Uurivate ajakirjanike 700 000 dokumenti: Aafrika rikkaim naine sai oma miljardivaranduse riiki varastades

Inna-Katrin Hein
Copy
Isabel dos Santos 9. jaanuaril Londonis
Isabel dos Santos 9. jaanuaril Londonis Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Aafrika kõige rikkamaks naiseks peetav Isabel dos Santos sattus pärast rohkem kui 700 000 dokumendi avaldamist korruptsiooniskandaali keskele.

Nende dokumentide kohaselt sai 46-aastane dos Santos oma suure varanduse tumedate tehingute ja sellega, et ta on Angola endise presidendi José  Eduardo dos Santose tütar, teatab aljazeera.com.

Angola president José Eduardo dos Santos 31. augustil 2012 parlamendivalimistel hääletamas
Angola president José Eduardo dos Santos 31. augustil 2012 parlamendivalimistel hääletamas Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Scanpix

Luanda Leaks nime kandvate dokumentide kogu andsid uurivate ajakirjanike rahvusvahelisele konsortsiumile (ICIJ) 20 riigis tegutsevad 120 uurivat ajakirjanikku.

Ajakirjanike teatel uurisid nad põhjalikult, kuidas Isabel dos Santos ja ta Kongo Demokraatliku Vabariigi päritolu abikaasa, 47-aastane Sindika Dokolo lääne firmade,  advokaatide, maksukogujate, valitsusliikmete ja varahaldusfirmade abil vara kokku ajasid.

BBC päevapoliitika saade «Panorama» andmetel on dos Santos oma ligi 2 miljardi dollari suuruse varanduse saanud osaliselt töötades riigile kuulunvas naftafirmas Sonangol. Oma positsiooni abil haaras see naine kontrolli Portugali energiaettevõtte Galp üle.

Kui ta Angola riiklikust naftafirmast Sonangoli juhatusest vallandati, jätkas ta selle firma ümber sahkerdamist, tehes seda oma sõbra firma abil.

Lisaks naftatööstusele ulatub ta käsi ka teemandiärisse, telekommunikatsiooni ja maamüüki.

Lõuna-Aafrika organisatsiooni Corruption Watch juhi Andrew Feinsteini sõnul on see avalik saladus, kuidas dos Santos Angolat röövib, kuid mitte keegi ei julge teda takistada.

Isabel dos Santos veebruaris 2018
Isabel dos Santos veebruaris 2018 Foto: MIGUEL RIOPA/AFP7Scanpix

«Iga kord, kui ta on mõne rahvusvahelise klantsajakirja esikaanel või korraldab luksusliku peo Lõuna-Prantsusmaal, teeb ta seda tavaliste angolalaste kulul,» sõnas korruptsiooni vastu võitleva organisatsiooni esindaja Feinstein.

Juba mõnda aega Ühendkuningriigis Londonis elav dos Santos eitab Angloa varade varastamist lisades, et tegemist on tema vastu suunatud poliitilise nõiajahiga.

Naise sõnul ei olnud Angola võimudel õigus külmutada seal tema vara.

Dos Santos alustas enda kaitsmist Twitteris, kus süüdistab uurivaid ajakirjanikke tema kohta valetamises.

«Olen oma varanduse saanud raske töö, hariduse, intelligentsuse, nutikuse ja kannatlikkusega,» teatas angolalanna.

Dos Santos teatas möödunud nädalal, et ta kavatseb 2022. aastal kandideerida Angola presidendivalmisel. Ta on oma intervjuudes juba varem sellest rääkinud.

Isabel dos Santos 9. jaanuaril Londonis
Isabel dos Santos 9. jaanuaril Londonis Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

José Eduardo dos Santos (sündinud 28. augustil 1942 Luandas) oli 1979 - 2017 Angola  president. 

José Eduardo dos Santos on olnud kolm korda abielus ja neist abieludest on sündinud kuus last. Isabel dos Santos on tütar ta esimeset abielust.

Angola on riik Aafrika edelaosas Atlandi ookeani kaldal. 

Angola esimesteks asukateks olid khoisani hõimud, kelle bantu keeli rääkivad hõimud kõrbealadele tõrjusid. 1483 hakkasid portugallased Angola rannikule rajama tugiposte. 19. sajandil algas Angola ala süstemaatiline allutamine Portugali võimule, mis jõudis lõpule 1920. aastateks. 1975. aastani oli Angola Portugali asumaa. 

Angola numbrites: rahvaarv 29 miljonit, 27 aastat, 1974 – 2002 kestis seal kodusõda ja riik vaesus, 30 protseti rahvast elab vaesuses, kuid samas on see riik Aafrikas suuruselt teine nafta- ja teemanditootja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles