VIDEO ⟩ «Kollaseks ohuks» peetavad hiinlased asusid end kaitsma: Ma ei ole viirus

Inna-Katrin Hein
Copy
Hiina keelumärk. Pilt on illustreeriv
Hiina keelumärk. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Hiinas Hubei provintsis Wuhanis möödunud aasta detsembris alguse saanud uus koroonaviirus 2019-nCoV, mis on elu võtnud rohkem kui 200 inimeselt, on nüüdseks jõudnud paljudesse riikidesse, kus nakatunuid on kokku üle 10 000.

Mitmes riigis on tekkinud Hiina ja hiinlaste vastane viha, mida võimendab kohalik meedia, kuid hiinlased on asunud enda kaitsele, teatades, et nemad ei ole viirus, edastab cnn.com.

Prantsusmaa mitme väljaande esileheküljel oli suures kirjas kas «Kollane oht» või «Uus kollane oht» ning pilt hingamisteid kaitsva maskiga hiinlastest, olles otsene viide, et hiinlased võivad olla haiguspuhangu tõttu teistele inimestele väga ohtlikud.

«Kollane oht» on tegelikult lääne ideoloogia, millega hirmutatakse seni lääne inimesi. Selle 19. sajandil tekkinud ideoloogia kohaselt on kiiresti paljunevad hiinlased kogu maailmale ohuks. Eriti said seda oma nahal tunda 19. sajandil USAsse rännanud hiinlased, keda koheldi seal nagu orje. 

USAs ja ka Euroopas levivad seni rassistlikud ja ksenofooblikud arusaamad, et hiinlased on kasimata, pesemata, tsiviliseerimata, harimata, ebamoraalsed ja seega ohuks.

Läänes on avaldatud kirjutisi, mille kohaselt sai Wuhani koroonaviiruse epideemia alguse hiinlaste mustusest ja lohakusest. On neid, kelle arvates pääses uus koroonaviirus Wuhanis asuvast viroloogiainstituudist lohakuse ja turvareeglite eiramise tõttu välja ja hakkas kiiresti levima, kuid Hiina võimud ei taha seda tunnistada.

Koroonaviiruse keelumärk. Pilt on illustreeriv
Koroonaviiruse keelumärk. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Prantsuse lehtedes ilmunud kirjutised Hiina ohust ärritasid lugejad, kes pidasid neid rassistlikuks ja ksenofoobiliseks. Paljud neist astusid hiinlaste kaitseks välja.

Väljaanded vabandasid, et nende eesmärgiks ei olnud näidata hiinlasi halvas valguses, vaid nad teavitasid, et see viirus on väga ohtlik.

Sellest hoolimata on hakanud levima Hiina ja hiinlaste vastasus, mis ühiskonnauurijate sõnul võib tuua kaasa globaalse paanika ja rassismipuhangu.

Teistes riikides elavad, õppivad ja töötavad hiinlased on juba saanud tunda, mida tähendab vihatud olemine. Kuid ka teistes riikides sündinud ja nende riikide kodakondsusega Hiina juurtega inimesed on rünnaku all.  

Üks Londonis töötav Hiina juurtega Briti ajakirjanik sõitis bussis ja ta kõrval istunud mees lahkus kiiresti ja istus teise kohta, pidades seda meest koroonaviirusega nakatunuks. Ajakirjaniku sõnul on ta kogu elu elanud Suurbritannias ega ole Hiinas käinud.

Malaisia juurtega sotsiaaltöötaja koges Londonis peaaegu sama. Ta sõitis ühistranspordis, kus üks inglise paar küsis temalt, pidades teda hiinlaseks, et miks hiinlased söövad ohtlikke roogi ja tekitavad viiruseid.

Kanada meedia ja sotsiaalmeedia teatel on seal elavaid Hiina juurtega inimesi ja hiinlasi hakatud avalikes kohtades ründama. Ka Hiina päritolu õpilased on sattunud kiusamise ohvriks, seda on teinud nii kaasõpilased kui ka õpetajad.  

Uus-Meremaal elavate singapurlaste sõnul on neid näiteks ostukeskustes hiinlasteks sõimatud ja neid on tahetud poest välja visata.

Vietnamis, kus on juba palju koroonaviirusesse haigestunuid, on osad restoranid ja kohvikud pannud sildid, et hiinlased ei tohi siseneda.

Jaapanis on sellised hiinlasi keelavad sildid pannud üles mitu kauplust.

Telesaadetes on saatejuhid hakanud tegema rassistlikke nalju, mis puudutavad eelkõige hiinlasi.

Sotsiaalmeedias levivad kirjutised, mille kohaselt peaksid hiinlased kaaluma, mida söövad, sest nende toitumistavad seavad teised inimesed ohtu. «Hiinas süüakse väga kummalisi asju. Näiteks nahkhiiri, rotte ja madusid, mille tõttu kogu maailm peab nüüd kannatama hiinlaste poolt valla päästetud «katku» tõttu,» oli üks kirjutis.

Mitmed lääne toidublogijad on pannud Hiina roogadest pilte sotsiaalmeediasse, ärritades sellega läänlasi veelgi ja tekitades rassistlikke kommentaare.

Kritiseerijate sõnul Hiina turgudel müüdavaid loomi ja toitu ei kontrollita ning selle tõttu on seal aegajalt suured viirusepuhangud võimalikud. Nad tõid näite, et Hiinat 2003 tabanud SARS ehk raskekujuline äge respiratoorne sündroom algas kiskjalisest imetajast tsiibetist, mida Lõuna-Hiinas peetakse delikatessiks.

Hiina juurtega inimesed teistes riikides ja Hiinast pärit üliõpilased käivitasid sotsiaalmeediakampaania, et end kaitsta. Näiteks Prantsusmaal postitavad inimesed sotsiaalmeediasse pilte, millel on paberile kirjutatud «#JeNeSuisPasUnVirus» (Ma ei ole viirus).

Mitmes riigis, kuhu koroonaviirus on jõudnud, on võimud hoiatanud hiinlaste ründamise ja diskrimineerimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles