ÜLIM TURVALISUS ⟩ Slovakkia ajakirjaniku mõrvaprotsessi turvas hambuni relvis politsei eriüksus

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Eelmise aasta veebruaris Slovakkias mõrvatud ajakirjaniku Jan Kuciaki ja tema kihlatu tapmises süüdistuse saanud nelja inimese üle algas täna kohus. Kohtusaalis oli kohal ka kümmekond hambuni relvastatud eriüksuslast.

Slovakkias Pezinoki kriminaalkohtus toimus täna eelistung eelmisel aastal tapetud ajakirjaniku Ján Kuciaki ja tema kihlatu Martina Kušnírovája mõrvas süüdistatavate üle, vahendas spectator.sk.

Eelistungil selgus, et ei prokurörid ega süüdistatavad pole huvitatud kokkuleppe sõlmimisest. Seega lepiti kokku, et põhiistungitega minnakse edasi jaanuaris.

Kuna meedial ja rahval on istungi vastu kõrgendatud huvi, siis olid kohtusaalis süüdistatavaid turvamas ja korda tagamas hambuni relvastatud politseinikud.

«Arvestades seda, et kogu maailma meedia jälgib toimuvat, loodan ma, et asjad lähevad õigesti,» ütles mõrvatud Martina ema Zlatica Kušnírová kohtusse saabunud ajakirjanikele.

Eriprokuratuuri prokurör esitas tänavu 21. oktoobril seoses mõrvadega kriminaalsüüdistused ärimees Marian Kočnerile, Tomáš Szabóle, Miroslav Marčekile ja Alena Zsuzsovále. Süüdistus puudutab kokku kuut kuritegu, sealhulgas kahte esimese astme mõrva.

Kuciak ja tema kihlatu Martina Kušnírova tapeti 2018. aasta 21. veebruaril. Selle aasta 14. märtsil esitati topeltmõrva tellimise süüdistus ärimees Marian Kočnerile, kes oli Kuckiaki juba ka varem ähvardanud. 

Viimane lugu, mille Kuciak enne mõrva avaldas, rääkis ärimees Marian Kočnerist.

Kuciak uuris kõrgete poliitikute sidemeid Itaalia maffiaga. Tema tapmine tõstatas küsimuse ajakirjandusvabadusest ja poliitilisest korruptsioonist ning vallandas peaminister Robert Fico tagasiastumiseni viinud massimeeleavaldused. 

Politsei sai üsna kiiresti jälile, et Kuciaki mõrv oli seotud mehe tehtud uurimistööga.

Süüdistuse järgi tellis Marian Kočner mõrva oma vahendaja Alena Zsuzsová kaudu Miroslav Marčekilt ja Tomáš Szabólt, kes usutavasti mõrva sooritasid.

Teine looga seotud vahendaja Zoltán Andruskó on politseiga koostööd teinud alates ajast, kui ta 2018. aasta sügisel kinni peeti. 

Nüüd on ta antud kohtuloos võtmetunnistaja. Mehe üle algab aga eraldiseisev kohtuprotsess 30. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles