Sotsiaalmeedia sahiseb: Trump nägi Iraani-teemalisel pressikonverentsil välja nagu da Vinci freskolt «Püha õhtusöömaaeg»

Inna-Katrin Hein
Copy
Donald Trump sisenemas 8. jaanuaril Valges Majas pressikonverentsiruumi
Donald Trump sisenemas 8. jaanuaril Valges Majas pressikonverentsiruumi Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump pidas 8. jaanuaril Valges Majas pressikonverentsi, milles rääkis Iraani raketirünnakust Iraagis asuvatesse liitlaste sõjaväebaasidesse, kus on ka USA sõdurid.

Sotsiaalmeedias kommenteeriti Trumpi pressikonverentsi, et see meenutas Itaalia renessansikunstniku Leonardo da Vinci loodud kuulsat freskot «Püha õhtusöömaaeg».

Sellel freskol on Jeesuse ja ta jüngrite taga näha ust ja aknaid, millest langeb pühalikku valgust.

Leonardo da Vinci «Püha õhtusöömaaeg»
Leonardo da Vinci «Püha õhtusöömaaeg» Foto: akg-images / Pietro Baguzzi/Scanpix

Kommenteerijate sõnul sisenes Trump uksest, millest langev valgus meenutas «Püha õhtusöömaaja» freskol nähtavat, luues draamat.

Donald Trump sisenemas 8. jaanuaril Valges Majas pressikonverentsiruumi.
Donald Trump sisenemas 8. jaanuaril Valges Majas pressikonverentsiruumi. Foto: Sipa /SCANPIX

Kommenteerijate sõnul ei jäänud Trump maali-Jeesusele alla, kuna ka temal olid oma jüngrid kohal.

Trumpi kõnepuldi juures seisid USA kaitseväe juhid, välisminister Mike Pompeo, kaitseminister Mark Esper ja asepresident Mike Pence.

Donald Trump kõnelemas Iraani-teemalisel pressikonverentsil.
Donald Trump kõnelemas Iraani-teemalisel pressikonverentsil. Foto: Sipa /SCANPIX

Sotsiaalmeedias kirjutati irooniliselt, et Trumpi sisenemist pressikonverentsile saatis jumalik valgus.

Oli ka neid, kelle arvates oli Trumpi sisenemine meelega dramaatiline, olles samas lavastatud. «Miks selline dramaatiline sisenemine pressikonverentsile? Tundus, et see oli nagu stseen mõnest tõsielusarjast ja see häbistas USAd,» oli üks kommentaar.

Susan Becrafti nimeline naine küsis, mitu korda Trump sellist võimukat sisenemist harjutas, et taga olev valgus oleks selline, mis jätaks dramaatilise mulje. «Kas see oli Trumpi tõlgendus Jeesusest, viimasest õhtusöömaajast ja ülestõusmisest?» küsis ameeriklanna.

Sotsiaalmeedias arutatakse ka selle üle, kas Trumpi pressikonverentsi hilinemine oli tahtlik.

«Trump on näitleja ja teeb draamat. Ta sisenes ja astus poodiumile nagu Jeesus, ümbritsetuna jumalikust valgusest ja tema ümber olid ta jüngrid. Umbes nii nagu Leonardo da Vinci «Pühas õhtusöömaajas»,» kirjutas Joe Cirincione oma tviidis.

Donald Trump sisenemas 8. jaanuaril Valges Majas pressikonverentsiruumi.
Donald Trump sisenemas 8. jaanuaril Valges Majas pressikonverentsiruumi. Foto: Sipa /SCANPIX

Iraan lasi ballistilisi rakette 8. jaanuari varahommikul Iraagis asuva kahe liitlasüksuste baasi pihta, millest üks on Erbilis ja teine Ain al-Asadis. Neis on ka USA sõdurite kontingent.

Trump teatas pressikonverentsil, et USA ei ründa Iraani, kuid rõhutas, et Iraani revolutsioonikaardi eliitüksuse Quds juhi Qassem Soleimani tapmine oli õigustatud, kuna tegemist oli USA jaoks ohtliku terroristijuhiga.

Ta lisas, et NATO peaks Lähis-Idas julgeoleku tagamiseks rohkem ära tegema.

«Püha õhtusöömaaeg» on Leonardo da Vinci üks kuulsamaid maale, mis valmis 1495–1498. Fresko mõõtmed on 420 x 880 sentimeetrit ja see on maalitud Milano Santa Maria delle Grazie kiriku söögisaali seinale. Maalil on kujutatud hetke, mil Jeesus avaldab, et üks apostlitest reedab ta. Apostlite erinevad reaktsioonid on väga detailselt edasi antud – emotsioonid varieeruvad vihast ehmumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles