Norras kütab kirgi ootamatu lähenemisega narkokampaania

Elu24
Copy

Norras on narkosurmade vastases võitluses võetud kasutusele omamoodi lähenemine, mis on sotsiaalmeedias tõsise debati algatanud.

Norras tekkisid sügisel tänavatele plakatid, mille eesmärk on narkootikumide tarvitamise riske vähendada. Kui üldiselt kehtib narkole nulltolerants, siis need plakatid promovad pigem ohutut tarbimist.

Reklaamplakatite taga on projekt nimega Rusopplysningen, mis levitab narkootikumide kohta teaduspõhist ja täpset infot, kuid ei loe seejuures moraali. Jagatakse juhtnööre turvalisemaks tarbimiseks ning teavet mõjude ja riskide kohta.

Tegemist on eraprojektiga, mis saab küll Norra tervishoiuministeeriumilt toetust, kuid ei peegelda kuidagi praeguse valitsuse hoiakut narkootikumide osas. Kohalike sõnul on Norra valitsus narko suhtes väga konservatiivne.

Kampaania on norrakeelne, kuid galeriist leiate plakatite ingliskeelsed tõlked.

Plakatitelt leiab näiteks selliseid sõnumeid:

  • Sophie ei surnud, kui proovis LSD-d. Ta oli ainet testinud ning teadis, mida see sisaldab.
  • Sarah ei surnud, kui proovis MDMA-d. Ta võttis pool tabletti ning ootas ära, kuidas see mõjub.
  • Thosm ei surnud, kui proovis GHB-d. Ta vältis terve õhtu alkoholi ja võttis õige doosi.
  • Emma ei surnud, kui ta alkoholimürgistuse sai. Ta sõbrad tundsid sümptomid ära ning kutsusid kiirabi.
  • John ei surnud, kui ta heroiinist üledoosi sai. Ta ei olnud üksi ning ta sõpradel oli naloksooni (naloksoon on ravim, mis võib opioidi üledoosi korral päästa inimese elu, blokeerides narkootikumi mõju – narko.ee).

Kampaania on sotsiaalmeedias algatanud debati, kuna inimesed pole kindlad, kas sõnumit, et narkootikume saab ohutult tarvitada, tasub avalikult reklaamida. Paljude arust on just see aga parim viis, kuidas narkosurmade arv kontrolli alla saada.

Norra noorteorganisatsioon Ungdom Mot Narkotika (noored narkootikumide vastu) on kampaaniat kritiseerinud, avaldades arvamust, et noored ei vaja võltsturvalisust, vaid faktidel põhinevaid teadmisi.

Arstid on kampaania aga heaks kiitnud, kuna meditsiinilisest vaatenurgast ei erine see kuidagi alkoholitarbimisega kaasnevate riskide vähendamise kampaaniatest, vahendas dagbladet.no. 12 arsti ühispöördumises nenditi, et on raske anda infot, mis riske vähendaks, ning samal ajal narkootikumide tarvitamist maha laita.

Norras on miljoni elaniku kohta 75 narkosurma aastas, vahendas EMCDDA. Eestis suri 2018. aastal narkootikumide tarbimise tagajärjel 39 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles