Marree mehe geoglüüfi saladuse lahendajale antakse 7000 Austraalia dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Lõuna-Austraalias asuv suur geoglüüf Marree mees
Lõuna-Austraalias asuv suur geoglüüf Marree mees Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Lõuna-Austraalia väikelinna Marree lähedal asuv Marree mehe geoglüüf on peast jalgaden ligi 4 kilomeetrit pikk, olles maailma suurim geoglüüf, kuid selle tegija ei ole teada. 

USA kosmoseagentuur NASA valis Marree mehest 22. juunil 2019 tehtud satelliidifoto 29. detsembril päeva fotoks, teatab msn.com.

«Mitte keegi ei tea, kes selle maailma suurima geoglüüfi maastikule tegi, kuid see on Lõuna-Austraalias olnud üle 20 aasta,» on NASA teates.

Selle kummalise mehekuju avastas 1998. aastal üks piloot, andes sellest Austraalia võimudele teada.

2013. aastal uuris NASA seda geoglüüfi sateliidi abil ja piltidelt oli näha, et see oli siis tuhmunud.

Kohalikud ei tahtnud vaatamisväärsusest ilma jääda ja asusid seda hiljem restaureerima, kasutades GPSi ja ehitushöövlit.

Nad tegid tuulekoridorid, mis võimaldavad seal taimestikul kasvada. See tähendab, et tulevikus võib Marree mees olla roheline.

Levib mitmeid teooriaid, kes selle geoglüüfi tegi, alates USA sõjaväelastest, kelle baas oli seal lähedal kuni Austraalia kunstnikuni, kes suri 2002.

Kuigi selle maastikukuju loojat on otsitud, ei ole keegi selle tegemist omaks võtnud. Kohalikud sherlockid on ajanud jälgi ning otsinud fotode, videode ja dokumentide abil tegijat või tegijaid. Marreesse on saadetud mitmeid vihjeid, kuid need ei ole seni aidanud jõuda suure geoglüüfi tegijani.

Ühe anonüümse teate kohaselt tegid Marree mehe USA religioosse sekti liikmed ja geoglüüfi lähedalt leiti USA lipp.

Kõige populaarsem ongi teooria, et selle taga olid ameeriklased. Sellele viitavad väidetavalt lisaks lipule veel mitmed nüansid. Pärast maastikukuju avastamist 1998 levisid selle geoglüüfi kohta teated, milles väidetavalt oli kasutatud ameerikalikke väljendeid, mitte Austraalia inglise keelele omaseid väljendeid. Ka nende põhjal omistatakse see geoglüüf ameeriklastele. 

Veel ühe teooria järgi lõi selle geoglüüfi ekstsentriline austraallasest kunstnik Bardius Goldberg, kes suri 2002. 

2018. aastal sõnas kinnisvaramaakler Richard Wedding, et Goldberg oli ta sõber, kes tunnista stalle, et tema tegi Marree mehe, kuid palus tal sellest vaikida.

Ettevõtja Dick Smith on välja pannud 7000 Austraalia dollarit (4410 eurot) sellele, kes geoglüüfi tegija saladuse lahendab.        

«Marree mehe tekkimise kohta on palju erinevaid teooriaid, kaasa arvatud, et selle tegijateks olid tulnukad. Sellesse ma ei usu,» sõnas ettevõtja Adelaide’i ABC raadiojaamas esinedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles