HEAD UUT AASTAT ⟩ Vaatame, kuidas inimesed maailma eri paigus pohmelli ennetavad ja peletavad

Inna-Katrin Hein
Copy
Suurest peost väsinud mees. Pilt on illustreeriv
Suurest peost väsinud mees. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Vana aasta saadetakse ära ja uus aasta võetakse vastu tavaliselt šampanja või vahuveiniga, kuid lisaks neile jookidele võidakse tarbida ka teisi alkohoolseid jooke koguses, mis panevad purju ja tekitavad järgmiseks hommikuks kena pohmelli.

Alkoholiga liialdamine tekitab organismis veepuuduse ja veresuhkru taseme langemise, millega kaasneb uimasus, pearinglus, koordinatsioonihäired, valju heli talumatus, kergesti ärrituvus ja peavalu ehk need sümptomid viitavad, et tegemist on pohmelliga.

Tavaliselt soovitatakse sellisel puhul süüa süsivesikute, rasva- ja valkuderikast toitu.

Maailma erinevates paikades kasutatakse pohmelliraviks erinevaid toite alates rasvastest vorstidest ja hapukurgivedelikust kuni avokaadoviiludeni röstsaial.

Millised toite siis erinevates paikades pohmelli puhul eelistatakse?

ÜHENDKUNINGRIIK  - juust

Juustuga pitsa
Juustuga pitsa Foto: shutterstock.com

Britid peavad parimaks pohmellirohuks pitsal olevat sulanud juustu, kuid pitsa ei ole ainus toit, kust sellist juustu saada. On veel erinevad juustusaiad ja muidugi juust röstsaial, mis on Briti klassikaline roog.

Britid röstivad või grillivad saia mõlemalt poolelt, panevad sellele võid, teravamaitselt sinepit ja suure hulga cheddar juustu. Siis panevd uuesti saia rösterisse või grillile, et juust sulaks ja ongi pohmelliroog valmis. Voila!

SAKSAMAA  - karrivorst

Saksa karrivorst
Saksa karrivorst Foto: shutterstock.com

Sakslaste lemmikuks on igapäevaselt karrivorst, kuid see on ka suurepärane pohmelliravim, kui ollakse uue aasta vastuvõtmisega liiale mindud.

Karrivorst tuleks lõigata tükkideks, millele lisada vürtsikat ketšupit ja karripulbrit. Sakslaste sõnul tekitab see kooslus suus «plahvatuse», mis võtab ära liigsetest jookidest tekkinud peavalu. Mõned eelistavad koos karrivorstiga friikartuleid.

TAANI – röstitud sealiha

Taani röstitud sealiha
Taani röstitud sealiha Foto: shutterstock.com

Taanlaste sõnul aitab pohmelli eemale peletada klassikaline flæskesteg’i võileib, mis koosneb leivast ja röstitud sealihaviiludest. Veel ühe variandina söövad taanlased röstitud sealiha hamburgeriga.

Taanlased söövad röstitud sealiha tavaliselt jõulude ajal ja seega võib sellist liha olla alles ka uueks aastaks, mida saab siis leiva peale panna. 

Taanlased lisavad sealihavõilevale või hamburgerile ka marineeritud kurki, punast kapsast ja vürtsikat majoneesi.

Vana aasta lõpul ja uuel aastal on Taani linnades, kaasa arvatud pealinnas Kopenhaagenis avatud mitmed kiirtoidukioskid, milest saab kiiresti kätte pohmellipeletamise roa.

FILIPIINID - tapsilog

Filpiinide tapsilog
Filpiinide tapsilog Foto: shutterstock.com

Filipiinid ja selle pealinn Manila on turistide seas populaarsed, kuna seal saab mõnusalt aega veeta ja hivitavaid roogasid nautida. 

Filipiinide üks kuulsamaid kokki Jordy Navarra, kellel on Manilas tuntud restoran Toyo Eatery, soovitab uusastapohmelli puhul Filipiinide klassikat tapsilog’i, mis kooosneb poolkuivatatud  või marineeritud loomalihast, küüslauguga riisist ja härjasilmast.

Tuntud koka sõnul on selles toidus piisavalt rasva ja süsivesikuid, mis tervist pärast alkoholiga liialdamist parandavad.

AUSTRAALIA - röstsai avokaadoga

Röstsai avokaadoga
Röstsai avokaadoga Foto: shutterstock.com

Austraalia kohvikukultuur on tuntud oma tervislike lõunaroogade poolest. Sealne suur lemmik on avokaado, kas siis viilude või pastana ja seda pannakse röstsaiale.  See toit on saanud lemmikuks veel paljudes maailma paikades.

Austraallased alustavad oma hommikut selle söögiga, kuid see sobib hästi ka pohmelli puhul, kuid on liiga kaua pidutsetud ja erinevaid jooke sisse kallatud.

Toitumisteadlaste sõnul on avokaados palju kaaliumit, mis aitab kehal liigsest alkoholist taastuda. Nad soovitavad pohmelli puhul ka keedetud mune, milles on palju A-vitamiini ning vürtsikat ketšupit või kastet.

JAAPAN -  Kobe veiseliha võileib

Jaapani Kobe veiseliha
Jaapani Kobe veiseliha Foto: shutterstock.com

Jaapanis on palju Michelini tärniga restorane, kus saab nautida nii kohalikke rahvusroogasid kui lääne toitu.

Jaapani tippkoka Hisato Hamada, kes asutas Wagyumafia söögikohtade keti, mis on tuntud oma Kobe veiseliha võileibade poolest, pohmelliravi algab enne uue aasta vastu võtmist.

«Enne uusaastapidustusi ja alkoholi joomist söön kõhu korralikult täis, sest see aitab pohmelli ennetada või vähendada. Eelistan Kobe veiselihaga võileibu,» teatas kokk, kes soovitab sama ka teistele.

Veel soovitab ta pohmelli puhul süüa kiirnuudleid, mida saab osta igast Jaapani raudteejaamast.

«Minu pohmellilemmikuks on ka tempura, mis on friteeritud toidud. Samuti toores muna koos tükeldatud porruga. Samuti paks soe sojakaste, mis on toitev. Kõik nimetatud toidud kokku aitavad tervist taastada ja end töökorda seada,» selgitas jaapanlane.

TAI – Khao Tom Kui

Riis liha ja salatiga
Riis liha ja salatiga Foto: shutterstock.com

Nii Tai köök kui ööelu on mitmekesised ja pakuvad igaühele midagi. Seal osatakse pidutseda, mis vahel läheb ülekäte ja siis on vaja end turgutada. See kehtib ka uue aasta vastuvõtmise puhul.

Bangkoki toiduajakirjanik Perm Patayawat soovitab ränkraske pohmelli puhul Khao Tom Kui’d, mis on segu Tai ja Hiina köögist, koosnedes palju tärklist sisaldavast riisist koos liha ja vürtsika salatiga.

Patayawati sõnul tasuks seda rooga süüa enne pidutsemist, kuna see aitab ennetada peavalu ja ka enne magamaminekut, kuna toob hea une.

Tai pealinnas Bangkokis on mitu seda rooga ööpäev läbi pakkuvat kiirsöögikohta.

Veel tarbivad tailased pohmelli puhul toorest seahakkliha ja ploomisuppi.

KANADA - poutine

Kanada poutine
Kanada poutine Foto: shutterstock.com

Kanadalased ei ole pohmelliravi suhtes nõudlikud, nad saavad hakkama friikartulite, pruuni kastme ja kodujuustuga.  See roog, mis kannab nime poutine, on Kanada mitteametlik rahvusroog.

See roog mõeldi välja 1950. aastate lõpul Québeci piirkonnas, kus seda sõid vaesemasse elanikkonna kihti kuulunud.

Hiljem muutus poutine populaarseks tänavatoiduks ja on nüüd Québeci üks toidusümboleid. Lisaks Kanadale süüakse seda ka USA kirdeosas.

Poutine’ist on mitmeid variante, mis kanadalaste sõnul kõik sobivad ravima liigset alkoholitarbimist.

Friikartulitele, kastmele ja kohupiimale võib lisada veel näiteks praetud peekonit, rebitud sea- ja pardiliha.

Montreali elanike ja turistide seas on väga populaarne sealne restoran Poutine du Coq at Le Coq de L’Est, kus pakutakse poutine’i mitmesuguste kanalisanditega, kaasa arvatud röstitud kanaliha, kanalihakebabi ja tandoori kastmega.  Ka need toidud aitavad pohmellist üle saada.

ŠOTIMAA - Lorne vorst

Šoti Lorne vorst (taldrikul keskel, peal on praetud muna)
Šoti Lorne vorst (taldrikul keskel, peal on praetud muna) Foto: shutterstock.com

Šoti mägismaal asuva luksushotelli Gleneagles peakokk Simon Attridge soovitab uuel aastal pohmelliraviks Lorne’i vorsti, mis on šotlaste üks populaarsemaid toite.

Oma olemuselt on see lihaleib, kuna koosneb hakklihast, kaks korda küpsetatud kõvast leivast ja vürtsidest.

Selle juurde süüakse tavaliselt verivorsti, keedetud ube, seeni ja röstsaia.

Koka arvates tasuks kogu see taldrikutäis loputada alla Irn-Bru’ga, mis on Šotimaal populaarne mullijook.

See mittealkohoolne jook on seal pärast viskit populaarsuselt teisel kohal.

VENEMAA – hapukurgi soolvesi

Hapukurgid soolvees
Hapukurgid soolvees Foto: shutterstock.com

Venelased eelistavad pohmelist jagu saada ühe või mitme klaasitäie hapukurgi soolveega. Seda soolast ja küüslaugumaitselist vedelikku juuakse, kuna see tekitab joogijanu, pannes rohkem vett jooma. Vesi aitab organismist alkoholi välja viia ja tervist taastada. 

Kurgisoolvesi on odav viis, kuidas pea taas töökorda saada. Lisaks on kurgisoolvees mitmeid probiootilisi aineid ja soola, mis aitavad asendada kehas dehüdratsiooni tõttu kaotatud elektrolüüte.

Venelased kasutavad pohmelliravimina ka marineeritud seeni ja köögivilju ning nende vedelikku.

IIRIMAA – blaa kuklid lisanditega

Nisukuklid
Nisukuklid Foto: shutterstock.com

Iirimaa on tuntud oma pubikultuuri poolest, kus lisaks õllele on huvitavaid roogasid.

Dublinist pärit austrikokk Simon Lamont, kes praegu töötab Londoni Seabird restoranis, soovitab uusaasta pohmelliraviks nisukukleid, mis kannavad nime blaa. Neid saab süüa nagu hamburgerit, pannes sinna vahele näiteks sealiha, tummist kastet ja verivorsti.

Lamonti sõnul eelistab ta blaa vahele panna pruuni kastet, mis on võrdväärne ketšupiga, kuid mitte ketšupit.

«Kogu see kupatus tuleks alla uhtuda rock shandy'ga, mis koosneb limonaadist, mulliveest ja alkohoolsest joogist bitterist, mis sisaldab naturaalseid taimeekstrakte ja millel on mõrkjas maitse,» sõnas austrikokk.

Lamont jätkas, et kui blaa ja bitter ei mõju, siis saab pohmeliiravimina süüa ka austreid, mis on sel puhul väga efektiivsed

USA - BEC

Kuklid praetud muna, peekoni ja juustuga
Kuklid praetud muna, peekoni ja juustuga Foto: shutterstock.com

Peekon, munad ja juust, mis inglise keeles kannab lühendit BEC (bacon, eggs, cheese) on alati hea valik, kuid mõnel juhul võib olla see ainuõige valik.

Seda siis, kui sul on pidutsemisest ränk pohmell, kuid sa näiteks pead sama päeva õhtul olema ise laval või minema etendust vaatama või on mõni tähtis ärikohtumine.

Munad tuleb praadida ja peale raputada juustu ning kõige tippu panna praetud peekoniviilud. Juurde süüa kukleid või muffineid. Toidule võib lisada näiteks pipart, soola ja ketšupit.

Praetud mune, peekonit ja juustu saab panna hamburgerikukli või mõne teise kukli vahele. 

Üks õige ameeriklane joob sellise toidu juurde ja pohmellist vabanemiseks Coca-Colat.

PRANTSUSMAA –Verine Mary

Verine Mary
Verine Mary Foto: shutterstock.com

Prantslased eelistavad pohmeliravimina klassikalist jooki Verist Maryt, mitte mõnda kohalikku või välismaist rooga.

See jook mõeldi 1921. aastal välja Pariisi Harry’s New York baaris, saades üsna kiiresti populaarseks.

See baar on seni alles ja seal pakutakse klassikalist Verist Maryt, mis koosneb viinast, tomatimahlast, Tabasco kastmest, soolast, piprast, sidrunimahlast ja Worcesteri kastmest.

Prantslaste sõnul võtab see jooks pohmelli ära nii kiiresti, nagu seda ei olekski olnud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles