VIDEO ⟩ Saksa loomaaia ahivmaja süttis tõenäoliselt Hiina laternatest

Inna-Katrin Hein
Copy
Hukkunud ahvide mälestamine Krefeldi loomaaias
Hukkunud ahvide mälestamine Krefeldi loomaaias Foto: THILO SCHMUELGEN/REUTERS/Scanpix

Saksamaa Düsseldorfi lähedase Krefeldi loomaia ahvimaja süttis aastavahetusel, võttes elu rohkem kui 30 ahvilt.

Krefeldi politsei teatel võttis nendega ühendust kolm naist – 60-aastane kohalik elanik ja tema kaks täiskasvanud tütart –, kelle arvates nende Hiina laternad võisid süüdata loomaaia ahvimaja, teatab reuters.com. 

Naised selgitasid korrakaitsjatele, et saatsid vahetult enne uue aasta saabumist taevasse viis Hiina laternat. Tegemist on siidipaberist laternatega, mille allosas on küünal, olles põhimõtteliselt nagu kuumaõhupall.

Politsei sõnul näitas tuletõrjujate uurimine, et ahvimaja süütasid üks või mitu Hiina laternat, mis saadeti õhku ahvide elukoha lähedalt.

Hiina laternad. Pilt on illustreeriv
Hiina laternad. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Krefeldi loomaaed asub Nordrhein-Westfaleni liidumaal, kus kehtivate seaduste kohaselt on Hiina laternate lennutamine keelatud.

Saksa politsei uurib juhtumit kui hoolimatusest tekitatud põlengut. Sõltuvalt selle raskusest karistatakse toimepanijat kas suure rahatrahvi või vangistusega.

Saksa meedia teatel tehti enne uue aasta saabumist kõikidest ahvidest uued pildid. Põlengus hukkus üle 30 ahvi, kelle seas oli viis Borneo orangutani, üks šimpans ja kaks gorillat. Eluga pääses põlenud majast vaid kaks ahvi, 40-aastane emane šimpans Bally ja noor isane šimpans Limbo.

Loomaaia esindajate arvates ulatub kahju miljonitesse eurodesse.

Saksamaa Krefeldi loomaaia põlenud ahvimaja
Saksamaa Krefeldi loomaaia põlenud ahvimaja Foto: CHRISTOPH REICHWEIN/AFP/Scanpix

«See, mis juhtus on väga valus,» sõnas loomaaia juht Wolfgang Dressen meediale.

Politseiuurijate andmetel valmis Krefeldi loomaaia ahvimaja 1975. aastal ja majal ei olnud sprinklereid, sest toona kehtinud seadus neid ei nõudnud.

Asjatundjad on veendunud, et kui majal oleks olnud kustutussüsteem, oleks võinud rohkem ahve ellu jääda.

Nii kohalikud kui ka turistid on ahvimaja juurde toonud küünlaid, lilli ja ahvipilte, millega hukkunud loomi mälestatakse.

Inimesed mälestamas Krefeldi loomaaia ahvimaja põlengus hukknud ahve.
Inimesed mälestamas Krefeldi loomaaia ahvimaja põlengus hukknud ahve. Foto: FABIAN STRAUCH/AFP/Scanpix

Reini jõe äärne Krefeld asub Saksamaa lääneosas Nordrhein-Westfaleni liidumaal. Linna kohal asus roomlaste sõjaväelaager Gelduba. Krefeldi on esimest korda ürikutes kirjalikult mainitud 1105. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles