Rootsi kuningliku Bernadotte’i suguvõsa vanim liige suri 103-aastaselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf  poseerimas 16. detsembril 2019 enne oma iga-aastast jõulukõnet
Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf poseerimas 16. detsembril 2019 enne oma iga-aastast jõulukõnet Foto: FREDRIK SANDBERG/AFP/Scanpix

Rootsi kuningliku Bernadotte’i suguvõsa vanim liige Dagmar von Arbin suri 22. detsembril oma Nockeby kodus, olles 103-aastane.

Rootsi kuninga Carl XVI Gustafi sugulane, kes sündis 1916. aastal, oleks saanud järgmise aasta aprillis 104-aastaseks, teatab svenskdam.se.

Dagmar von Arbin osales tihti õukonna vastuvõttudel, ristimistel ja pidudel. Viimastel aastatel oli ta kohal prints Carl Philipi ja printsess Sofia poegade, prints Alexanderi ja prints Gabriel ristimisel vastavalt 2016 ja 2017.

Samuti oli ta kohal kroonprintsess Victoria ja prints Danieli poja prints Oscari ristimisel 2016.

Rootsi kroonprintsess Victoria ja prints Oscar printsi ristimisel 27. mail 2016
Rootsi kroonprintsess Victoria ja prints Oscar printsi ristimisel 27. mail 2016 Foto: Pontus Lundahl/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Dagmar von Arbini vanaisa oli Rootsi kuninga Gustaf V (eluaastad 1858 – 1950) vend, prints Oscar Bernadotte, kes kandis ka Wisborgi krahvi tiitlit.

Gustaf V oli ka Rootsi praeguse kuninga Carl XVI Gustafi vanaisa. Seega oli Dagmar von Arbin praeguse kuninga isa, Västernbotteni hertsogi Gustaf Adolfi nõbu.

Dagmar von Arbin oli alates 1936. aastast abielus 1985. aastal surnud Rootsi õhujõudude ohvitseri Nils-Magnus von Arbiniga. Neil oli viis tütart – Marianne, Louise, Catherine, Jeanette ja Madeleine.

Nende üks tütar Catherine von Arbin andis ema surmaga seoses intervjuu, milles sõnas, et ta ema oli kuni surmani hea tervise juures ja ta suri ootamatult.

Viimasel kahel aastal helistasid ema ja tütar üksteisele igal õhtul. Tütre sõnul hoidis ta ema mõistust sellega korras, et mängis sageli bridži.

«Ta oli seltskonna hing ja tal oli palju sõpru. Ta oli tugev ja ta oli teiste vanadekodus elavate inimeste seas populaarne,» lisas tütar.

Rootsi õukonna pressiesindaja teatas samuti Dagmar von Arbini surmast.

«On traagiline ja kurb, kui lähedane inimene sureb. Dagmariga on üks ajajärk lõppenud. Dagmar von Arbinil oli pikk ja sündmusterohke elu, mis kestis üle 103 aasta. Kuningliku pere palvel on ta ärasaatmine ja matus privaatne,» teatas pressiesindaja Margreta Thorgren.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles