SAATUSLIK HETK ⟩ Kas see video tõestab, et Ukraina lennuk sai Teheranis raketitabamuse? (2)

Elu24
Copy
Pääste- ja koristustööd lennuki allakukkumise kohas Teheranis.
Pääste- ja koristustööd lennuki allakukkumise kohas Teheranis. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Iraani pealinnas tehtud videole on jäänud hetk, kui rakett tabas kolmapäeval Ukraina reisilennukit. Arvatakse, et õhutõrjeraketid saadeti välja kogemata.

Algul Lähis-Idas populaarses sõnumirakenduses Telegram jagatud video näitab eeldatavasti hetke, kui Ukraina reisilennukit Boeing 737-800 tabab Iraani enda õhutõrjerakett.

Viimane klipp jõudis avalikkuse ette Iraani aktivisti Nariman Gharibi Twitteri kaudu. Esimesena kinnitas selle autentsust suurematest väljaannetest New York Times.

Videol on näha taevas liikuvat valgustäppi - õhutõrjeraketti - mis ühel hetkel plahvatab heleda sähvakuga. Plahvatusest ligub vastassuunas välja teine valgustäpp, eeldatavasti vigastatud ja põlev lennuk. Vaata videot allpool!

Sõjaväeluure kinnitab

Iraani süüd on kinnitanud ka Iraagi ja USA sõjaväeluure. Nende sõnul registreerisid radarid momendi, kui lennutati välja kaks õhutõrjeraketti ning seejärel suurema plahvatuse - lennuki tabamise hetke. Arvatakse, et tegemist oli Iraani Tor-tüüpi raketisüsteemiga, NATO tähisega SA-15.

Seda on kinnitanud ka erinevad välisriikide valitsused, teiste seas Kanada ja Ühendkuningriigi peaministrid Justin Trudeau ning Boris Johnson. Põhjuseks peetakse lihtsat inimlikku eksimust. Iraan on väited oma osalusest ümber lükanud.

Õnnetus toimus 8. jaanuaril veidi pärast Iraani kättemaksurünnakut USA baaside vastu Iraagis. Lennu PS752 allakukkumine vahetult pärast õhkutõusu Teherani lennuväljalt lõppes 176 inimese surmaga. Pooled ohvritest olid iraanlased ning paljud teiste riikide kodanikest samuti Iraani päritolu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles