Põhja-Korea tegelik «mantlipärija» valis poliitikavaba luksuselu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-nam
Kim Jong-nam Foto: SCANPIX

Põhja-Korea endise juhi Kim Jong-ili vanimast pojast pidi saama riigi uus juht, kuid läks teisiti.

Praegu 40-aastane Kim Jong-nam kaotas isa usalduse 2001. aastal, edastab AFP.

Kinnitamata andmetel püüdis poeg Jaapanisse siseneda võltspassi abil. Põhja-Korea võimudele selgitas ta hiljem, ta tahtis inkognito külastada Jaapanis asuvat Disneylandi.

Kolmest vennast noorim Kim Jong-un valiti oma isa järglaseks 2009. aastal.

Pärast seda hakkasid Põhja-Koreas liikuma jutud, et Kim Jong- nam lahkus ise vabatahtlikult riigist või siis ta sunniti lahkuma.

Nüüd Hiinas poliitikavaba luksuselu elavat meest ei kutsutud oma isa matustele.

Kim Jong-ili surma järgselt hakati spekuleerima, kus võib olla Kim Jong-nam. Poliitikavatlejate arvates võib võimuvahetuse tõttu ta elu ohus olla. Väidetavalt tahaks Hiina Põhja-Korea juhina näha hoopis Kim Jong-nami, mitte Kim Jong-uni.

Kinnitamata andmetel olevat võimule saanud Kim Jong-un saatnud palgamõrvarid venda tapma, et end juhina kindlamana tunda.

Pole teada, kus aastaid maapaos olnud Kim Jong-nam tegelikult elab.

Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhapi andmetel on meest nähtud Pekingis. Väidetavalt elab ta hiinlaste kaitse all.

Kim Jong-namil olevat Lõuna-Hiinas Macaos kinnisvara. See erimajandustsoon on tuntud kasiinode poolest ning enamik sissetulekust saadakse hasartmängudest ja turismist.

Viimastel andemetel olevat Kim Jong-nam oma Macao maja maha müünud.

Lääne allikate andmetel on mees tihti külastanud ka Austriat, Prantsusmaad ja Taid. Ka olevat ta salaja oma kodumaal Põhja-Koreas külas käinud.

Kimide dünastia ümber liigub erinevaid kuulujutte. Mõnede allikate andemetel ei põgenenud Kim Jong-nam Macaosse isa viha eest, vaid tegeles diktatuurivalitsuse rahapesuga sealsetepankade ja kasiinode abil.

Tulevik näitab, millist rolli Kim Jong-nam Põhja-Korea heaks mängib või kas üldse mängib.

Kim Jong-nam sõnas Jaapani meediale, et loodab uue valitsuse ajal muutus näha.  

«Mul süda valutab, kui loen, et suur osa mu kaasmaalasi lihtsalt nälgib. Loodan, et uued juhid võtavad selle suhtes midagi radikaalset ette,» selgitas mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles