Uus-Meremaa vulkaanipurske kaks ohvrit võisid jõuda merre

Inna-Katrin Hein
Copy
Satelliidifoto Uus-Meremaa White Islandi vulkaanisaarest
Satelliidifoto Uus-Meremaa White Islandi vulkaanisaarest Foto: /AP/Scanpix

Uus-Meremaa White Islandi saarel purskas 9. detsembril kohaliku aja järgi kell 14.11 vulkaan, sel ajal oli saarel 47 maailma eri paigust pärit turisti, kellest 16 kaotas elu.

26 inimest sai kuuma vulkaanituha, kivide ja gaaside tõttu raskeid põletushaavu ning nad vajavad naha siirdamist, viis inimest sai kergemalt vigastada, teatab news.com.au.

Päästjad 13. detsembril White Islandi vulkaanisaarel.
Päästjad 13. detsembril White Islandi vulkaanisaarel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Politsei ja päästjad leidsid 14 hukkunu surnukehad, kuid siiani on leidmata kaks elu kaotanud inimest. Need on 40-aastane kohalik giid Hayden Marhsall-Inman ja 17-aastane Austraalia tüdruk Winona Langford. Päästjate arvates võisid nende surnukehad jõuda vulkaanikraatrist merre. Politsei saatis välja oma sukeldujad neid ostima, kuid seni ei ole neid leitud.

Uus-Meremaa politsei asejuht Mike Clement sõnas, et pärast purset tehtud aerofotodel olid Marshall-Inmani ja Langfordi surnukeha näha, kuid päev hiljem on kadunud.

Vulkaanisaarel on oja ja politsei arvates võisid surnukehad jõuda sinna ja sealt merre.

«11. detsembril märgati helikopterilt vulkaanisaarest kaugel mehe surnukeha. See võib olla Hayden Marshall-Inman, kuid Langfordi kohta ei ole mitte ühtegi märki,» teatas Clement.

Päästjad Uus-Meremaa vulkaanisaarel, kus 9. detsembril toimus purse.
Päästjad Uus-Meremaa vulkaanisaarel, kus 9. detsembril toimus purse. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Politsei ja päästjad jätkavad kahe kadunu otsinguid East Cape’is, kuhu hoovus võis surnukehad kanda. Austraalia vulkanoloogi Nico Fournieri sõnul tekkis pärast White Islandi vulkaanipurset kraatris tugev mudavool piirkonnas, kus kaht kadunut viimati nähti ja seega võis vedel muda nad läbi oja merre kanda.

17-aastase Winona Langfordi vanemad, 45-aastane Kristine Langford ja 51-aastane Anthony Langford kaotasid samuti vulkaanipurskes elu. Tüdruku kaksikvend, 17-aastane Jesse Langford jäi ellu ja on praegu Sydney Royal North Shore haiglas koomas.

Uus-Meremaa võimude teatel on White Islandi vulkaani uuesti purskamise oht 20–40 protsenti ehk madal. Vulkanoloogide sõnul ei saa siiski uusi purskeid välistada, sest vulkaanis toimuvad mitmed protsessid.

Uus-Meremaa White Islandi vulkaan 12. detsembril ehk kolm päeva pärast purset.
Uus-Meremaa White Islandi vulkaan 12. detsembril ehk kolm päeva pärast purset. Foto: JORGE SILVA/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles