TRENDIHOIATUS ⟩ Kohvigurmaanide seas kogub populaarsust nahkhiire süljega rikastatud kohviuba

Elu24
Copy
Madagaskaril kogub populaarsust hinnaline kohviuba, mida on oma süljega rikastanud nahkhiired.
Madagaskaril kogub populaarsust hinnaline kohviuba, mida on oma süljega rikastanud nahkhiired. Foto: Caters News Agency / Scanpix / Caro / Scanpix / Elu24 kollaaž

Maailma kohvigurmaanide seas  on kasvamas üks iseäralik trend. Nimelt koguvad populaarsust Madagaskari kohvioad, mida nahkhiired on närinud ja oma süljega rikastanud, vahendab British Herald.

Vulkaanilise mullaga Madagaskari Itasy provintsis kasvab mitmekesise lõhnaga kohvitaim, mida armastavad nii inimesed kui ka nahkhiired.

Inimesed armastavad neid veel rohkem pärast seda, kui nahkhiired on neid närinud. Nimelt usuvad tarbijad, et et nahkhiire sülg annab ubadele ainulaadselt maheda maitseprofiili.

Nahkhiir. Pilt on illustreeriv.
Nahkhiir. Pilt on illustreeriv. Foto: HO/AFP/Scanpix

Metsikud nahkhiired närivad küpseid kohvimarju ja tulemuseks on keemiline reaktsioon nahkhiirte seedevedelike ja välisõhu vahel, millest tekib ainulaadne ja ühtlane maitse.

Inimesed on seda võrrelnud tavalise kohviga, kuid see on erilisem, sest see ei ole nii happeline ja selle maitse püsib pikemat aega suus.

Selle trendika kohvioa taga on Jacques Ramarlah, kes avastas paar aastat tagasi, et nahkhiired närivad vaid parimaid ube. Nüüdseks töötab Ramarlahiga koos 90 farmerit. Mehe ettevõtte populaarseimad tarbijad on pärit kohalikest kõrgema kvaliteediga restoranidest ja hotellidest.

Kohvioad vahetult pärast korjamist. Pilt on illustratiivne.
Kohvioad vahetult pärast korjamist. Pilt on illustratiivne. Foto: PILAR OLIVARES/REUTERS/Scanpix

See eksklusiivne «lisand» on tõstnud aga juba niigi kalli kohvioa hinda. Pool kilo nahkhiirte süljega rikastatud «bourbon pointu» kohviube maksab 100 eurot!

See esmaklassiline Arabica kohv on esimene Aafrikas, mida toodetakse kaubanduslikuks kasutamiseks. Irasy provintsi elanikud ei hoolinud kohviubadest üldse, kuid nüüd teenivad nad nende kasvatamisega elatist.

Nahkhiired pole aga ainsad loomad, kes kohvioa maitsed «rikastavad». Indoneesias nokitakse parimad kohvioad välja tsiibetkassi väljaheitest. Taimaal aga elevantide väljaheitest.

Sarnaselt Madagaskariga nopitakse nahkhiire süljega kohviube ka Costa Rical. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles