Kobe Bryanti usaldusmees oli Soome spordiarst, kes on aidanud ka eestlasi

Copy
Soome spordiarst Marko Yrjövuori oli Kobe Bryanti lähedasemaid sõpru.
Soome spordiarst Marko Yrjövuori oli Kobe Bryanti lähedasemaid sõpru. Foto: facebook.com

Soome spordimassöör ja üldkehalise ettevalmistuse treener Marko Yrjövuori töötas NBA korvpalliklubi Los Angelese Lakersi juures tervelt 12 aastat. Tallinnatki tööasjus väisanud soomlasel olid väga lähedased suhted pühapäeval helikopteriõnnetuses hukkunud Lakersi megatähe Kobe Bryantiga.

Kui Bryant vedas Los Angeles Lakersi 2009. ja 2010. aastal maailma parima korvpalliliiga NBA meistrtiitlile, oli just Yrjövuori see mees, kes hoidis Bryantit toonuses.

2017. aastal avaldas Yrjövuori raamatu «Finn - sporditähtede usaldusmees». Raamatus on lehekülgede kaupa mahlakaid lugusid Kobe Bryantist. Los Angelese Lakersis oli soomlase ülesandeks eelkõige Bryanti tervise eest hoolt kandmine, kuid kaheteist aasta jooksul said meestest sõbrad. Nad rääkisid teineteisega kõigest peale korvpalli, isegi soomlaste ja venelaste vahelisest Talvesõjast. Kui Kobe andis soomlasele uue hüüdnime Finn Russian, siis Yrjövuori solvus ning saatis ameeriklasele Talvesõjast jõhkraid fotojäädvustusi. «Kirjutasin talle, et mitu nõukogude sõdurit sõjas surma sai ja mitu suurriigi tanki soomlased hävitasid,» rääkis Yrjövuori. «Seepeale jäi mu hüüdnimeks Finn, ilma solvava täiendita,» sõnas soomlane.

Oma teoses kirjutab Yrjövuori, et Kobe oli tõeline superstaar. «Võistlusreisidel oli võis tal kaasas olla kuni 18 reisikotti, hotellis oli tal alati omaette sviit. Ühes kohvris olid kingad, teises riided, kolmandas võis olla igasugust träni. Riiete triikimiseks oli tal oma inimene. Iga kord, kui ta hotellist välja läks oli tal seljas värske out-fit.

Kaheteist aasta jooksul said mehed nii lähedasteks, et lävisid ka perekonniti. Kui Bryant 2016. aastal mängijakarjäärile joone alla tõmbas, kinkis ta Yrjövuorile mälestuseks pühendusega kossuketsid. 

«Sellest pole just kaua aega, kui viimati rääkisime. Teadsime üksteise laste sünnipäevi ja pidasime teineteist tähtsatel puhkudel meeles,» ütles Bryanti sõber MTV-le.

«Kaotasin täna kauaaegse sõbra. Meie pere südamed on murtud. Palvetan Bryantide perekonna eest. Puhka rahus mu Vend» kirjutas Yrjövuori Twitteris.

Yrjövuorilt on teiste seas abi saanud Eesti võrkpallurid Hindrek Pulk, Tamar Nassar, praegu töötab tunnustatud füsioterapeut Soome korvpallikoondise juures. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles