Iisraeli firma väitel pakuti neile Dresdeni lossi muuseumist varastatud juveele

Inna-Katrin Hein
Copy
Üks hinnalistest ehetest, mis viidi Saksa Dresdeni lossi Rohelisest võlvist
Üks hinnalistest ehetest, mis viidi Saksa Dresdeni lossi Rohelisest võlvist Foto: Polizeidirektion Dresden/via REUTERS/Scanpix

Kaks kuud pärast Saksamaa Saksimaa liidumaa Dresdeni muuseumis toime pandud juveeliröövi väidab Iisraeli Tel Avivi turvafirma, et neile pakuti müüa Saksamaal otsitavaid juveele.

Saksa politsei teatel ei saa nad seda kinnitada ega ümber lükata, edastab dw.com.

Vargad murdsid Dresdeni lossis asuvasse Rohelisse võlvi 25. novembril 2019 ja viisid kaasa hulga väärtuslikke ajaloolisi juveele ja ehteid.

Dresdeni lossi Rohelise võlvi muuseumi üks ruumidest
Dresdeni lossi Rohelise võlvi muuseumi üks ruumidest Foto: Sebastian Kahnert/AFP/Scanpix

Iisraeli turvafirma CGI Group teatas möödunud nädalal, et nendega kontakteerusid isikud, kelle väitel on nende käes kaks Saksa muuseumist viidud kallist eset. Nad lisasid, et nad küsivad nende eest 9 miljonit eurot ja tahavad seda saada bitcoin'ides.

«Meile öeldi, et need kaks eset on Dresdeni valge teemant ja Poola Valge kotka orden, millel on hinnalised vääriskivid,» sõnas CGI Groupi tegevjuht Zvika Nave.

Ehe, mille ülemises osas on 49-karaadine Dresdeni valge teemant.
Ehe, mille ülemises osas on 49-karaadine Dresdeni valge teemant. Foto: JUERGEN KARPINSKI/AFP/Scanpix

«Anname meile teadaoleva info varastatud juveelide kohta edasi Dresdeni prokuröridele,» lisas Nave.

Saksa prokuröride ja politsei teatel said nad vastava info, kuid juveelide müügipakkumise kohta ei ole piisavalt tõendusmaterjali.

«Meil puudub info, et müügiks pakutud juveelid on varastatud Dresdeni lossi Rohelisest võlvist,» sõnasid prokurörid.

CGS Groupi teatel palkas Dresdeni muuseum nad kadunud juveele otsima ja varguspaika valvama.

Saksa politsei pärast juveeliröövi valvamas Dresdeni lossi ümbrust
Saksa politsei pärast juveeliröövi valvamas Dresdeni lossi ümbrust Foto: Robert Michael/AFP/Scanpix

Dresdeni prokuröride teatel ei vasta Iisraeli turvafirma edastatud info tõele.

Saksimaa liidumaa kunstikollektsioonide juhi Stephan Adami sõnul ei ole Iisraeli firma nendega kontakti võtnud ning neil puudub informatsioon, et sellele välisfirmale oleks Dresdeni Rohelisest võlvist varastatud juveele müügiks pakutud.

Saksa politsei otsib seni, kes viis möödunud aasta novembris Dresdenist suure hulga hinnalisi juveele ja ehteid, mille väärtus ulatub miljonitesse eurodesse.

Saksa võimud panid varastatud aarete jälile ja varaste tabamiseni viiva vihje eest välja 500 000 eurot.

Uurijad on seni saanud nii Saksamaalt kui välismaalt 1200 vihjet, kuid need ei ole seni aidanud vargusjuhtumit lahendada.

Möödunud aasta 25. novembri varahommikul lõhkusid kaks varast Dresdeni lossi Rohelise võlvi muuseumi akna ja sisenesid selle kaudu muuseumisse.

Saksa politsei 25. novembril 2019 Dresdeni lossi Rohelise võlvi juures, millest viidi hinnalisi ehteid ja vääriskive.
Saksa politsei 25. novembril 2019 Dresdeni lossi Rohelise võlvi juures, millest viidi hinnalisi ehteid ja vääriskive. Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS/Scanpix

Vargad jäid turvakaamera videole, mille kohaselt lõhkusid kurjategijad kaasas olnud haamri ja kirvega vitriinid ja pistsid umbes 100 juveeli ja ehet kotti.

Nad põgenesid valge autoga, neid ei ole seni tabatud.

Dresden (sorbi keeles Drježdźany) on linn Saksamaal, Saksimaa liidumaa pealinn. Pindalalt on Dresden oma 328,3 ruutkilomeetriga Saksamaa suuruselt neljas linn pärast Berliini, Hamburgi ja Kölni.

Linn sai alguse slaavlaste kalurikülast. 18. sajandil kujunes Dresden Euroopa kultuuri-, poliitika- ja majanduskeskuseks.

Paar kuud enne Teise maailmasõja lõppu hävitati linn ameeriklaste ja brittide õhurünnakutes täielikult, kuid ehitati taas üles. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles