VIDEO ⟩ Filipiinide Taali vulkaani purse on näha ka kosmoses

Inna-Katrin Hein
Copy
Filipiinidel hakkas Taali vulkaan purskama
Filipiinidel hakkas Taali vulkaan purskama Foto: TED ALJIBE/AFP/Scanpix

Filipiinidel hakkas üle 43 aasta purskama Taali vulkaan, mille tõttu tuli vulkaanisaarelt evakueerida tuhandeid inimesi.

12. jaanuaril taas aktiivseks muutunud vulkaani jäädvustas Jaapani Himawari-8 ilmasatelliit, mille andmete ja piltide põhjal tegi USA kosmoseagentuuri NASA Earth Observatory animatsiooni, millel on näha vulkaanist tõsumas suitsusammast, teatab livescience.com.

Jaapani H-IIA rakett 7. oktoobril 2014 Kyoto kosmodroomilt startimas, et viia Himawari-8 ilmasatelliit orbiidile
Jaapani H-IIA rakett 7. oktoobril 2014 Kyoto kosmodroomilt startimas, et viia Himawari-8 ilmasatelliit orbiidile Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

USA Smithsonian Institution Global Volcanism programmi andmetel oli Taali vulkaan väga aktiivne 1965.–1977. aastani.

2006, 2008, 2010 ja 2011 tabasid vulkaanipiirkonda maavärinad ja teadlased märkasid hüdrotermaalset aktiivsust, mille puhul tuleb pinnale ülikuuma vedelikku. Need protsessid andsid märku, et tegemist on aktiivse vulkaaniga, mis on uinuvas olekus.

Filipiinide vulkanoloogia ja seismoloogia instituudi teatel andis Taal endast 12. jaanuaril märku purskega, mille suitsusammas kerkis kuni 14 kilomeetri kõrgusele.

Suitsule järgnes laava, mis purskas nagu purskkaev, kattes vulkaani küljed kuuma vedela ainega.

Vulkaaniohu tõttu oli 13. jaanuariks evakueeritud üle 25 000 inimese ajutistesse majutuspaikadesse, kus on ohutu. Sellel nädalal evakueeritakse igaks juhuks veel inimesi.

Taali vulkaani esst evakueeritud Filipiinide Batangase provintsis Santo Tomases ajutises majutuspaigas.
Taali vulkaani esst evakueeritud Filipiinide Batangase provintsis Santo Tomases ajutises majutuspaigas. Foto: ELOISA LOPEZ/REUTERS/Scanpix

Vulkanoloogid soovitasid evakueerida kõik Taalist 14 kilomeetri raadiuses elavad inimesed, sest lähiajal on oodata väga võimast purset.

ÜRO humanitaarasjade koordinaatori teatel elab Filipiinidel Taali vulkaani ohualal rohkem kui 450 000 inimest.

Vulkaanipurskega paiskub õhku vääveldioksiidi ja tuhaosi, mille tõttu Filipiinide tervisekaitseametnikud soovitasid inimestel kanda näomaski või niisket riiet nina ja suu ees, et vältida ohtlike ainete sissehingamist.

Taali vulkaani purske osakeste tõttu näomaske kandvad filipiinlased.
Taali vulkaani purske osakeste tõttu näomaske kandvad filipiinlased. Foto: Aaron Favila/AP/Scanpix

Filipiinide seismoloogiline võrgustik tuvastas alates 12. jaanuarist Taali piirkonnas vähemalt 144 maavärinat. Seismoloogide andmetel oli 44 maavärinat nii võimsad, et neid oli tunda.

Taali vulkaan asub saarel ja see omakorda kätkeb endas ohtu, kuna võimas vulkaanipurse võib tekidata järvel tsunami, mis hävitaks saarel asuvad linnad ja külad.

Nii Filipiinide kui ka USA vulkanoloogid hoiatavad, et Taal on jätkuvalt aktiivne ning lähiajal võib veel suuri purskeid ette tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles