Pildid ja video: Hispaanias anti löök inimkaubitsejatele, kes teenisid marokolaste pealt miljoneid

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Europoli ja Hispaania politsei koostöös vahistati hulga kuritegelike grupeeringute liikmeid.
Europoli ja Hispaania politsei koostöös vahistati hulga kuritegelike grupeeringute liikmeid. Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

Hispaanias vahistati mitme erineva suuroperatsiooni käigus ligi 80 inimest, kes muuhulgas aitasid Maroko kodanikel Euroopas fiktiivseid kooselusid sõlmida.

Hispaania politsei vahistas hiljuti 47 inimkaubandusega seotud kurjategijat, kes kasutasid Marokost pärit sisserändajate Euroopasse smugeldamiseks Ühendkuningriigi lühiajalisi viisasid, vahendas Mail Online Europoli.

Politsei väitel teenis jõuk oma kuritegudega umbes miljon eurot, kasseerides igalt Põhja-Aafrikast tulnud inimeselt sisse kuni 8000 eurot.

47 inimese vahistamised toimusid Hispaania politsei ja Gibraltaril tegutseva Briti kuningliku politsei juhitud ühisoperatsiooni käigus, mida koordineeris Europol.

Gibraltari poolsaare põhjaosas asuvas, kuid juba Hispaaniale kuuluvas La Linea linnas toimunud vahistamiste käigus konfiskeeriti ka 19 000 eurot sularaha, 12 mobiiltelefoni ja viis sõidukit.

Hispaanias konfiskeeriti kurjategijatelt, kes aitasid Marokost pärit põgenikke Euroopasse, ka hulga sularaha.
Hispaanias konfiskeeriti kurjategijatelt, kes aitasid Marokost pärit põgenikke Euroopasse, ka hulga sularaha. Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

Politsei teatel algas uurimine juba 2018. aasta novembris pärast seda, kui neile jäi silma, et järjest enam marokolasi hakkas lühiajaliste Ühendkuningriigi viisadega Tangerist Gibraltarile tulema. Gibraltar on Suurbritannia meretagune ala Gibraltari väina põhjarannikul.

Need viisad ei kehti aga Schengeni ala riikidesse sisenemiseks ega nende transiidiks, mis tähendab, et neid ei saanud kasutada Hispaaniasse sisenemiseks. 

Gibraltari kaudu marokolasi Euroopasse aidanud kurjategijad vahistati.
Gibraltari kaudu marokolasi Euroopasse aidanud kurjategijad vahistati. Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

Hispaania riikliku politsei pressiesindaja sõnul aidasid kurjategijad sisserändajatel Marokos valeandmete abil viisataotlused koostada. Kui immigrandid olid viisad kätte saanud, osteti neile lennukipiletid ja broneeriti hotell Gibraltaril.

Sealt edasi aitasid smugeldajad immigrantidel ebaseaduslikult Hispaania piiri ületada. Selleks sõidutati nad Gibraltari numbrimärkidega toonitud klaasidega autodes ja väikekaubikutes Hispaaniasse. 

Enamasti sõideti öösiti ja pärast piiri ületamist, kui immigrandid olid jõudnud La Linea linna, said nad ööbida kas kohalikes hostelites või grupeeringu ninameeste kodus. 

Järgmisel päeval saadeti põgenikud bussiga mõnda teise Hispaania maakonda või teise Euroopa riiki.

Väidetavalt osales suuroperatsioonis umbes 200 politseinikku. Ametnike sõnul mõjutas jõugu tegevus 18 Hispaania provintsi ja viit Euroopa riiki.

Fiktiivsed kooselud aitasid immigrandid Euroopasse

Hispaania politseil oli käsil veel aga teinegi suuroperatsioon, mille käigus vahistati eelmise aasta 10. detsembril koostöös Europoliga organiseeritud kuritegevuse rühmitus, mis tegeles ebaseadusliku sisserände hõlbustamisega, korraldades Hispaanias fiktiivseid partnerlussuhteid, vahendas Europol.

Hispaanias on nimelt võimalik samuti registreerida oma kooselu, ilma, et peaks abielluma. See andis aga kurjategijatele võimaluse kolmandatest riikides sisserändajatele hakata pakkuma teenust, kus neil on võimalik siseneda Euroopa Liitu ja saada siinne elamisluba, ilma, et peaks abielluma. 

Suure politseioperatsiooni käigus otsiti läbi 11 kinnistut ja ettevõtet, vahistati 30 inimest, arestiti mitu luksusautot ning konfiskeeriti 10 000 eurot sularaha ja suur hulk dokumente. 

Hispaanias otsiti seoses fiktiivkooselude sõlmimisega läbi mitmeid majapidamisi ja kontoreid.
Hispaanias otsiti seoses fiktiivkooselude sõlmimisega läbi mitmeid majapidamisi ja kontoreid. Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

Läbiotsimiste käigus leiti ka kindlaid tõendeid ebaseadusliku sisserände ja dokumendipettuste hõlbustamise kohta.

Kurjategijad meelitasid ja värbasid Hispaania naisi astuma seaduslikku partnerlussuhtesse kolmandatest riikidest pärit sisserändajatega, kes soovisid saada siin elamisluba. 

Igal rändajal tuli teenuse eest maksta 8 000–12 000 eurot. Naistele maksti aga teenuse osutamise eest 3000 eurot. 

Selle väga keeruka organiseeritud kuritegeliku rühmituse liikmed olid peamiselt Maroko ja Hispaania kodanikud. 

Hispaanias vahistati kuritegeliku grupeeringu liikmed, kes meelitasid naisi astuma fiktiivsesse koosellu Euroopa elamisluba ihkavate marokolastega.
Hispaanias vahistati kuritegeliku grupeeringu liikmed, kes meelitasid naisi astuma fiktiivsesse koosellu Euroopa elamisluba ihkavate marokolastega. Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

Kergelt ei pääsenud aga ka naised, kes nõustusid meestega fiktiivsesse partnerlussuhtesse astuma. Ka kooseludega nõustunud naised on politsei hinnangul kuritegeliku grupeeringu liikmed, sest nendega sõlmiti töölepingud, mis tähendas, et naised said sealt ametlikku tulu ja andis ettevõttele seadusliku võimaluse tegutseda. 

Uurimise käigus selgus ka, et kurjategijad tegelesid rahapesuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles