Tules kannatada saanud Pariisi Jumalaema kirikut ähvardab varing

Inna-Katrin Hein
Copy
Pariisi Jumalaema kirikus lahvatas kahjutuli 15. aprillil 2019
Pariisi Jumalaema kirikus lahvatas kahjutuli 15. aprillil 2019 Foto: Thierry Mallet/AP/Scanpix

Möödunud aasta aprillis tulekahjus kannatada saanud Pariisi Jumalaema kirikut (Notre-Dame de Paris) ähvardab varing, sest allesjäänud osad on tule ja kustutusvee tõttu nõrgenenud.

Jumalaema kiriku taasülesehitamise eest vastutav kindral Jean-Louis Georgelin ütles, et katedraal pole veel päästetud, sest tuleb eemaldada õnnetuses kahjustada saanud tellingud, kuid nende eemaldamisega võib kirik veelgi variseda, teatab msn.com.

Jumalaema kiriku renoveerimise eest vastutav kindral Jean-Louis Georgelin mais 2019.
Jumalaema kiriku renoveerimise eest vastutav kindral Jean-Louis Georgelin mais 2019. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

«Kirik on seni ohus. Meid ootab ees tähtis samm, milles peame eemaldama kannatada saanud tellingud. Kiriku konserveerimine ja restaureerimine on suur väljakutse, sest kahjustada saanud võlvide seisukord ei ole teada ja ei ole mingit garantiid, et need ei lagune. Kuid esialgne uurimine 12. sajandi sakraalehtise kohta on lootustandev,» teatas Georgelin.

Jumalaema kiriku üks jumalasulastest, monsignor Patrick Chauvet ütles, et katedraal on nõrgem kui varem ning varisemise tõenäosus 50 protsenti. Kui eemaldatavad tellingud kukuvad tulest hapraks muutunud võlvidele, siis ei ole võlve võimalik päästa.

Pariisi Jumalaema kiriku koristustööd pärast põlengut.
Pariisi Jumalaema kiriku koristustööd pärast põlengut. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

Pariisi peapiiskop Michel Aupetit sõnas möödunud aasta novembris, et kiriku seisundit uuritakse ja raport selle kohta peaks valmima 2020. aasta kevadeks.

Aupetit' andmetel langes haritorni hävinemisel kiriku teistele osadele umbes 500 tonni tellinguid. «Peame ehitama uued tellingud, et nende abil vanad tellingud tükk tüki haaval eemaldada nii, et kirik rohkem kahjustada ei saaks. See võtab kaua aega,» selgitas peapiiskop.

Kivi kivi kaupa uuritakse läbi Jumalaema kiriku allesjäänud võlvid, et saada aimu, kui palju tulekahju vana sakraalhoonet nõrgendas.

Põlengus kannatada saanud Pariisi Jumalaema kirik üritakse taastada 5 aastaga.
Põlengus kannatada saanud Pariisi Jumalaema kirik üritakse taastada 5 aastaga. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Scanpix

«Me ei saa mitte millegagi riskida, peame teadma, mida on vaja välja vahetada ja mida mitte. Samuti tuleb meil teada, kui palju raha kulub konserveermiseks ja renoveerimiseks ning kui kaua aega kiriku taastamine võtab,» lausus Aupetit.

Esimest korda pärast Prantsuse revolutsiooni (1789–1799) ei toimunud 2019. aasta detsembris Jumalaema kirikus jõulumissat.

Prantsuse president Emmanuel Macron määras kindral Georgelini Jumalaema kiriku taastamistööde eest vastutajaks. Loodetakse, et katedraal saab viie aastaga taas üles ehitatud, kuid on renoveerimiseksperte, kelle arvates võib selleks kuluda kümme ja rohkem aastat.

Georgelin eitas teateid, et ära põlenud puidust katuseosa, mis kandis nimetust «la forêt» (mets), ehitatakse samasugusest puidust taas üles.

«Uurime kõiki võimalusi, kuidas kuulus puitkatus taastada. Tahame kahju-uuringud ja taastamisplaani koostada 2020. aasta jooksul ning alustada renoveerimisega 2021,» jätkas Georgelin.

Tuli lahvatas 850-aastases katedraalis 15. aprillil 2019 õhtusel ajal, hävitades kiiresti haritorni ja tammepuidust katuse, samas kivist osad, kaasa arvatud kaks kellatorni jäid püsti. Uurimine näitas, et kahjutuli võis saada alguse renoveerimistööde käigus tekkinud sädemest.

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni sõnul katab riik renoveerimiskulud, samas on eraannetajad andnud juba 500 miljonit eurot.

Tellingud põlengus kahjustada saanud Pariisi Jumalaema kiriku juures.
Tellingud põlengus kahjustada saanud Pariisi Jumalaema kiriku juures. Foto: Mario FOURMY/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles