Video: Hiinas kukuvad viirusesse nakatunud inimesed tänavatel kokku

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Wuhani linnas tuleb kiirabitöötajatel pidevalt haigusnähtudega inimesi transportida.
Wuhani linnas tuleb kiirabitöötajatel pidevalt haigusnähtudega inimesi transportida. Foto: AFP / Scanpix

Hiinas on koroonaviirusesse surnud juba 80 inimest. Haiglad on inimestest ummistunud ja paljud viirusesse nakatunud kukuvad lausa tänavatel kokku. 

Wuhani linn Hiinas, kust viirus alguse sai, on küll suletud, kuid järjest ilmub sotsiaalmeediasse uusi videoid sellest, kuidas inimesed kukuvad tänavatel kokku ja parameedikud neid haiglatesse viivad, vahendas Lad Bible.

Mõni aeg tagasi hakkasid levima ka videod, kus paanikas Wuhani elanikud varusid toitu ja muid esmatarbekaupu.

Ühes videos on näha, kuidas meedikud üritavad maas lamavat meest aidata.

Teistes videotes on näha aga inimestest pungil haiglaid, sest sajad inimesed soovivad teha viirusetesti.

Ida-Hiinas Zhejiangis on üks noormees jaganud tasuta 30 000 näomaski, et aidata ohjeldada kogu riigis levivat koroonaviirust.

Ametnike sõnul ehitatakse linna servas asuva puhkekompleksi juurde kuue päevaga uhiuus 1000-kohaline haigla, vahendas Changjiang Daily.

Uudisteväljaande väitel peaks haigla lahendama olemasolevate meditsiiniliste ressursside puudust. 

Hubei provintsis on hukkunute arv on tõusnud 56lt 76le, mujal on surnud neli inimest.

Wuhan on suletud ja mitmed teisedki linnad Hiinas on kehtestanud reisikeelu, vahendas BBC. 

Hiinas on kinnitatud haigusjuhtumite arv tõusnud 2744.

461 inimest on kriitiliselt haiged. Samas on 51 inimest terveks ravitud ja haiglast koju lubatud. 

Hiina tervisekomisjoni esimees Ma Xiaowei teatas pühapäeval, et koroonaviiruse peiteaeg võib olla kuni 14 päeva. Haiguse teeb eriti ohtlikuks, et see on nakkav ka siis, kui inimestel ei pruugi veel sümptomeid ilmneda.

Vähemalt 80 inimese elu nõudnud koroonaviirust on avastatud näiteks Tais (kaheksa haigestunut), USAs (5), Austraalias (5), Singapuris (4), Taiwanis (4), Malaisias (4), Lõuna-Koreas (4), Prantsusmaal (3), Jaapanis (3), Vietnamis (2), Nepalis (1) ja Kanadas (1). 

Mõni päev tagasi pöördusid Põhja-Soomes Ivalos kaks Hiinast tulnud turisti koroonaviirusele sarnaste haigusnähtudega linna meditsiinikeskusesse, vahendas Yle.

Soomes Ivalos on haigla sissepääsu juurde pandud maskid ja desinfitseerimisvahendid.
Soomes Ivalos on haigla sissepääsu juurde pandud maskid ja desinfitseerimisvahendid. Foto: Lehtikuva / Scanpix

Ka Portugalis pöördus eelmise nädala lõpus üks Hiina päritolu mees samalaadsete sümptomitega haiglasse, kuid tema puhul selgus pärast testide tegemist, et ta ei ole viirusesse nakatunud. 

Kuigi Wutani linn on lukus ja kedagi linnast välja ei lasta, siis on nii USA kui ka Portugal teatanud, et kaaluvad võimalust saata ise kriisipiirkonda lennukid, et oma kodanikud sealt koju tuua.

Suurbritanniale ei andnud Hiina võimud aga luba seal viibivaid kodanikke koju tuua.

Hiina ametnikud teatasid kõigile riikidele, et oma kodanike kodumaale tagasitoomise lendude peatamist ei tühistata, vahendas The Sun.

Ka Ühendkuningriigis valitseb hirm koroonaviiruse epideemia ees. Sealsed terviseametnikud otsivad meeleheitlikult sadu inimesi, kes võisid viirusega kokku puutuda. Viimase kahe nädala jooksul on Wuhanist Ühendkuningriiki saabunud umbes 2000 inimest. Kuid pühapäevaks oli neist inimestest leitud ja testitud vaid 51. 

The Sun rääkis Hiinas Wuhanis viibiva Birminghami ülikooli lektori dr Yvonne Griffithsiga, kes ütles, et Wuhan on viimastel päevadel täielikult muutunud. 

«Teed on maha jäetud. Supermarketis kannavad kõik maske. Hotellis, kus me viibime, kannavad kõik maski,» rääkis 71-aastane naine ja lisas, et neil puudub igasugune info selle kohta, millal lennujaam uuesti avatakse. 

Wuhani autotööstuses töötav Londonist pärit 36-aastane Simon Gibbons süüdistab aga Hiina võime selles, et olukorra parandamiseks ei võeta midagi ette. Mehe sõnul ei julge Wuhanis lõksus olevad 300 Briti kodanikku isegi toast välja minna.

Washington Post kirjutas hiljuti, et Wuhani raudtee-ettevõte postitas selle kuu alguses sotsiaalmeediasse postituse, kus väideti, et linnast on lahkunud umbes 300 000 inimest. See postitus kustutati aga kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles