Soomes vangis istuv Maakri laibatükeldaja võib täna vabadusse pääseda, aga sai juba uue süüdistuse kaela

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Markus Pasi Pönkä.
Markus Pasi Pönkä. Foto: Liis Treimann/Postimees

Markus Pasi Pönkä peaks Soome vanglast teisipäeval tingimisi vabadusse pääsema, kuid prokurör üritab seda takistada, sest meest süüdistatakse juba järgmistes kuritegudes.

Esmaspäeval algas Helsingi ringkonnakohtus istung Eestis Maakri tänava laibatükeldajana tuntud Markus Pasi Pönkä üle, keda süüdistatakse sel korral kelmustes, maksupettustes, registreerimispettustes ja võltsimistes, kirjutas Ilta Sanomat.

Prokuröri kinnitusel teenis Pönkä erinevate finantskuritegudega kasu enam kui 700 000 eurot, vahendas Iltalehti. 

Mees end kohtus süüdi ei tunnistanud. Ta võeti kohtus küll vahi alla, kuid see ei ole seotud praegu uurimise all olevate uute kriminaalasja kahtlustustega, vaid mehe varasema süüdimõistva karistusega. 

Prokurör esitas Helsingi apellatsioonikohtule kaebuse, et Pönkä, kes peaks muidu teisipäeval tingimisi vabadusse pääsema, jäetaks siiski vangi. «Ilmselt teeb apellatsioonikohus otsuse täna (esmaspäeval - toim.) või teisipäeval,» ütles ringkonnaprokurör Johanna Hakanen eile.

Kui kaebus tagasi lükatakse, pääseb Pönkä põhimõtteliselt vabadusse, kuid prokurör lubas, et palub sellisel juhul, et Pönkä pandaks eeluurimisvanglasse. 

Pönkä nõudis esmaspäeval kohtus, et uusi süüdistusi ei tuleks uurida. Lisaks leidis mees, et uurimise ajal on talle juba kohaldatud ebaproportsionaalseid kriminaalkaristusi.

Pönkä ütles, et muu hulgas võttis Riihimäki vangla juhtkond temalt 2019. aasta sügisel uute kahtlustuste tõttu võimaluse õppida. Nimelt pidi Pönkä siis alustama õpinguid Metropolia rakenduskõrgkoolis kaugõppes mehaanikainseneri erialal.

Lisaks leiab Pönkä, et teda peeti 2017. aasta augustis Vantaa politseis viis päeva õigusevastaselt kinni, kui ta Rootsis tagaotsitavaks tunnistati ning sealt Soome viidi.

Pönkä on varem mitmetes kohtuprotsessides süüdi mõistetud arvukate pettuste eest. Seekordne kohtuprotsess kestab ilmselt märtsini.

Samuti on ta süüdi mõistetud 2005. aasta mõrvas Eestis.

Maakri tänava mõrv

Eestlastele sai Pönkä tuttavaks, kui ta 2005. aasta 12. detsembril tulistas tüli käigus Tallinnas Maakri tänaval oma äripartnerit ning tükeldas ketassaega tema laiba. Hiljem pakkis Pönkä tükeldatud surnukeha kilekottidesse ning asetas esikusse, kust korteriomanikud need hiljem leidsid.

Pönkä tappis 21-aastase Soome kodanikust sõbra Keijo. Keskkriminaalpolitsei tõendite kohaselt tappis Pönkä oma sõbra pettustega saadud raha jagamisel tekkinud tüli käigus. Korteriomanik avastas tapetu tükeldatud ja kottidesse pakitud surnukeha paar päeva hiljem 14. detsembri õhtul. 

Keskkriminaalpolitseinikud vahistasid Pönka aga Tallinnas juba 12. detsembri õhtul bteise kriminaaluurimise raames. Soome Politsei oli Pönkä kuulutanud suurkelmustes kahtlustatuna rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Paar päeva hiljem tuli ilmsiks ka jõhker veretöö.

2007. aastal mõisteti Pönkä mõrva ja kelmuste eest 12 aastaks vangi ning saadeti karistust kandma Soome, kus ta 2014. aastal üllatuslikult vabanes.

2016. aastal mõisteti Pönkale pooleteiseaastane vanglakaristus ulatusliku pettuse ning relvaseaduse rikkumise eest. Süüdistuse järgi hankis Pönkä kaks püstolit ning proovis hankida juurde veel kahte, mis tal aga ei õnnestunud. Teises episoodis süüdistati teda pangaparoolide väljapetmises.

2017. aasta mai lõpus pani Euroopa Liidu korrakaitseagentuur Europol Pönkä tagaotsitavate nimekirja. Mehe kohta anti välja vahistamismäärus, kuna ta ei läinud sama aasta aprilli lõpus kandma talle maksukuritegude eest mõistetud vanglakaristust.Mees tabati mõni aeg hiljem Stockholmist.

2017. aastal süüdisatati Pönkat aga ka seitsme vanglate juhtivtöötaja au haavamises. 

Süüdistuse järgi avas Pönkä 2015. aasta alguses veebilehe viranomaisrikollisuus.com (ametikuriteod.com - toim) ning avaldas seal valeväiteid ja -vihjeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles