«Kodutunne» toob vahetult enne pühi Kanal 2 ekraanile heategevusliku jõulusaate

Elu24
Copy

Sel sügisel juba 18. hooaega alustanud «Kodutunne» toob vahetult enne pühi Kanal 2 ekraanile heategevusliku jõulusaate, mis võtab kokku tehtud töö ja vaatab lootusrikkalt tulevikku.

Liigutavas erisaates külastab «Kodutunne» saatest läbi käinud inimesi ja näitab, mida on heade inimeste toel aasta jooksul korda saadetud. Töö pole sellega aga lõppenud ja nii jõuavad ekraanile lood ka neist peredest, kes ootavad ja vajavad «Kodutunde» abi algaval aastal.

Nende hulgas räägib «Kodutunne» loo perest, kes elab teadmisega, et ei pruugi oma 2-aastase tütre Lenna 25. sünnipäeva nähagi. Pisikesel tüdrukutirtsul on diagnoositud raske südamepuudulikkus ning ta vajab eluaegset trombivastast ravi. Ravimi annus sõltub aga vere hüübimisnäitaja väärtusest, mida saab vastava seadmega, INR mõõtjaga, ka kodustes tingimustes mõõta. Aparaadi olemasolul on laps ja pere vähem sõltuvuses meditsiiniasutusest ja pere saab seadme abil lapse tervise eest hoolitseda kodustes tingimustes. Koos Lastefondiga õnnestus neil see aparaat soetada, kuid endiselt puuduvad talus soe wc ja pesuruum. Ja selles osas tahabki «Kodutunne» appi minna. 

"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Lenna lugu
"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Lenna lugu Foto: Kanal 2

Veel külastab «Kodutunne» Albu külas elavat 8-aastast Marten Mattiast, kelle ema ta 6 aastat tagasi Maxima poe ette jättis ning kes on sellest hetkest vanaema kasvatada olnud. Maja, kus nad elavad, on aga pisike, madalate lagede ning ilma ühegi mugavuseta. Vanaema Eve töötab lüpsilaudas, igal hommikul paneb valmis tütrepojale kooliasjad, teeb hommikusöögi ja läheb tööle. Kõige muuga peab päeva jooksul Marten Mattias ise hakkama saama. Saabki ja ootab õhtul vanaema koju. Koos arutavad päevamuresid ja teevad uusi plaane. See on nende väike maailm. «Kodutunne» tahab aidata seda tublit vanaema ning luua väikesesse sahvrisse kanalisatsioon ja pesemisruum, et natukenegi kergendada seda koormat, mida nad kahepeale kandma peavad. 

"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Marten Mattiase lugu
"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Marten Mattiase lugu Foto: Kanal 2

Külastatakse ka Jõhvis elavat murest räsitud 4-liikmeliset pere, kes kõigest aasta tagasi sai kohutava uudise - ühel kaksikutest, poeg Kirillil, on neljanda staadiumi peaaju kasvaja. Nüüdseks on läbitud põhikeemiaravi, kuid taastumine on veel pikk ja vaevarikas. Kirill õpib taas elama, rääkima ja kõndima. Ta suudab juba läbida lühemaid vahemaid, kuid sauna minekuks veel jaksu pole. Saun on aga pere ainus koht, kus ennast pesta. Tööl on siiani saanud käia ainult pereisa, sest ema Ksenja veedab suurema osa ajast pojaga haiglas. Nüüd aga selgus, et uuest aastast ei ole enam sedagi töökohta. Ja nii elataksegi päev korraga, lootuses, et vähemalt poeg saab taas elule aidatud. «Kodutunne» tahab seda perekonda aidata ja ehitada majja wc ja pesuruum. 

"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Kirilli lugu
"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Kirilli lugu Foto: Kanal 2

Rakkes, põhimõtteliselt «onnikeses», elab Francesko ja tema 7-aastane tütar Kati, kelle ainsaks unistuseks on oma roosa-kollane tuba. Hetkel on tema privaatruumiks kardinatagune õppimislaud ja wc-ks teises nurgas asuv ämber. Tingimused, milles see väike tüdruk elama peab, on ühed kohutavamad, mida «Kodutunne» on oma ajaloo jooksul näinud. Mitte ükski laps ei peaks niimoodi elama! «Kodutunne» ei saa kõrvale jääda ja tahab väikesele tüdrukule välja ehitada oma toa, korraliku pesemisruumi ja wc. 

"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Kati lugu
"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Kati lugu Foto: Kanal 2

Augustis õnnetult pallimängu mängides ja vette kukkudes sai 15-aastane Rasmus kaelatrauma. Ta vajab toetust taastusraviks ja hingamistarvikute muretsemiseks. Rasmusel on vigastatud kolmas ja neljas kaelalüli, mille tõttu ei ole ta ise võimeline hingama ning ennast liigutama. Motivatsioon ja tahe on noormehel suured, aga ka vigastus on kahjuks suur ja sellest tulenevalt on Rasmuse olukorra parandamine väga kulukas. Praegu on ta hingamisaparaadist täielikult sõltuv, mis eeldab igapäevast filtrite ja erinevate tarvikute vahetamist, et ei tekiks põletikku. Väga oluline on ka füsio- ja tegevusteraapia, et taastuda parimal võimalikul viisil. Kahjuks ei ole nende kodus sellist ruumi, kus noormees saaks hakata jõudumööda võimlemise ja vajaliku «treeninguga» tegelema. «Kodutunne» tahab soetada vajaliku trenažööri ja välja ehitada toa, kus Rasmus saaks hakata tegelema füsioteraapiaga. 

"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Rasmuse lugu
"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Rasmuse lugu Foto: Kanal 2

Antslas 3-toalises korteris elab 11-lapseline pere. Üks lastest on 11-aastane puudega poisslaps, kes aastaid tagasi oma kodutrepilt alla kukkuks ning sellest ajast vajab erilist hoolitsust ja tähelepanu. Tema maailma on nüüdseks teistsugune ning selleks, et ta uues maailmas hakkama saaks, vajab ta kõikide pereliikmete abi. Maikuus sündisid perre veel kaksikud tüdrukud. Isa on töötu, vahetevahel õnnestub saada juhuslikke metsatöid, pereema on kurt-tumm. Korteri olukord on halb ja selles osas «Kodutunne» appi tahabki minna. Iga laps väärib oma voodit ja õppimise kohta. «Kodutunne» tahab ehitada ühest suurest toast 2 lastetuba ja sisustada need vajalike vahenditega. 

"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Antsla suurpere lugu
"Kodutunde" heategevuslik kontsertsaade. Antsla suurpere lugu Foto: Kanal 2

Heategevusliku erisaatega kutsubki «Kodutunne» üles toetama neid, kel muud lootust enam pole - avatud on annetustelefonid, et «Kodutunne» jõuaks veelgi rohkemate Eesti peredeni.

«Kodutunde» heategevusliku kontsertsaate annetustelefoni numbrid on:

900 6225 (5 €)

900 7718 (10 €)

900 7719 (25 €)

Südamlik erisaade on Kanal 2 eetris neljapäeval, 19.detsembril kell 20.00.

Saates löövad kaasa tuntud Eesti artistid Ivo Linna, Anne Veski, Birgit Sarrap, Ott Lepland, Karl Madis ja Sünne Valtri, pakkudes kauneid ja meeleolukaid muusikalisi vahepalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles