VIDEOD ⟩ Austraalia katastroof: esimene vihm üle viie kuu ja düstoopilisi vaateid tule hävitustööst

Elu24
Copy
Põlengute suits matab maanteed Kagu-Austraalias Bembokas 5. jaanuaril.
Põlengute suits matab maanteed Kagu-Austraalias Bembokas 5. jaanuaril. Foto: AFP/SCANPIX

Kagu-Austraalia rannikulinnas sadas esimest korda üle pea poole aasta vihma! Kõikjal aga nii hästi ei lähe ja austraallased on sotsiaalmeedias jaganud palju pilte ning videosid düstoopilisest hävitustööst.

Keset suuri põlenguid on tulnud häid uudiseid Austraalia idaranniku linnakesest Bateman Bayst. Seal hakkas mõne tunni eest vihma sadama, vahendas 9News.

Esimene sadu üle viie kuu on tule vastu palju tõhusam mis iganes inimtegevusest, nii on sotsiaalmeedias ilmunud videosid juubeldavatest tuletõrjujatest (2. video).

Katastroof kestab

Tuli möllab aga mandril edasi ning ka võimalike vihmadega koos tuleb sageli tuul, mis võib jällegi tule levikule kaasa aidata. Tuul kannab põõsastikes vaid sekunditega edasi, nii on selle tõrjumine sisuliselt võimatu (3. video). Siiani on hukkunud 24 inimest ning sadu tuhandeid loomi.

Taevast alla tulnud põlengute tuha on meri kandnud tagasi Austraaliasse. Kagu-Austraalis Merimbula rannal pildistas AFP ajakirjanik mustavaid valle, mille sinna lained olid kandnud.

Tuhavallid Merimbula rannas.
Tuhavallid Merimbula rannas. Foto: AFP / Scanpix

Tuhandeid reservväelasi mobiliseerinud Austraalia on saanud abipakkumisi ka Paapua Uus-Guinea, Singapuri ja Uus-Meremaa relvajõududelt.

Suits Uus-Meremaani

Põlengutest tõusnud suits matab paljud lähedased alad, tekitades hingamiskahjustusi ka neile, kes tule eest suudavad põgeneda. Sotsiaalmeedias levinud videotel ja piltidel on näha paksu, sageli tumepunast õhku, mis varjab sageli ka keskpäevase päikese.

Kardetakse, et põlengute mõju võib suitsu tõttu olla väga pikaajaline. Pilvedega koos jõuab see aga isegi Uus-Meremaale, nagu võib näha Aucklandist ilmunud sotsiaalmeediapostitustest (5. video).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles