VIDEO ⟩ Teise maailmasõja ajal võrgutasid ja tapsid Hollandi tüdrukud natse (6)

Inna-Katrin Hein
Copy
Adolf Hitler tervitamas 1. septembril 1939 Poolasse sisenenud Saksa vägesid
Adolf Hitler tervitamas 1. septembril 1939 Poolasse sisenenud Saksa vägesid Foto: Personalities / ©2003 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Teise maailmasõja ajal Hollandi vastupanuliikumisse kuulunud teismelised tüdrukud võrgutasid ja tapsid natsisõdureid.

Kolm neist tüdrukutest olid Hannie Schaft ning õed Truus ja Freddie Oversteegen, kes kasutasid oma kena välimust ja flirti Hollandi baarides, olles samas salatapjad, kirjutab nypost.com.  

Saksamaa okupeeris Hollandi 1940. aasta mais, kui Truus Oversteegen oli 16-aastane ja ta õde Freddie Oversteegen 14-aastane ning neist said vastupanuvõitlejad.  

Truus ja Freddie Oversteegen peitsid natside eest juudilapsi, poliitilisi dissidente ja homoseksuaale oma kodulinnas Haarlemis, mis asub Amsterdamist 20 kilomeetri kaugusel. 

Truus Oversteegen  nägi ühel päeval, kuidas nats tappis juudiimiku, visates teda mitu korda vastu telliskiviseina. Lapse isa ja õde pidid seda pealt vaatama.

Ta haaras relva ja lasi imiku tapnud natsi maha.

«Hollandi vastupanuliikumises ei olnud minu ülesandeks tappa natse, kuid ma ei kahetse, et seda tegin. Natsid olid Hollandis nagu vähkkasvaja, mis tuli välja lõigata,» ütles hollandlanna hiljem.

Nende kaaslane Hannie Schaft oli Hollandi okupeerimise ajal 20-aastane. Tal olid punased juuksed, tedretähnid ja väga valge nahk, jäädes natsidele oma välimusega silma. Schaft flirtis natsisõdurite ja -ohvitseridega eesmärgil nad tappa. 

Kolme noore naise ülesannete hulka kuulus ka Hollandi dokumentide varastamine, et nende abil saaks juutide elusid päästa, kuid need tüdrukud arvasid, et natsisõdurite tapmine on rohkem nende rida.

Nad panid baari minnes selga oma parimad riided, meiksid end ja rääkisid sõduritega saksa keeles.  

Oli kordi, mil nad teesklesid joobnut, mille tõttu natsisõdurid arvasid, et need tüdrukud on seksimiseks kerge saak. Tegelikult viisid tüdrukud need mehed metsa, kus ootasid vastupanuliikumise mehed, kes natsid tapsid. Oli ka kordi, mil need tüdrukud ise oma kaaslase maha lasid.

Lisaks natsidele olid nende sihtmärkideks ka natsidega koostööle läinud hollandlased.

Nende kolme naise elust ja tegevusest kirjutas Hollandi ajakirjanik Sophie Poldermans raamatu «Natside võrgutamine ja tapmine: Hannie, Truus ja Freddie, kes olid Teise maailmasõja ajal Hollandi kangelannad».

«Need kolm naist ei näinud end kangelannadena. Nad olid veendunud, et iga surnud natsiga saabub Hollandi vabastamispäev lähemale. Nad ei kahetsenud sõja ajal toime pandud tapmisi,» teatas raamatu autor.

Poldermansi sõnul oskasid Hannie, Truus ja Freddie relvi kasutada ning neist said eksperdid, kes oskasid tulistada nii lähedal olnud vastast kui jalgrattal sõitnud natsi. 

«Need naised olid tapjad, kes üritasid säilitada oma inimlikkust. Nad tulistasid oma sihtmärki alati selga, et inimese ei saaks aru, et ta kohe sureb. Nad ei avaldanud kunagi, kui palju natse nad tapsid,» sõnas Poldermans.

Poldermansi sõnul tundis ta õdesid Truus ja Freddie Oversteegenit 20 aastat, enne kui ta raamatu kirjutas.

Hollandlanna sõnul toimus ta esmakohtumine nendega, kui ta oli 16-aastane koolitüdruk ja kirjutas ajalooprojekti Hannie Schaftist, keda peetakse Hollandis Teise maailmasõja üheks kangelaseks.

Ta intervjueeris Oversteegeneid, et saada rohkem infot selle kohta, mida nad Teise maailmasõja ajal tegid ja läbi elasid. Ka sellist infot, mida nad ei olnud oma perekondadele rääkinud.

Poldermans sai teada, et pärast sõda kannatasid õed Oversteegenid posttraumaatilise stressi, õudusunenägude ja ühiskondliku halvakspanu käes.

«Pärast Teise maailmasõda ei tahtnud Hollandi võimud õdedest midagi kuulda, sest sõja ajal tegid nad koostööd kommunistidega. 1950. aastatel kardeti Hollandis nii kommuniste kui Nõukogude Liitu. Nad said oma sõjaliste teenete eest pensioni alles 1960. aastatel,» teatas raamatukirjutaja.

Poldermansi sõnul tunnistasid kaks õde talle, et inimeste tapmine jätab hinge jälje ja see ei kao kuni elu lõpuni.

Kaks õde asutasid oma kaaslas Hannie Schafti mälestuseks fondi, mille tegevust nad tutvustasid ka Poldermansile.

Schaft ja Oversteegenid ei võrgutanud ainult natse, vaid saboteerisid ka natside kaitserajatisi, relvalaadungeid, laohooneid ja sõidukeid. 

Kuid need kolm naist keeldusid ülesannet täitmast, kui said käsu röövida sakslase, okupeeritud Hollandi riigikomissari Arthur Seyss-Inquarti kolm last.

Arthur Seyss-Inquart
Arthur Seyss-Inquart Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/WEIMA/Scanpix

«Vastupanuliikumise liikmed ei tapa lapsi, vaid natse, kes saadavad okupeeritud Hollandis korda julmusi,» teatasid kolm naist oma juhtidele. 

Natsid said jälile, kelle käe läbi osa nende sõdureid on elu kaotanud ja nad asusid nii  Hannie Schafti kui Truus ja Freddie Oversteegenit otsima.

Natsi-Saksamaa liider Adolf Hitler andis isiklikult Schafti tapmiskäsu, kuna Schafti peeti kolmest noorest hollandlannast kõige ohtlikumaks. Natsid õdeseid Oversteegeneid ei tabanud. 

Kui Schaft sai teada, et natsid on ta jälil, värvis ta oma juuksed mustaks ja peitis end.

Natsid arreteerisid ta vanemad lootes, et tütar annab alla, kuid nad eksisid. Vanemaid küsitleti ja saadi aru, et nad ei tea tütre asukohta ja nad vabastati.

Natsisõdurid tabasid Hannie Schafti 1945. aasta märtsis juhuslikult dokumentide kontrolli käigus ja ta pandi Amsterdami vanglasse, kus teda piinati. Ta oli üksikvangistuses, kongi uksel silt «mõrvar».

Natsid lasid Schafti maha 17. aprillil 1945, vaid 18 päeva enne Hollandi vabastamist natsiokupatsiooist.

Pärast Teist maailmasõda andis liitlasvägede komandör Dwight Eisenhower Schaftile postuumselt vabadusmedali.

Truus Oversteegen sai juudiorganisatsioonilt juutide kaitsmise eest medali ja Freddie Oversteegen sai oma Teise maailmasõja tegevuse eest Hollandi valitsuselt 2014 medali.

Truus Oversteegen suri 2016. aastal, olles 92-aastane ja Freddie Oversteegen suri kaks aastat hiljem, olles sama vana.

Truus ja Freddie Oversteegeni sõnul lasi Hannie Schafti hukkama pidanud sõdur mööda ja naine jäi ellu. Schaft oli öelnud, et see natsisõdur on kobakäpp, kes ei oska lasta.

Siis saadeti teine sõdur kes oli tapne ja lasi Schafti maha.

Hollandis mälestatakse seni neid kolme naist, kes oma noorusest hoolimata andsid suure panuse natside vastasesse võitlusse.

Saksa väed liikumas 1941 okupeeritud aladel
Saksa väed liikumas 1941 okupeeritud aladel Foto: War / ©2004 TopFoto/Scanpix
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles