HÄIRIVAD PILDID ⟩ Iraani hukkunud kindral Qassem Soleimani tehti kindlaks suure sõrmuse järgi (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Iraani kindralmajor Qassem Soleimani, kes hukkus USA raketirünnakus
Iraani kindralmajor Qassem Soleimani, kes hukkus USA raketirünnakus Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriigid ründasid ööl vastu 3. jaanuari Iraani Bagdadi rahvusvahelise lennujaama ala, kus hukkus sealt autoga lahkuma hakanud Iraani eriüksuse kindral Qassem Soleimani.

Soleimani oli Islami revolutsioonilise kaardiväe kindralmajor, kes alates 1998. aastast oli selle välisoperatsioonide üksuse Quds juht, teatab cnn.com. 

Iraani võimudel oli hukkunute kindlakstegemisega raskusi, kuna neist ei olnud peaaegu mitte midagi alles.

Soleimani tuvastati ta käe ja ühes sõrmes olnud suure punase kiviga sõrmuse järgi. Iraani sõjaväejuhist oligi praktiliselt alles vaid käsi.

Iraani kindralmajor Qassem Soleimani (vasakul) ja ta käsi, milles oleva sõrmuse järgi ta pärast USA raketirünnakut kindlaks tehti.
Iraani kindralmajor Qassem Soleimani (vasakul) ja ta käsi, milles oleva sõrmuse järgi ta pärast USA raketirünnakut kindlaks tehti. Foto: AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Teiste hukkunute kindlakstegemine oli samuti raske, sest ka neist polnud palju alles.

USA presidendi Donald Trumpi käsul korraldatud rünnakus hukkus ka paramilitaarse grupeeringu Kata'ib Hezbollah juht Abu Mahdi al-Muhandis ning veel viis inimest.

USA tegi rünnaku MQ-9 Reaper drooniga, millest lasti välja kolm Hellfire raketti, mis tabasid Bagdadi lennujaamas olnud kahte autot, kus olid kõrged sõjaväelased. 

Reuters.com teatel juhtisid ameeriklased drooni ja rakette satelliidi abil.

Soleimani oli Iraanis üks mõjuvõimsamaid militaarjuhte, kes juhtis väljaspool Iraani tegutsevat Quds eriüksust üle 20 aasta.

Iraani võimud lubasid kindral Soleimani eest kätte maksta.

Qassem Soleimani käsi koos suure sõrmusega, mille järgi ta kindlaks tehti.
Qassem Soleimani käsi koos suure sõrmusega, mille järgi ta kindlaks tehti. Foto: AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Luure Keskagentuuri (CIA) endine juht, kindral David Petraeus on arvamusel, et Iraani kindrali Qassem Suleimani hukkumine droonirünnakus on USA jaoks tähtsam kui äärmusrühmituse Islamiriik juhi Abu Bakr al-Baghdadi surm 2019. aasta oktoobris Süürias Idlibis, kus ta end USA eriüksuse poolt sissepiiratuna õhku lasi.

Petraeusi arvates on Soleimani hukkumine tähtsam ka terroriorganisatsiooni al-Qaeda asutaja ja pikaajalise juhi Osama bin Ladeni surmast.

USA eriüksuslased tapsid bin Ladeni mais 2011 Pakistanis Abbottabadis asunud tsitadellis.

Petraeusi sõnul oli Soleimani väga mõjuvõimas ning tal oli luureinfot, millist on USAs vaid presidendil ja CIA juhil ning tema oli Lähis-Idas asuvate USA saatkondade rünnakute taga. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles