Jüri Pihel: «Tujurikkuja» musta huumorit võib pidada suisa tragöödiaks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihel
Jüri Pihel Foto: Liis Treimann

ETV aastavahetuse programmis teleesilinastunud neljas «Tujurikkuja» tekitas meediataifuuni, jõudes järellainena ka Soome lahe põhjakaldale, kus ajaleht Iltalehti on sketši Hiid-Halonenist ja Hiid-Ansipist nimetanud suisa Haloneni rõvedaks pilkamiseks.

Balti Filmi- ja Meediakooli õppejõu ja režissööri Jüri Piheli hinnangul oli aastavahetuse teleprogrammi lipulaevaks konkurentsitult rahvusringhääling ning aastavahetuse-Oscarid võitnuks «Tujurikkuja» nii mitmeski kategoorias.

«Ma arvan, et suur hulk neid asju, mida võime lugeda väga headeks, ei ole lõpuni üheselt mõistetavad,» rääkis Pihel Vikerraadio otse-eetris aastavahetuse programmile hinnangute jagamisest.

«Tujurikkuja» kõmulist sketši Hiid-Ansipist ja Hiid-Halonenist peab Pihel võrreldavaks kas 12-aastaste poiste ulakuse või millegi hoopis tõsisemaga.

«Selle teostuse täiuslikkuse kohta võib aga öelda, et tegu siiski polnud 12-aastaste poiste ulakusega,» vaatleb režissöör videoklipi eesmärgistatust.

Pihel usub, et klipp ei liigitu üksnes musta huumori kategooriasse, vaid on püüdlus tekitada ühiskondlikku debatti ning pakkuda kõneainet ka tulevasteks aastateks. «See võib vabalt liigituda ka tragöödia või sotsiaalse kriitika alla.»

N-ö aastavahetuse rahva-Oscari annaks Pihel veel ka Hendrik Normannile saate «Edekabel» eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles