroopa Liidust lahkuma, nad on Brexiti vastased, kuid ka nemad tahavad lõpuks saada selles selgust,» selgitasid asjatundjad.

Nad lisasid, et nii Ühendkuningriigis kui kogu maailmas on ebakindluse ajastu ja see paneb inimesi, valijaid otsima stabiilsust.

Briti konservatiivid said viimati nii suure võidu 1987. aastal Margaret Thatcheri ajal.

Thatcher oli peaminister 1979–1990.

Margaret Thatcher 1987, mil Briti konservatiivid said valimisvõidu.
Margaret Thatcher 1987, mil Briti konservatiivid said valimisvõidu. Foto: Gerald Penny/Ap/Scanpix

BBC ennustuse kohaselt saavad konservatiivid nüüd parlamendis 362 kohta ja leiboristid 203 kohta.

Johnsoni valimislause oli «Get Brexit Done» (Teeme Brexiti ära).

Jaanuari lõpust algab Suurbritannia jaoks Euroopa Liidust väljaastumise üleminekuperiood, mil Suurbritannia peab järgima kõiki ELi määrusi ilma, et tal oleks Brüsseli otsustes sõnaõigust. Üleminekuperiood kestab järgmise aasta lõpuni.

Selle aja jooksul peab Suurbritannia läbirääkimisi ELiga, et kujundada tulevasi suhteid. Kesksel kohal on vabakaubandusleping. Kui kokkulepet ei saavutata, võib üleminekuperioodi pikendada veel ühe või kahe aasta võrra.

Läbirääkimised palju lihtsamate vabakaubanduslepingute sõlmimiseks on tavaliselt kestnud kuni kümme aastat.

Suurbritannia võib EList lahkuda ka ilma kokkuleppeta, misjärel kaubeldakse vastavalt Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles