PILDID JA VIDEO ⟩ Hukkunud Austraalia tuletõrjuja pisitütar tegi isa matustel liigutava žesti

Inna-Katrin Hein
Copy

Austraalias möllavad alates 2019. aasta oktobrist maastikupõlengud, millele ei ole kuumuse ja kuivuse tõttu suudetud seni piiri panna.

Kustutustöödega tegelevad tuhanded professionaalsed ja vabatahtlikud tuletõrjujad, kellest kümmekond on hukkunud, teatab reuters.com. 

Elu kaotanud tuletõrjujate hulgas oli ka kaks noort isa, kes olid maastikupõlenguid kustutamas vabatahtlikena.

32-aastane Geoffrey Keaton ja 36-aastane Andrew O’Dwyer osalesid kustutustöödel Sydney lõunapoolses eeslinnas, kus nende tuletõrjeauto sõitis teelt välja. Nad mõlemad hukkusid, kolm nende kolleegi said vigastada.

Hukkunud vabatahtlike tuletõrjujate Andrew O'Dwyeri ja Geoffrey Keatoni mälestusmärk Sydneys Horsley Parkis. Mälestuskivil on nende kaitsekiivrid
Hukkunud vabatahtlike tuletõrjujate Andrew O'Dwyeri ja Geoffrey Keatoni mälestusmärk Sydneys Horsley Parkis. Mälestuskivil on nende kaitsekiivrid Foto: STRINGER/REUTERS

O’Dwyer maeti 7. jaanuaril New South Walesis Sydneys, kus oli kohal ka ta tütar Charlotte, kes jäi kõigile silma sellega, et pani oma isa tuletõrjekiivri pähe.

Ta tegi seda ajal, kui toimus matusetseremoonia ning täiskavanud olid tõsiste ja kurbade nägudega, kuid lapse tegevus tõi neist nii mõnelegi naeratuse näole.

Vabatahtliku tuletõrjuja Andrew O'Dwyeri tütar Charlotte O'Dwyer pani matusel isa kaitsekiivri pähe
Vabatahtliku tuletõrjuja Andrew O'Dwyeri tütar Charlotte O'Dwyer pani matusel isa kaitsekiivri pähe Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Vabatahtlik tuletõrjuja O’Dwyer saadeti ära austusavaldustega ning tema vaprusmedal anti ta pooleteise aastasele tütrele Charlotte'ile.

Matusel pidas kõne O’Dwyeri ülemus Darren Nation, kelle sõnul oli O’Dwyer ihu ja hingega tuletõrjuja, kes oli valmis ohverdama elu, kui olukord oleks seda nõudnud. 

Charlotte O'Dwyer oma isa, vabatahtliku tuletõrjuja Andrew O'Dwyeri matusel
Charlotte O'Dwyer oma isa, vabatahtliku tuletõrjuja Andrew O'Dwyeri matusel Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Nii juhtuski, et ta kaotas teisi aidates elu.  

Teise õnnestuse hukkunud vabatahtliku tuletõrjuja Geoffrey Keatoni matused toimusid möödunud nädalal New South Walesis Buxtonis. Seal oli kohal Keatoni väike poeg, kes on sama vana kui O’Dwyeri rütar. Keatoni poeg sai isa vaprusmedali.

Vabatahtlik tuletõrjuja Geoffrey Keaton koos pojaga
Vabatahtlik tuletõrjuja Geoffrey Keaton koos pojaga Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Põlengud on New South Walesis, Victorias, Queenslandis ja Lõuna-Austraalias.

New South Walesis on 7. jaanuari seisuga 130 maastikupõlengut, millest 50 ei olnud tuletõrjujate kontrolli all. Neid on kustutamas üle 2600 tuletõrjuja.

Victoria osariigis on umbes kümme ning Queenslandis ja Lõuna-Austraalias paarkümmend maastikupõlengut.  

Maastikupõlegute eksperdid andsid hoiatuse, et Victoria ja New South Walesi kaks põlengut võivad paisuda kiiresti liikuvateks kontrollimatuteks suurpõlenguteks, mis neelavad oma teel kõik.

Kuigi möödunud nädalalõpul sadas osades põlengupaikades vihma, oli seda siiski liiga vähe, et kõik põlengud kustuksid.

Austraalia maastikupõlengutes on tuleroaks langenud 6 miljoni hektari suurune ala, mis on peaagu sama suur kui Iirimaa.

Möödunud sügisel alanud põlengutes on seni hukkunud 25 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles