SUUR ÜLEVAADE ⟩ Lisaks Harryle ja Meghanile on veel kuningakodade liikmeid, kes on esindusülesannetest loobunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Briti kuninganna Elizabeth II, prints Harry ja hertsoginna Meghan juulis 2018 Londonis noorte äriauhindade sündmusel
Briti kuninganna Elizabeth II, prints Harry ja hertsoginna Meghan juulis 2018 Londonis noorte äriauhindade sündmusel Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

Briti prints Harry ja hertsoginna Meghan teatasid 8. jaanuaril Instagramis, et nad loobuvad Briti kuningliku perekonna esindamisest, tahavad majanduslikult iseseisvuda ja Kanadasse kolida.

Kuninganna Elizabeth II andis neile selleks nõusoleku, kuid samas kutsus pereliikmed kriisinõupidamisele, kuidas ilma Harry ja Meghanita edasi minna.

Prints Harry ja hertsoginna Meghan ei ole ainsad kuningliku pere liikmed, kes on esindusülesannetest loobunud, vaid neid on veel nii Briti kuninglikus peres kui maailma teistes kuninglikes peredes.

Kuningas Edward VIII

Briti kuningas Edward VIII 1936
Briti kuningas Edward VIII 1936 Foto: akg-images/Scanpix

Edward VIII (Edward Albert Christian George Andrew Patrick David Windsor) (23. juuni 1894 – 28. mai 1972) oli Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi, Iirimaa ja Briti ülemeremaade kuningas ning India keiser 20. jaanuarist 1936 kuni 11. detsembrini 1936.

Ta loobus troonist, olles ainus Briti monarh, kes tegi seda vabatahtlikult. Ta oli ka kuningas Edward V (1470 - surmaaeg teadmata) järel kõige lühema valitsemisajaga kuningas. Need kaks kuningat on Ühendkuningriigis ainsad, keda ei kroonitud.

Edward VIII loobust troonist, kuna tahtis abielluda lahutatud ameeriklanna Wallis Simpsoniga. Briti kuningakoda ei kiitnud seda suhet heaks ja Edward VIII valis kuningaks saamise asemel armastatud naise.  Ka Briti üldsus oli selle vastu, et ameeriklannast saaks kuninganna.

Edward jäi pärast troonist loobumist ka printsi tiitlist ilma ja hakkas kandma Windsori hertsogi tiitlit. Edward Windsor ja Wallis Simpson abiellusid 3. juunil 1937 Prantsusmaal Tours’i lähedal Chateau de Cande’is.

Edward ja Wallis Simpson abiellusid 3. juunil 1937 Prantsusmaal Tours'i lähedal Chateau de Cande'is. Nad hakkasid kandma tiitlit Windsori hertsog ja hertsoginna
Edward ja Wallis Simpson abiellusid 3. juunil 1937 Prantsusmaal Tours'i lähedal Chateau de Cande'is. Nad hakkasid kandma tiitlit Windsori hertsog ja hertsoginna Foto: /AP/Scanpix

See samm sillutas teed printsess Elizabethile, kellest sai 1952. aastal pärast oma isa George VI surma kuningannaks.

Leedi Patricia Ramsay

Briti printsess Patricia, kes abiellus 1919 tavakodaniku, mereväeohvitseri Alexander Ramsayga, kes sai hiljem aadlitiitli
Briti printsess Patricia, kes abiellus 1919 tavakodaniku, mereväeohvitseri Alexander Ramsayga, kes sai hiljem aadlitiitli Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Victoria Patricia Helena Elizabeth (17. märts 1886 – 12. jaanuar 1974) oli Briti Connaughti hertsogi Arthuri tütar ja kuninganna Victoria lapselaps. Ta abiellus 1919 tavakodaniku, Briti kuningliku mereväe ohvitseri, hilisema admirali Alexander Robert Mauley Ramsayga, kes sai ka aadlitiitli ja võis nime ette panna söör.

Briti printsess Patrocia ja mereväeohvitser Alexander Ramsay oma pulmafotol 1919
Briti printsess Patrocia ja mereväeohvitser Alexander Ramsay oma pulmafotol 1919 Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Patricia loobus kuningliku perekonna esindamisest, Suurbritannia ja Iirimaa printsessi ning kuningliku kõrguse tiitlist, elades oma elu kui leedi Patricia Ramsey.

Enne abielu oli ta kuningliku pere väga populaarne liige, eelkõige Kanadas, kus ta käis mitu korda. 1917 anti Kanadas välja tema näopildiga 1-dollariline rahatäht.

Leedi Patricia suri 12. jaanuaril 1974 Surreys Windleshamis oma kodus, olles 87-aastane.

Sayako Kuroda

Jaapani keisrikoja printsess Sayako loobus tiitlitest ja lahkus keiserlikust perekonnast pärast tavakodanikust linnaplaneerija Yoshiki Kurodaga abiellumist 2005.

Ta oli teine Jaapani keisrikoja liige, kes kaotas printsessi tiitli. Esimene oli 1983. aastal Masako Sen, kes samuti abiellus tavakodanikuga.

Ornitoloogi haridusega Sayako tegutseb ka Ise pühamu preestrinnana. See tempel on pühendatud jumalanna Amaterasule.

Kuigi Sayako on tavakodanik, kutsutakse teda vahel siiski keiserliku perekonna sündmustele.

50-aastane Sayako on endise keisri Akihito ja keisrinna Michiko tütar.

Prints Johan Friso

Madalmaade kuninga Willem-Alaxenderi noorem vend prints Johan Friso loobus troonipärimisõigusest ja tiitlitest, kui ta 2004 abiellus hollandlanna Mabel Wisse Smitiga.

Enne printsiga abiellumist oli sel naisel suhe Hollandi narkoparuni Klaas Bruinsmaga.

Prints Friso suhe Mabel Wisse Smitiga tekitas Madalmaade kuningakojas skandaali ja peaminister Jan Peter Balkenende teatas, et valitsus ei anna printsi abiellumiseks luba.

Prints siiski sai lõpuks selle loa ning temale ja ta naisele jäeti Orange-Nassau printsi ja printsessi tiitel.

Madalmaade prints Johan Friso ja ta naine Mabel Wisse Smit oma pulmapäeval 24. aprillil 2004
Madalmaade prints Johan Friso ja ta naine Mabel Wisse Smit oma pulmapäeval 24. aprillil 2004 Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Prints Friso sattus 2012. aastal Austrias Lechis mäesuusatades õnnetusse ja langes koomasse.

Pärast mitu kuud kestnud ravi haiglas viidi prints Haagis asuvasse Huis ten Bosch lossi, kus ta suri 12. augustil 2013.

Ayako Moriya

Jaapani printsess Ayako abiellus 29. oktoobril 2018 tavakodaniku Kei Moriyaga
Jaapani printsess Ayako abiellus 29. oktoobril 2018 tavakodaniku Kei Moriyaga Foto: 131230+0900/AP/Scanpix

Jaapani prints Norihito tütar, printsess Ayako loobus keiserlikest tiitlitest ja privileegidest, kui ta 2018 abiellus ärimees Kei Moriyaga.

Jaapani valitsus maksis talle keiserlikust perekonnast lahkumise tõttu ühekordset toetust üle 100 miljoni Jaapani jeeni (üle 800 000 euro).

Ayako sõnas oma pulmapäeval 29. oktoobril 2018 ajakirjanikele, et ta hea meelega jätab esindusülesanded seljataha ja elab tavakodanikuna.

Lennart Bernadotte

Rootsi kuninga Gustav V lapselaps, prints Gustaf Lennart Nicolaus Paul, kes kandis ka tiitlit Smålandi hertsog, oli Rootsi kuninglikus peres esimene, kes loobus troonipärimisõigusest ja tiitlitest.

Rootsi troonipärimisseaduse kohaselt ei jää kunigliku pere liikmele, kes abiellub tavakodanikga, tiitlid alles. Prints abiellus 1932 kaasmaalanna Karin Nissvandtiga ja temast sai tavakodanik Lennart Bernadotte.

Rootsi kuninga Gustav V lapselaps, prints Lennart koos oma kihlatu Karin Nissvandtiga 1931. aastal
Rootsi kuninga Gustav V lapselaps, prints Lennart koos oma kihlatu Karin Nissvandtiga 1931. aastal Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Rootsi kuninglik Bernadotte’ide suguvõsa andis talle Saksamaal Constance’i järvel asuva Mainau saare, kuhu ta rajas botaanikaaia, mis nüüd on maailmakuulus. Prints oli ka tuntud režissöör ja fotograaf.

Lennart Bernadotte ja Karin Nissvandt lahutasid 1971 ning mees abiellus 1972 Sonja Haunziga. Tal on kahest abielust üheksa last, kellel kõigil on kas krahvi või krahvinna tiitel.

Rootsi kuningliku pere endine liige suri 21. detsembril 2004 Mainau saarel, olles 95-aastane.

Printsess Rajakanya 

Tai kuninga Bhumibol Adulyadej ja kuninganna Sirikiti vanim laps, printsess Rajakanya loobus kuninglikust tiitlist 1972, kui abiellus ameeriklasest ärimehe Peter Ladd Jenseniga.

Nende abielu lõppes 1998. aastal lahutusega ning Rajakanya pöördus USAst kodumaale Taisse tagasi.

Kuigi ta ei saanud oma algseid tiitleid tagasi, anti talle uus tiitel regent-kuninganna tütar ja teda peetakse Tai kuningliku pere liikmeks.

Tai endine printsess Rajakanya
Tai endine printsess Rajakanya Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/Scanpix

Ta töötab nagu tavakodanik, olles näitleja ja jutusaadete juht ning narootikumide tarbimise vastase kampaania eestvedaja.

2019 nimetas Tai Raksa Chart partei ta oma peaministrikandidaadiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles