Soomes jäid jõulupeol olnud algklasside õpilased tormi tõttu pimedusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Jõulukuusk. Pilt on illustreeriv
Jõulukuusk. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Soomes oli eile võimas talvetorm, mille tõttu jäid kümned tuhanded inimesed elektrita. Nende seas olid ka Jämsä Jämsänkoski kooli õpilased ja nende vanemad, kes pidasid elektrikatkestuse ajal koolis jõulupidu.

Koolis kadus elekter pärastlõunal, kui seal olid peol 120 esimese ja teise klassi last ning nende vanemad ehk kokku oli üle 250 inimese, teatab mtvuutiset.fi.

«Kogu piirkonnas kadus elekter ja ka meie koolist. Olen olnud õpetaja 30 aastat ja esimest korda olin olukorras, kus ma ei saanud mitte midagi teha,» sõnas kooli juht Antti Manninen.

Elektrikatkestus. Pilt on illustreeriv
Elektrikatkestus. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Looduse vingerpuss tuli halval ajal, sest 18. detsembil toimuma pidanud jõulupeol pidid lapsed esinema, olles selle jaoks innukalt harjutanud. Laste meelehärmiks läks elekter ära ja ära jäi ka esinemine.

Mannineni sõnul olid nad peoga alustanud, kui elekter ära läks ja nad lootsid, et see tuleb umbes poole tunni pärast tagasi, kuid nii ei läinud.

Kui elekter kadus, süttis koolis osades paikades turvavalgustus ning õpilased ja vanemad ootasid peo algamist neis ruumides.

Kuna elekter ei tulnud ühe tunni pärast tagasi, langetas koolijuht otsuse pidu ära jätta. Ta selgitas vanematele ja lastele oma otsust ning saatis nad koduteele.

«Kohal oli 120 last ja nende vanemad, kokku oli seega üle 250 inimese. Kui turvavalgustuse aku tühjaks saab, jääb kool kottpimedusse. Osa vanemaid olid kohale sõitnud kaugelt, et näha oma lapse esinemist päkapikuna, kuid kahjuks nad ei näinud seda,» jätkas koolijuht.

Tema sõnul said nii vanemad kui lapsed aru, et tegemist on talvetormist tingitud olukorraga.

«Kõik said olukorrast aru, kuid siiski on kahju, et pidu ei toimunud. Lapsed kandsid kostüüme ja tahtsid vanematele esineda,» nentis direktor.

Koolijuht lisas, et õpilastel algab koolivaheaeg 21. detsembril ja enne seda pakutakse neile jõuluputru.

«Kolmapäeval ära jäänud pidu toimub laupäeval koos suure pudrusöömisega. Lapsed esinevad ja toimub ka ühislaulmine. Summa sumarum, kõik lõppes siiski õnnelikult ja keegi ei sanaud kannatada,» teatas kooli direktor Anti Manninen.

Jämsä on linn Soomes Lääne-Soome läänis Kesk-Soome maakonnas.

Linnas elab 15 900 inimest ja rahvastiku tihedus on 13,6 inimest ruutkilomeetril.

Jämsä asutamisaastaks loetakse 1866. aastat, kui kogunes esimene omavalitsuslik nõukogu, kuid linnaõigused sai Jämsä 1977. aastal. 1. jaanuaril 2009 liitus Jämsäga Jämsänkoski.

Linnal on raudteeühendus Jyväskylä ja Tamperega. Jämsäs asub Himose suusakeskus ja Patria lennukitehas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles