VIDEO ⟩ Greta Thunbergi isa: tütar sai depressioonist jagu, kuid üks asi teeb mind ikka murelikuks (9)

Inna-Katrin Hein
Copy
Greta Thunberg ja ta isa Svante Thunberg detsembris 2018 Poolas Katowices toimunud COP24 kliimakonverentsil
Greta Thunberg ja ta isa Svante Thunberg detsembris 2018 Poolas Katowices toimunud COP24 kliimakonverentsil Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/Scanpix

Rootsi päritolu noore kliimaaktivisti Greta Thunbergi isa Svante Thunberg esines BBC Radio 4 saates Today, kus rääkis oma tütrest ja tema eesmärgist.

Isa sõnul on kliima eest võitlemine teinud ta tütre õnnelikumaks ja ta on saanud teda pikka aega vaevanud depressioonist võitu, teatab iltalehti.fi.

Isa jätkas, et Greta kannatas neli aastat enne kliimateemaga tegelema hakkamist sügava depressiooni all.

«Esmalt lõpetas ta rääkimise, siis ei läinud ta enam kooli,» meenutas Svante Thunberg

Tüdruku vanemate sõnul oli nende jaoks kõige raskem siis, kui Greta lõpetas söömise.

Näitleja Svante Thunberg ja ta ooperilauljast naine Malena Ernman hakkasid poole kohaga tööl käima, et olla rohkem koos Gretaga ja aidata tal depressioonist võitu saada.

Vanemad otsisid abi erinevatelt spetsialistidelt ja Gretal diagnoositi Aspergeri sündroom, mis on autismisarnane psüühikahäire.

Lõpuks hakkas Greta tundma huvi kliima ja keskkonna vastu ning ta sai selle abil depressioonist üle. Nüüd on 16-aastane rootslanna maailma kõige kuulsam noor kliimaaktivist.

Greta Thunberg augustis 2019
Greta Thunberg augustis 2019 Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images

Ta isa Svante Thunbergi teeb siiski murelikuks see, kas ta tütar saab kuulsusekoormaga hakkama.

Samuti on isa arvates probleemiks Greta vastased, kelle seas on mitmeid riigijuhte, kes teda esinemistes ja intervjuudes verbaalselt ning sotsiaalmeedias kirjalikult ründavad.

Svante Thunbergi sõnul vajab Greta tuge ning ta on seda pakkunud talle nii USA kui Euroopa reisidel ja esinemistel.

«Aidates oma tütart aitan ka meie planeeti. Mul on veel teine tütar Beata, nad mõlemad on mulle väga kallid ja tahan, et nad oleksid õnnelikud. Tean, et Greta saab tegeleda sellega, mis ta õnnelikuks teeb ja ta on nüüd õnnelik,» jätkas isa intervjuus.

Ooperilaulja Malena Ernman ja näitleja Svante Thunberg ning nende tütred Greta (isa süles) ja Beata 2005
Ooperilaulja Malena Ernman ja näitleja Svante Thunberg ning nende tütred Greta (isa süles) ja Beata 2005 Foto: Lizzie Larsson/TT/LIZZIE LARSSON/Scanpix

Svante Thunbergi sõnul arvavad paljud, et Greta ei ole tavaline teismeline, vaid sündroomi tõttu eriline ja ka kuulus.

«Minu jaoks on ta minu tütar, ma ei vaata tema kuulsust. Talle meeldib laulda, tantsida ja nalja teha. Meil on koos väga lõbus,» teatas isa.

Svante Thunberg tunnistas, et kuigi Greta suhtub tema kohta kirjutatud negatiivsetesse kommentaaridesse huumoriga, teevad need vihakommentaarid tema siiski rahutuks ja murelikuks. 

Greta Thunbergi isa Svante Thunberg novembris 2019
Greta Thunbergi isa Svante Thunberg novembris 2019 Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

«Kui aus olla, siis ma ei tea, kuidas Greta on suutnud rahu säilitada. Ta on suurema osa ajast lõbus ja ta suhtub talle suunatud vihakommentaaridesse naljaga,» jätkas isa.

Svante Thunbergi  sõnul ei toetanud ta alguses Gretat, sest ta puudus Stockholmis parlamendihoone juures korraldatud kliimastreikide tõttu koolist.

Lõpuks isa mõistis, et tütar on leidnud endale midagi, mis talle huvi pakub ja millega ta saab nii ennast kui kogu maailma aidata.

Greta Thunberg 20. detsembril Stockholmis kliimastreigil
Greta Thunberg 20. detsembril Stockholmis kliimastreigil Foto: Pontus Lundahl/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

USA uudiseajakiri Time valis Greta Thunbergi sel aastal aasta inimeseks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles