Vene luurajate pojale jäi pärast 10 aasta pikkust kohtuvõitlust Kanada kodakondsus

Inna-Katrin Hein
Copy
Alex Vavilov (paremal) ja ta vanem vend Tim lahkumas Bostonis kohtust, kus oli arutlusel nede Vene luurajatest vanemate Donald Heathfieldi ja Tracey Ann Foley elu
Alex Vavilov (paremal) ja ta vanem vend Tim lahkumas Bostonis kohtust, kus oli arutlusel nede Vene luurajatest vanemate Donald Heathfieldi ja Tracey Ann Foley elu Foto: Elise Amendola/AP/Scanpix

Alex Vavilov jäi Kanada kodakondsusest ilma 2010, kui USA Föderaalne Luurebüroo (FBI) arreteeris ja saatis ta vanemad USAst välja ja tõestas, et nad ei ole tegelikult Kanadast pärit.  

Poega välja ei saadetud ja ta asus võitlema, et säilitada Kanada kodakondsus, teatab theguardian.com.

«Föderaalkohtu kohtunikud ütlesid, et hr Vavilov oli Kanada kodanik,» teatas Kanada kõrgem kohus neljapäeval 19. detsembril, kinnitades varasemat föderaalkohtu otsust, mille kohaselt oli Vavilovilt kodakondsuse äravõtmine ebaseaduslik. 

Vavilov teatas pärast kõrgema kohtu otsust talle jätta Kanada kodakondsus, et ta 10 aasta pikkune võitlus oma põhiõiguste eest lõppes ja ta saab hinge tõmmata.

«Kohtud toetasid lõppkokkuvõttes minu seisukohta seoses minu kodakondsusega,» teatas mees.

Ta plaanib täna anda Torontos oma kodakondsuse teemal pressikonverentsi.

Alex Vavilov sündis 1994. aastal Torontos ja kasvas üles koos neli aastat vanema venna Timiga. Ta arvas, et ta vanemad on Kanada kondanikud Tracey Foley ja Donald Heathfield, kellest said naturalisatsiooni korras USA kodanikud.

Pere oli 2010 pidamas Timi 20. sünnipäeva, kui saabusid FBI esindajad, kes otsisd nende Bostoni kodu läbi ning arreteerisid Foley ja Heathfieldi.

See operatsioon oli osa Vene luurajate paljastamise ja tabamise plaanist, mille käigus saadi kätte 10 Vene luurajat.

Alex Vavilov sai hiljem teada, et ta vanemad olid tegelikult Jelena Vavilova ja Andrei Bezrukov, kes olid KGB agendid. Nad olid saanud aastatepikkuse koolituse, et minna valeidentiteeti kasutades välisriikidesse.

Vavilova ja Bezrukov läksid Kanadasse enne Nõukogude Liidu kokkuvarisemist ning hiljem luurasid Venemaa heaks.

Jelena Vavilova andis selle aasta alguses Moskvas intervjuu, milles sõnas, et tema ja Bezrukov abiellusid Nõukogude Liidus enne läände minemist. Nad lahkusid eraldi ja said Kanadas nagu juhuslikult kokku, saades Kanada kodakondsuse ja abielludes seal uuesti.

Nad ei rääkinud Kanadas ega USAs omavahel mitte kunagi vene keeles, kodused keeled olid inglise ja prantsuse keel ning seda räägivad ka nende lapsed.

Vavilova ja Bezrukovi pojad andsid 2016 intervjuu, milles sõnasid, et neil ei olnud vanemate tegelikust päritolust aimugi ning nende õige identiteedi paljastumine oli šokk.

Poegade sõnul oli ebaõiglane, et neid karistati nende vanemate pärast.

«Mul oli tunne, et minult võeti minu identiteet selle eest, millega mul midagi pistmist ei olnud,» sõnas Alex 2016.

Mõlemal vennal on olnud reisimise ja Venemaa passi viisade saamisega probleeme.

Tim võitis kodakondsuse kohtulahingu möödunud aastal ja nüüdseks on mõlemal vennal taas Kanada kodakondsus.

Nende kohtuasi tugines Kanada kodakondsusseaduse sättele, mille kohaselt saavad kodakondsuse kõik Kanadas sündinud isikud, välja arvatud välisriikide valitsuste töötajad. Kanada valitsuse väitel tühistab Vavilova ja Bezrukovi luuretöö nende poegade õiguse kodakondsusele, kuid kõrgeim kohus ei nõustunud sellega.

«Mu elus on olnud palju keerulisi aastaid ja ma olen kindel, et mul on veel palju väljakutseid, kuid võin end taaskord vaieldamatult ja enesekindlalt kanadalaseks nimetada. See on järjekordne samm minu eesmärgis taastada normaalne elu, kus mind enam poliitiliste erimeelsuste nimel ei ahistata,»ütles Alex.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles